Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

BLOG ACTION DAY 2009: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Καλημερα!

Η φετινη Blog Action Day, θεσμος εδω και τρια χρονια στην μπλογκοσφαιρα, ειναι αφιερωμενη στην κλιματικη αλλαγη. Ειναι η δευτερη φορα που οι μπλογκερς ανα τον κοσμο φερνουν στο προσκηνιο θεματα οικολογικα, αφου και το 2007 η μερα αυτη ηταν αφιερωμενη στο περιβαλλον.

Τι ειναι ομως τελικα αυτη η κλιματικη αλλαγη που τοσο συχνα ακουμε; Στη βικιπαιδεια την οριζει ως εξης:

Με τον όρο κλιματική αλλαγή αναφερόμαστε στη μεταβολή του παγκόσμιου κλίματος και ειδικότερα σε μεταβολές των μετεωρολογικών συνθηκών που εκτείνονται σε μεγάλη χρονική κλίμακα. Τέτοιου τύπου μεταβολές περιλαμβάνουν στατιστικά σημαντικές διακυμάνσεις ως προς τη μέση κατάσταση του κλίματος ή τη μεταβλητότητά του, που εκτείνονται σε βάθος χρόνου δεκαετιών ή περισσότερων ακόμα ετών. Οι κλιματικές αλλαγές οφείλονται σε φυσικές διαδικασίες, καθώς και σε ανθρώπινες δραστηριότητες με επιπτώσεις στο κλίμα, όπως η τροποποίηση της σύνθεσης της ατμόσφαιρας. Στη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCC), η κλιματική αλλαγή ορίζεται ειδικότερα ως η μεταβολή στο κλίμα που οφείλεται άμεσα ή έμμεσα σε ανθρώπινες δραστηριότητες, διακρίνοντας τον όρο από την κλιματική μεταβλητότητα που έχει φυσικά αίτια[1].

Ξερουμε λοιπον επισημα οτι η κλιματικη αλλαγη ειναι ανθρωπογενης και οχι αποτελεσμα της φυσικης εξελιξης και των φυσικων διεργασιων, οπως εχουμε ακουσει συχνα να λεγεται τελευταια. Τι σημαινει ομως αυτο; Με ποιες δραστηριοτητες εχουμε επιφερει αυτη την αλλαγη; Πως επηρεαζεται η ζωη μας; Τι συνεπειες εχει και ποτε θα γινουν αντιληπτες; Υπαρχει πραγματι λογος για τοσο μεγαλη ανησυχια;;

-ΑΙΤΙΑ

Η κυρια δραστηριοτητα που ευθυνεται για την αλλαγη στο κλιμα ειναι η καυση ορυκτων καυσιμων, οπως ο λιθανθρακας και το πετρελαιο. Κατα την καυση εκλυονται στην ατμοσφαιρα τα γνωστα σε ολους "αερια του θερμοκηπιου", τα οποια, ακριβως οπως δηλωνει το ονομα τους, μετατρεπουν τη γη σε θερμοκηπιο, επηρεαζοντας την ατμοσφαιρα, μεγαλωνοντας την τρυπα του οζοντος, το οποιο σε φυσιολογικες συνθηκες μας προστατευει απο τις βλαβερες συνεπειες του ηλιου, οδηγωντας τελικα σε αλλαγες στη θερμοκρασια, εκδηλωση ακραιων καιρικων φαινομενων κτλ.

-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Συμφωνα με ερευνα του ΟΗΕ το 2007, τα βασικα αποτελεσματα της κλιματικης αλλαγης θα ειναι η αυξηση της θερμοκρασιας του πλανητη απο 1,1 εως 6,4 βαθμους Κελσιου, η αυξηση της εκδηλωσης τυφωνων και αλλων ακραιων φαινομενων εως και 66%, η ανοδος της σταθμης των ωκεανων απο 18 εως 59%, ποσοστο το οποιο μπορει να αγγιξει το 88% σε περιπτωση που λιωσουν οι παγοι της Ανταρκτικης και της Γροιλανδιας και μεγαλες περιοδοι εντονης ξηρασιας.
Πολλοι επιστημονες μαλιστα, χαρακτηριζουν την εκθεση αυτη υπεραισιοδοξη, αφου στα 2 χρονια που εχουν μεσολαβησει, ηδη οι αλλαγες συντελουνται με ρυθμους ταχυτερους απο τους προβλεπομενους.

-ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Οι συνεπειες απο αυτες τις αλλαγες στη ζωη μας ειναι και θα ειναι τραγικες.
Η αυξηση της μεσης θερμοκρασιας του πλανητη σε συνδυασμο με τις περιοδους ξηρασιας, θα δημιουργησουν μια αποπνικτικη και αφορητα ζεστη κατασταση, επικινδυνη για οσους εχουν καρδιακα η αναπνευστικα προβληματα, αλλα και ανυποφορη για οσους δεν εχουν, με θερμοκρασιες που θα ξεπερνουν τους 40 βαθμους Κελσιου!
Η μολυνση του αερα απο τα εκλυομενα αερια θα οδηγησει σε περισσοτερα καρδιακα και αναπνευστικα προβληματα. Ολα αυτα ειναι ενας φαυλος κυκλος. Καθως οι ανθρωποι δεν θα αντεχουν την τοση ζεστη και ξηρασια, θα χρησιμοποιουν ολο και μερισσοτερο κλιματισμο. Η χρηση του κλιματισμου ομως αυξανει την εξωτερικη θερμοκρασια, καθως εκπεμπει θερμοτητα προς τα εξω και η λειτουργια του γινεται με ηλεκτρισμο, ο οποιος κατα βαση παραγεται απο τη χρηση ορυκτων καυσιμων!!!
Η ανοδος στη σταθμη της θαλασσας θα εξαφανισει ολοκληρα νησια η παραθαλασσιους οικισμους. Αυτο θα εχει ως αποτελεσμα, να χαθουν πολλες ανθρωπινες ζωες και στη συνεχεια να δημιουργηθει ενα τεραστιο ρευμα περιβαλλοντικων μεταναστων, που θα πρεπει να απορροφηθουν και να ζησουν σε αλλες λιγοτερο επικινδυνες περιοχες. Ηδη ο κινδυνος ειναι ορατος σε περιοχες οπως η Μαλαισια, οι Φιλιππινες κτλ.
Η αυξηση των ακραιων καιρικων φαινομενων, οπως τυφωνες, καταιγιδες, τσουναμι κτλ, θα οδηγησει και παλι στο να χαθουν πολλες ανθρωπινες ζωες. Ολοι θυμομαστε το καταστροφικο τσουναμι στην Ταϋλανδη το 2005, τον τυφωνα Κατρινα στην Νεα Ορλεανη το 2005, με πολυαριθμους νεκρους και τραυματιες. Το πληγμα στις οικονομιες των χωρων που θα χτυπηθουν απο τετοια φαινομενα θα ειναι τεραστιο, ενω και παλι θα υπαρξει μεγαλο ρευμα περιβαλλοντικων μεταναστων.
Το δε λιωσιμο των παγων, περα απο τις συνεπειες στον πληθυσμο της γης, στη σταθμη της θαλασσας και στην οικονομια, θα επιφερει αλλαγες στην πανιδα, καθως ζωα οπως η πολικη αρκουδα θα εξαφανιστουν. Ηδη πολλα ειδη ζωων κινδυνευουν με εξαφανιση, καθως δεν μπρουν να επιβιωσουν στις υψηλες θερμοκρασιες και στη μολυνση του περιβαλλοντος.

Οσον αφορα μαλιστα στη χωρα μας, η Ελλαδα κιολας εχει αρχισει να επηρεαζεται απο την κλιματικη αλλαγη. Το ευκρατο μεσογειακο κλιμα τα τελευταια χρονια εχει αρχισει να μετατρεπεται σε τροπικο, με μεγαλες περιοδους ζεστης και ξηρασιας και καταρρακτωδεις βροχοπτωσεις το χειμωνα. Η μεση θερμοκρασια αυξανεται κατα 2 βαθμους Κελσιου και αναμενεται απο τις βροχοπτωσεις η ανοδος της σταθμης της θαλασσας εως και 18 εκατοστα εως το 2030!!!! Περιοχες οπως η Θεσσαλονικη και η Κρητη ειναι απο τις πιο ευαλωτες της Μεσογειου. Οι δε περιοχες του καμπου, οπως η ανατολικη Πελοποννησος και η Θεσσαλια, θα επηρεαστουν πολυ και οικονομικα, αφου θα επηρεαστουν οι καλλιεργειες!

-ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;;

Αυτο ειναι το βασικοτερο ερωτημα. Το να βρουμε τα αιτια, τις συνεπειες και τα αποτελεσματα της κλιματικης αλλαγης, ειναι σημαντικο, αλλα αχρηστο, αν δεν χρησιμοποιησουμε τη γνωση αυτη για να αναστρεψουμε αυτη την αρρωστη κατασταση.
Το μεγαλυτερο παραμυθι ειναι πως ο πλανητης κινδυνευει! Ο πλανητης ειναι ενας οργανισμος ζωντανος, ηταν ζωντανος και παρεμεινε ζωντανος εδω και δισεκατομμυρια χρονια. Ο ανθρωπος κινδυνευει. Να χαθει και να εξαφανιστει απο την ιδια του την απληστια. Οταν θα εχουν βυθιστει οι μισες περιοχες, οταν θα πεθανει μεγαλο μερος του πληθυσμου απο την πεινα και τις αρρωστιες, οταν ο πλανητης θα εχει υπερθερμανθει τοσο, ωστε δεν θα ειναι κατοικησιμος για το ανθρωπινο ειδος, τοτε απλα ο ανθρωπος θα εξαφανιστει οπως τοσα και τοσα ειδη ανα τους αιωνες και ο πλανητης θα αναγεννηθει, απαλλαγμενος απο το παρασιτο της ανθρωπινης δραστηριοτητας. Αυτη ειναι η ταπεινη μου αποψη. (Οχι επιστημονικα τεκμηριωμενη, βασισμενη ομως στην δυανατοτητα της φυσης να διατηρει μια ισορροπια, αυξομειωνοντας κατα καιρους τους πληθυσμους των διαφορων ειδων αναλογα με τις αναγκες της, βασισμενη στην ιδια την δυναμη και τη σοφια της φυσης! Ειναι κουτο να νομιζουμε οτι μπορουμε να επιβληθουμε σε κατι παντοδυναμο...)
Μπορουμε να το προλαβουμε ομως! Με προσοχη στο τι και ποσο καταναλωνουμε, με στροφη στις πρασινες μορφες ενεργειας, λεγοντας οχι στη σπαταλη των φυσικων πορων, λεγοντας οχι στην αλογιστη αναπτυξη, λεγοντας ναι στην περιβαλλοντικη εκπαιδευση, λεγοντας ναι σε ολες τις μεγαλες προκλησεις, που μας καλουν να επιστρεψουμε σε εναν πιο φυσικο και λιγοτερο καταναλωτικο τροπο ζωης.
Πρεπει να ξεκινησουμε ο καθενας απο το σπιτι του, τον εαυτο του, τη διατροφη του, τις καθημερινες του συνηθειες, την ανακυκλωση, την οικονομια.
Στη συνεχεια, πρεπει να απαιτησουμε πιο συλλογικα πλεον τη δραση απο τους ιθυνοντες, απο τα κεντρα ληψης αποφασεων, για μια πιο ορθη περιβαλλοντικη πολιτικη.
Το βασικοτερο ολων ομως ειναι να αλλαξουμε νοοτροπια, να αποκτησουμε οικολογικη συνειδηση!
Δεν πειραζει αν δεν οδηγουμε το SUV των 2000 κυβικων, αλλα το AYGO των 1400! Δεν πειραζει αν δεν παιρνουμε το αυτοκινητο για να βγουμε για ποτο η καφε! Δεν πειραζει αν δεν τρωμε κρεας 6 φορες την εβδομαδα, αλλα 2-3 (που εκτος απο ανθυγιεινο, η καταναλωση βοδινου κρεατος αυξανει κατα πολυ λογω μεταφορικων εξοδων την καυση πετρελαιου)!
Δεν πειραζει γενικοτερα να στερηθουμε καποια απο ολα αυτα τα ανουσια πραγματα που μας εχουν μαθει να θεωρουμε ουσιωδη, ωστε να γινουμε πιο ανθρωπινοι, να ερθουμε σε επαφη με την πιο φυσικη πλευρα μας, να δωσουμε κατι καλυτερο στα παιδια μας!
Δειτε το παρακατω συγκλονιστικο βιντεακι για την υπερθερμανση του πλανητη:



Και θυμηθειτε λιγακι και αυτο το υπεροχο τραγουδι:



Υ.Γ. Για να μην ξεχναμε και τα υπολοιπα σημαντικα, παρολο που δεν ειμαι και πολυ υπερ των παγκοσμιων ημερων, η σημερινη ημερα ειναι αφιερωμενη στο Λευκο Μπαστουνι...
Πεταλουδισια φιλια σας στελνω!

42 σχόλια:

  1. καλησπερα πεταλουδιτσα..
    κ εγω δεν ειμαι υπερ των παγκοσμιων ημερων κ των action days αλλα αυτες τις θεωρω πολυ σημαντικες..
    ειδικα η κλιματικη αλλαγη ειναι κατι που θα μας απασχολησει παρα πολυ εντονα(για να μην πω το σοβαροτερο ζητημα)τα επομενα χρονια..

    ηθελα κ εγω να βαλω αναρτηση αλλα...

    καλησπερες
    φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.
    Πεταλούδα, το πολύ καλό άρθρο σου,
    αναδημοσιεύτηκε στο blog μας.
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @laplace
    Ευκαιρια να αλλαξεις θεμα! ;-)

    Καλο απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ελληνες ενεργοι πολιτες
    Το ειδα και ευχαριστω!
    Χαιρετισματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι αν δεν πρέπει να διασωθεί το είδος μας?
    Κι αν πρέπει να καθαρίσει ο πλανήτης απ' τη βρωμιά μας?
    Κι αν γεννηθεί καποιο καλύτερο είδος που τελικά θα σέβεται τη ζωή, τη φύση και τη Γη?

    Μεγάλα ερωτήματα
    με μικρές απαντήσεις...

    Την καλησπέρα μου πεταλουδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δικό μας το φταίξιμο, σε μας πρέπει να πέσει και η αλλαγή..
    μακάρι γιατο καλύτερο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ευχαριστούμε για το πολύ ενδιαφέρον αρθρο,ελπίζω να το δούν πολλοί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @kikop
    Μα Κικοπακο αν συνεχισουμε ετσι ΔΕΝ θα διασωθει! ΑΝ παλι ξυπνησουμε και αρχισουμε να αγαπαμε και να σεβομαστε ο,τι μας περιβαλλει, τοτε γιατι να μην διασωθουμε;
    Καλησπερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ηφαιστιωνας
    Ετσι ακριβως! Οι μαλακιες πληρωνονται και πρεπει να εισαι ετοιμος να δεχτεις τις συνεπειες των πραξεων σου, οποιες κι αν ειναι αυτες!
    Καλησπερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @τζεφερης πετρος
    Εγω ευχαριστω για την επισκεψη! Καλωσορισες!
    Χαιρομαι που το βρηκες ενδιαφερον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα πεταλουδίτσα!!!
    Πολύ ωραίο το κείμενο!
    Οσοι πιο πολλοί το διαβάσουν το άρθρό σου,τόσο το καλύτερο!
    Σκεφτόμουνα να αναρτούσα κ εγώ σήμερα σχετικά με αυτό το θέμα...αλλά δεν πρόλαβα.Ετοιμάζω κάτι άλλο.
    Που κ που χρειάζονται κάποιες τέτοιες αναρτήσεις!
    Και πάλι,η ανάρτησή σου άψογη!
    Καλησπέρες!
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. είμαστε πολύ μικροί να κάνουμε σημαντικά πράγματα αν δεν το αποφασίσουν και δεν το πράξουν και οι μεγάλοι μα ακόμα και ένα παραπάνω δέντρο, φυτό στο μπαλκόνι, αυλή, πεζοδρόμιο είναι μία ανάσα περισσότερη.
    καλησπέρα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. απο το κακό στο χειρότερο πάμε και δυστυχως δεν βλέπω φως...

    αχ πεταλούδα μου πως να πετάξεις σ αυτο τον γκρίζο τον ουρανό..

    φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ειρηνη
    Ευχαριστω Ειρηνη μου! Ειναι απιστευτο ποσα μαθαινεις με λιγο ψαξιμο στο διαδικτυο!
    Καλο σου απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @basnia
    Ετσι ακριβως Βασιλη μου! Μια περισσοτερη ανασα απο εδω, μια απο εκει, ε ολο και καμποσες θα μαζευτουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @φοιβη
    Πετας, ψαχνοντας εκεινο το ανοιγμα αναμεσα στα συννεφα, τη χαραμαδα που θα βρεις και θα σε λουσει για λιγο ο ηλιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πολύ εμπεριστατωμένη η ανάλυσή σου!
    και νομίζω ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται στο θέμα!το βλέπω και στην οικογένειά μου, που η μαμά έχει αρχίσει εδώ και μερικούς μήνες και κάνει συστηματικά ανακύκλωση και μας έχει παρασύρει όλους!
    χρειάζετε μια πιο οργανωμένη πολιτική, αλλά όλοι νομίζω είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι.
    θες οι πυρκαγιές, θες και λίγο η μόδα με την οικολογία, είμαι αισιόδοξος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @tovene
    Τοβενιτο μου, απο το στομα σου και στου Θεου τ' αφτι! Εγω ακομα προσπαθω να πεισω τη μανα μου και στο γραφειο με κοροϊδευουν για την ανακυκλωση! Αλλα...σκασιλα μου μεγαλη!
    Χαιρομαι που το βρηκες ενδιαφερον.

    Καλο απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βρήκα έξοχη την ανάρτησή σου.Ειλικρινά με κατατόπισες απόλυτα. όλοι μιλούν για τις κλιματικές αλλαγές, λίγοι όμως φαίνεται να ενδιαφέρονται πραγματικά, αν και τελευταία κάτι φαίνεται να γίνεται. Μακάρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πιστεύω ότι οι παγκόσμιες μέρες είναι να μας θυμίζουν ότι ξεχνάμε τις άλλες 364 μέρες!
    Καλησπέρα κουκλίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Άψογη ενημερωτική και εκπαιδευτική ανάρτηση!!!
    Μπράβο @πεταλουδίτσα!!
    Καλή σου μέρα!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @λεοντοκαρδος
    Εγω θελησα να το ψαξω γιατι ειχα κενα. Υπηρχε συγχιση ως προς το τι ειναι η κλιματικη αλλαγη και τι η ρυπανση, η μολυσνη κτλ. Εγω πιστευα οτι ειναι το ιδιο πραγμα, αλλα τελικα, ειναι μεν αλληλενδετα αλλα διαφορετικα. Σκεφτηκα οτι κι αλλοι ισως ειναι μπερδεμενοι και ειπα να το πω οπως το καταλαβα εγω.
    Καλη σου μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @bear
    Αρκουδακο, ναι, εχει καταντησει καπως ετσι...
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @μαριανα
    Ευχαριστω Μαριανα μου...ο,τι μπορει ο καθενας μας...
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Έτσι, ό,τι μπορεί ο καθένας μας...
    Αυτή είναι και η φιλοσοφία και προοπτική του blogger!
    :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα!
    Το θέμα που έβαλες είναι πολυσύνθετο, μα αφορά τον καθένα μας..
    Η λύση αντιμετώπισης νομίζω ότι δεν πρέπει να δοθεί συνολικά αλλά από τον καθένα από εμάς.. με συλλογική σκέψη και συμπεριφορά φιλική προς το περιβάλλον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ένα συγχαρητήρια υπέροχο άρθρο
    θα το βάλω και εγω αν επιτρεπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πολύ καλό μεστό άρθρο. Καλύπτεις αρκετά καλά το θέμα.
    Το θέμα είναι να κάνουμε όλοι μας σε ατομικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο ενέργειες. Γιατί η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. http://enomenoiblogers.blogspot.com/
    εδώ είναι απίστευτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @vagsiok
    Βαγγελη! Δεν το πιστευω! Τι εκπληξη ηταν αυτη;! Πολυ χαιρομαι!
    Ερχομαι απο εκει!
    Καλημερα και καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @ανεμος
    Ευχαριστω! Εννοειται πως επιτρεπεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @κιτσος μητσος
    Η κληματικη αλλαγη ειναι ηδη εδω και η αλλαγη νοοτροπιας απεχει κατι ετη φωτος!
    Καλημερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ανεμος
    Και παλι ευχαριστω! Η προσθηκη του βιντεο πολυ καλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αν δεν προστατέψουμε
    το κοινό σπίτι μας ...
    θα πέσει να μας πλακώσει !!!
    Κι ο καθένας μας μπορεί να βάλει
    το λιθαράκι του αρχίζοντας απ' τα
    κοντινότερα προβλήματα ...
    Προσπαθούμε όσο μπορούμε !!!
    Καλή σου βδομάδα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. @side21
    Το σπιτι μας το μεγαλο, που το αντιμετωπιζουμε απο καθε αποψη σαν το μεγαλο σκουπιδαριο! Μεχρι να μας καλυψει η βρωμα και να σκασουμε απο ασφυξια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ωρες Ωρες σκέφτομαι τι πραγματικά οδηγει τον καθένα απο εμάς να είμαστε τόσο αλόγιστοι και τόσο αδιαφόροι με ότι γίνεται γύρω μας..Σίγουρα πίστευω οτι μπορούμε ο καθένας προσωπικά εαν αλλάξει συνήθειες και το τρόπο ζωής που έχει μάθει,να μπορέσει να αλλάξει λίγο απο τη ρότα που διαγράφεται.
    Το θεωρώ όμως στη πράξη σχεδόν ακατόρθωτο(..οχι οτι αυτό σημαίνει πως ο καθένας δεν πρέπει να παλέψει στο να γίνει έστω και στο 1% η προσπάθεια για αλλαγή)..
    Το θεωρώ ακατόρθωτο γιατί η συνείδηση κούκλα μου δεν την δίνεις σε εναν άνθρωπο,αλλά μονος του την αποκτά..Και την αποκτά όταν διπλα του και γύρω του δει και καταλαβει κάτι συνειδητό που τον οδηγεί στην αλλαγή..Την αποκτα οταν η παιδεία γίνεται τέτοια που να μπορεί να δίνει μεταδοτικότητα σε βάθος χρόνου,και όχι να είναι πρόσκαιρη με ημερες περιβαλλοντος 1 φορά το χρόνο!
    Στο σχολείο αντί να υπάρχει οικολογική συνείδηση σαν μάθημα(..και μάλιστα πρακτικό),υπάρχουν θρησκευτικά και ένα σωρό άλλες μαλακίες..
    Θες να αφήσουμε το σχολείο..;γιατί σε κάθε δήμο δεν υπάρχει ρητή εντολή να υπάρχουν κάδοι έξω απο κάθε σπίτι..;γιατί απαξιώνουν το επάγγελμα του σκουπιδιάρη που αντί να υπάρχει σαν επάγγελμα που δίνει ζωή στον υπόλοιπο κόσμο,αντιμετωπίζεται σαν το επάγγελμα των βρωμιάρηδων και των μη προνομιούχων ανθρώπων..;
    Αντι να δώσουν το στίγμα στον καθένα οτι πρέπει στη καθημερινοτητα μας να είμαστε σκουπιδιάρηδες καθ'ολη τη διαρκεια της ημέρας,το μοναδικό που προβάλλουν είναι modeling,lifestyle πως μπορείτε να μπείτε στο δημόσιο,καντε καριέρα και μαλακίες τέτοιες..

    Όλα ξεκινανε και τελειώνουν όμως στην οικογενοια..εκει που το κράτος κλεινει μία πορτα πρέπει να έχουμε την ευθύνη να την ανοιγουμε εμείς ξεχωριστα στο σπίτι μας..
    Να ειμαστε σκουπιδιαρηδες,να μαθαινουμε τα παιδιά μας να σεβονται και να αγαπανε τη φυση..

    Action day κάθε μέρα...και δεν θα ηταν καθόλου δυσκολο,αν είχαμε τη στοιχείωδη παιδεία να το καταλάβουμε.

    Οταν έχουμε μάθει να παμε για τσιγαρα στο παντωπολειο 100 μετρα πιο κάτω και παιρνουμε μηχανη ή αυτοκίνητο τότε τι να λέμε..;

    Παιδεία!Παιδεία!Παιδεία!

    Οταν θα το καταλαβουμε θα είναι αργα..και θα συμφωνησω εν-κατακλείδι με το kiko..
    ''Κι αν πρέπει να καθαρίσει ο πλανήτης απ' τη βρωμιά μας?
    Κι αν γεννηθεί καποιο καλύτερο είδος που τελικά θα σέβεται τη ζωή, τη φύση και τη Γη?''

    Θα έγραφα πάρα πολλά..για την ώρα σταματάω εδώ..
    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @artistz
    Και λιγα λες! Ποιος καδος εξω απο καθε σπιτι! Στον Πειραια δεν υπαρχουν καν μπλε καδοι! Στον Πειραια! Πριν απο 1 μιση -ισως και παραπανω- χρονο εκανα φασαρια στο Δημο και μου ειπαν οτι Σ Υ Ζ Η Τ Ο Υ Σ Α Ν με καποιες εταιρειες το θεμα! Αποτελεσμα; Σημερα υπαρχουν καποιοι καδοι μεγαλοι ανταποδοτικης ανακυκλωσης σε 4-5 κεντρικα σημεια της πολης και αυτο ειναι ολο!!!
    ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ!!!!!
    Τι αλλο εκτος απο αυτο; Και στην οικογενεια και στο σχολειο!
    Καλο απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Όταν γίνει λίμνη η Ομόνοια, και η Βασ. Σοφίας παραλιακή λεοφώρος, μπορεί κάποιοι να ενδιαφερθούν σοβαρότερα με το θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @ασκαρδαμυκτι
    Και παλι...ΜΠΟΡΕΙ!!!
    Παρολα αυτα, συγκεκριμενες και οχι αοριστες, ελπιδοφορες θα ελεγα οι δηλωσεις της Μπιρμπιλη. Για να δουμε...
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. ΚΑΛΥΜΕΡΑ...
    ΠΟΛΥ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ!
    ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΚΙ ΄ΓΩ ΑΥΤΟΥΣΙΟ!
    http://kalymnos-cosmos.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. @θοδωρης
    Καλημερα και καλωσορισες!
    Σε ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.