Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΕΡΩΤΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ

Πολεμιστής είναι ο Έρωτας. Αυτός και ο πόλεμος είναι έννοιες ταυτόσημες, αλληλένδετες, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό. Την ίδια στιγμή που αφήνεσαι απόλυτα παραδομένος, σαν χαδιάρικο κουτάβι, αφιερώνοντας το είναι σου στο αντικείμενο του πόθου σου, ταυτόχρονα ξυπνάνε μέσα σου τα πιο βίαια, άγρια ένστικτα. Θες να καταπιείς, να κατασπαράξεις, να κατακτήσεις ολοκληρωτικά τον αντίπαλο στο αέναο ερωτικό παιχνίδι.

Επαναστάτης είναι ο Έρωτας. Η δύναμη αυτή που ουσιαστικά κινεί το σύμπαν, απελευθερώνει ό,τι πιο ανατρεπτικό υπάρχει μέσα σε έναν άνθρωπο. Επιθυμείς να απλώσεις τον κόσμο στα πόδια του έρωτα σου, έναν καλύτερο κόσμο κι έναν καλύτερο εαυτό σου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που στην αρχαία Ελληνική μυθολογία, με τους απείρους συμβολισμούς της, ο Έρωτας ήταν θεός και μάλιστα φτερωτός, ώστε να μπορεί ελεύθερα να πηγαίνει όπου επιλέγει. Ο ίδιος μάλιστα ο θεός Έρωτας έδειξε πρώτος την επαναστατική του φύση, στρέφοντας τα βέλη του προς τον εαυτό του, ώστε να ερωτευτεί μια θνητή, αψηφώντας έτσι τον αυστηρό νόμο που απαγόρευε την ένωση του θνητού με το θείο. Κι ούτε φυσικά είναι τυχαίο που η εκλεκτή του φτερωτού θεού, το ομορφότερο κατά το μύθο θηλυκό στον κόσμο, δεν ήταν άλλη από την Ψυχή. Μέσα από ίντριγκες και κακουχίες, ήταν τέτοια η δύναμη του έρωτα τους που κατατρόπωσε ακόμα και τους νόμους της φύσης και κατόρθωσε να τους ενώσει τελικά για πάντα, υπερνικώντας κάθε ανθρώπινο ή θεϊκό εμπόδιο.

Για τον έρωτα του πανέμορφου πρίγκιπα Πάρη η Ωραία Ελένη πάτησε τους γαμήλιους όρκους της, σπάζοντας τα δεσμά του συμβιβασμού και αψηφώντας την τεράστια δύναμη του συζύγου της. Ο δε Μενέλαος από την πλευρά του δε δίστασε, για τα μάτια της αγαπημένης του, να παρασύρει σε πόλεμο τιμής μια ολόκληρη χώρα, σε μια περίοδο μάλιστα ειρήνης, βυθίζοντας για δέκα ολόκληρα χρόνια στο πένθος άπειρες οικογένειες.

Λίγο αργότερα, ο Οδυσσέας, για να γυρίσει στην αιώνια αγαπημένη του, την Πηνελόπη, επαναστατεί ακόμα και απέναντι στο θεό Ποσειδώνα, αντιστέκεται στα θέλγητρα της νύμφης Καλυψούς, σπάει τα μάγια της Κίρκης, κατεβαίνει και στον ίδιο τον Άδη ακόμα, επιμένοντας στην ουτοπία ενός παντοτινού έρωτα, οδηγώντας έτσι στο θάνατο τους συντρόφους του. Μοναδικός επιζών, επιστρέφει για να δικαιωθεί, αφού κι η Πηνελόπη έχει, με κίνδυνο της ζωής της, επιλέξει να αντιταχτεί στις επιταγές της εποχής, να μην ορίσει νέο βασιλιά και σύντροφο της, χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα. Κρύβει δε η ιστορία του Οδυσσέα ένα ακόμα επαναστατικό μήνυμα, καθώς παλεύει να ξαναβρεί και τον άλλο μεγάλο του έρωτα, την πατρίδα του, την Ιθάκη του...

Κάποιους αιώνες αργότερα, στη Βενετία των προκαταλήψεων και των κοινωνικών διαφορών, ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα κάνουν τη δική τους επανάσταση ενάντια στο παράλογο μίσος των οικογενειών τους και αποφασίζουν να αγαπηθούν παράφορα. Φτάνουν να επαναστατήσουν ακόμα και απέναντι στον ίδιο το θάνατο, επιλέγοντας να φτάσουν μαζί και ελεύθεροι πια στον επόμενο κόσμο.

Στην Ελλάδα του προηγούμενου αιώνα, μια νέα και ασθενική κοπέλα τολμά να τα βάλει με το κατεστημένο της εποχής, που ήθελε τη γυναίκα πλάσμα άβουλο και ντροπαλό, αμέτοχη σε κάθε είδους πάθος, ανήμπορη λόγω κατακραυγής να δείξει πρώτη τα συναισθήματα της σε έναν άντρα. Η Μαρία Πολυδούρη εκφράζει ανοιχτά τον έρωτα της, έναν έρωτα μάλιστα δίχως ανταπόκριση, αφού γνωρίζει καλά πως στην καρδιά του Κώστα Καρυωτάκη έρχεται δεύτερη. Δεν διστάζει μέσα από την ποίησή της να κάνει ευρέως γνωστό τον πόθο της για αυτόν τον άντρα, την απόλυτα ρομαντική αγάπη της, με κορυφαία, ίσως, της στιγμή που εξομολογείται «κοντά σου όλα γλυκά κι όλα σα χνούδι, σα χάδι, σα δροσούλα, σαν πνοή»...

Στα 1950, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Κώστας Κεφαλογιάννης, γνωστός και ως Κουντόκωστας, κλέβει την κόρη του πολιτικού αντιπάλου της οικογένειάς του. Οι δυο τους έρχονται αντιμέτωποι με τα ήθη της Κρήτης του ’50, περνούν στην παρανομία, βρίσκονται πρόσωπο με πρόσωπο ενάντια σε αστυνομία, κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και την επίσημη εκκλησία, φέρνοντας μάλιστα ένα ολόκληρο νησί στα πρόθυρα μιας άνευ προηγούμενου βεντέτας. Αυτή η ερωτική ιστορία στάθηκε αφορμή για να αναθεωρηθούν 9 άρθρα του Συντάγματος!

Πλήρης η ιστορία από παραδείγματα ανθρώπων που, ορμώμενοι από το πάθος του έρωτα, πάλεψαν, αντιστάθηκαν, επαναστάτησαν απέναντι σε κάθε κατεστημένο, κάθε εμπόδιο, αψηφώντας και τον ίδιο το θάνατο.

Ο Έρωτας γεννήθηκε επαναστάτης! Η καλυτέρα, όπως αναφέρει ο Λευτέρης Κουλιεράκης στο βιβλίο του Η θέα του χρόνου, «όταν ο Έρωτας επαναστατεί, η Επανάσταση γίνεται ιδιαιτέρως ερωτεύσιμη»!...


http://www.youtube.com/watch?v=ज८उहिज़३व४त्क्

http://www.youtube.com/watch?v=vBg-फिहफ्म्क

http://www.youtube.com/watch?v=jb9Fq7BBqts



21 σχόλια:

  1. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΛΥ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ.ΕΙΧΕΣ ΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ.ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΜΗ ΧΑΘΕΙΣ ΞΑΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επαναστάτης και ειρηνοποιός ο έρως.. :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ-ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντα με φτάνει
    ο έρωτας όσο
    πολύ κι αν τρέχω ...
    γιατί είν' εκείνος φτερωτός
    κι εγώ φτερά δεν έχω !!!
    Μας έκαψε ο Λουδοβίκος
    με τις μαντινάδες του ...
    Καλή βδομάδα εύχομαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ηφαιστιωνας
    Ετσι ακριβως! Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Σκρουτζακος
    Καλημερα Σκρουτζακο! Να εισαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι ο Λουδοβικος απαιχτος και οι μαντιναδες γενικα παντα ευστοχες!
    Καλημερα και καλως σε ξαναβρηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλααά!!Το πόσα επεισόδια έχω χάσει,δε λέγεται!!
    Συγχαρητήρια για τη μητρότητα!!
    Να είναι γερό και να καμαρώνεις μέρα με τη μέρα για την επιλογή σου!!
    Ευχές τύπου <> τις αποφέυγω και τις σιχαίνομαι,μιας και πέραν του ότι είναι τέρμα εγωιστικές,κρύβουν μεγάλη δόση ειρωνίας!!
    Τώρα εσύ,μιλάς για τον έρωτα,ε;Κι εγώ πρέπει να πω κάτι σχετικό μ αυτό;;
    @#$%&*$#
    Η απάντηση μου!!(no mood for ερωτα)!!!
    φιλιά να είσαι καλά,τα υπόλοιπα τα είπα από μένα μεριά!!:******
    Φιλάκια στο μικρούλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @you may say i'm a dreamer
    No mood for ερωτα;;;!!! Εσυ, μια ονειροπολα;;; Απαραδεκτο! Να πιεις 2 ασπιρινες και να ξαπλωσεις μεχρι να σου περασει!
    Ευχαριστω πολυ πολυ για τις ευχες! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο έρωτας;; Πόλεμος, άγριος άλλα συναρπαστικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χριστίνα μου διαβάζω στην προηγούμενη ανάρτηση ότι έγινες μαμά!!!! Να σας ζήσει το μωράκι!!!!
    Ευχές για μια όμορφη Κυριακή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @leondokardos
    Ο μοναδικος ωραιος πολεμος!!! Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @margarita
    Να εισαι καλα Μαργαριτα μου και να χαιρεσαι την οικογενεια σου! Καλο ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ήρθα να πω ένα γεια.
    έλειψες κι εσύ?
    ελπίζω να είσαι καλά..

    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @φοιβη
    Καλως την κουκλα!Ειμαι μια χαρα! Ευχαριστω! Θα περασω να μαθω νεα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έρωτας παντοδύναμος .περάνω κάθε συμφοράς και δυσκολίας.Όσο υπάρχει ζωή θα την υπηρετεί και θα της δίνει νόημα κι αξία .

    Έτσι! να σε νοιώθω πάντα επαναστατικά ερωτευμένη

    Φιλιά και στους τρείς σας !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @λυγερη
    Παντα ερωτεμενη! Κι ελπιζω να αντεξω να παραμεινω παντα επαναστατρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπέροχες σκέψεις...χάρηκα που τις διάβασα...έχεις απόλυτο δίκιο...ο έρωτας είναι επαναστάτης, ο μεγαλύτερος όλων...για χάρη του έρωτα αλλάζεις τα πάντα, όλο σου το είναι... ο έρωτας σε τραντάζει συθέμελα...είναι μια μαγεία που κατακλύζει όλη σου την ψυχή, η τομή στη ζωή σου...κι ό,τι και να κάνεις, θα περάσει το δικό του... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @λιζα
    Αυτο το τελευταιο ξαναπες το!
    Χαρηκα που τα ξαναλεμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @BUTTERFLY xairomai ki egw para polu pou ta ksanaleme....oi upoxrewseis me anagkasan na afisw ligo to blog mou, alla eimai pali edw ;)
    parepiptontws....sugxaritiria gia to mwraki sou!!!!xarika polu pou diavasa gi auto sto blog sou...na sai kala kai na to xairesai... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @λιζα
    Να εισαι καλα! Να πω και στα δικα σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.