Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ...

η αλλιως πως ενα 4χρονο αγορι μπορει να σε κανει να νιωσεις τοοοοοσο δα μικρη!
 

Το μεγαλειο της παιδικης ψυχης δεν εχει ορια! Εχω την τυχη να μεγαλωνω ενα υπεροχο αγορακι! Πολλες φορες εχω πει πως ειναι ενα ταρζανακι, επιμονο, πεισματαρικο και πολυ ζωηρο... αλλα η ομορφια και η αγνοτητα της παιδικης ψυχης του με αποζημιωνουν για καθε σπασιμο νευρων! Και με το παραπανω!
Θελω σημερα να μοιραστω μαζι σας δυο περιστατικα που εζησα με το μικρο μου Δημητρακη κι η αντιδραση του με εκανε να νιωσω, εκτος απο υπερηφανια, ντροπη για τη δικη μου μικροτητα.

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 1
Λιγες μερες πριν, ειχα παρει το μικρο μαζι μου στη δουλεια, καθως δεν ειχα που να τον αφησω. Στο γυρισμο, την ωρα που σταματησα σε ενα φαναρι το αυτοκινητο, ηρθε ενας πιτσιρικας, θα ηταν δεν θα ηταν 10 χρονων, να μου καθαρισει τα τζαμια. Εχω αρχη να μην αφηνω παιδια να το κανουν αυτο, αν εχω καποιο φαγωσιμο να τους το δινω. Παρολα αυτα, ηταν επιμονος ο πιτσιρικας, οποτε του εδωσα 20 λεπτα και του ειπα να μην μου καθαρισει τα τζαμια. Ο Δημητρης παραξενευτηκε και ακολουθησε ο εξης διαλογος:
-Μαμα, γιατι του εδωσες λεφτα αφου δεν σου καθαρισε τα τζαμια;
-Γιατι δεν μου αρεσει να δουλευουν για μενα τα παιδακια.
-Γιατι δεν σου αρεσει;
-Τα παιδια πρεπει να πηγαινουν σχολειο και να μορφωνονται, οχι να δουλευουν στο δρομο.
-Κι αυτο το παιδακι γιατι δουλευει;
-Δεν ξερω αγαπη μου, ισως η οικογενεια του να ειναι πολυ φτωχη και να πρεπει να δουλεψει για να μαζεψει χρηματα για να φαει.
-...........(παυση) Τοτε μαμα, την επομενη φορα που θα περασουμε απο εδω και ξαναδουμε αυτο το αγορακι, θα εχω μαζι μου τον κουμπαρα μου και θα του δωσω οοοοολα τα λεφτα που εχει μεσα, για να μη δουλευει και να παει σχολειο!!!!!!

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ 2
Την ανοιξη, Μαρτιο νομιζω, ειχαμε παει σε μια παιδικη παρασταση καπου στο κεντρο. Δεν ηξερα που ακριβως ειναι το θεατρο, κατεβηκαμε λοιπον με ηλεκτρικο στο Θησειο και μπηκαμε σε ενα ταξι εκει στην πιατσα. Ο οδηγος περιμενε να παρει καποιον απο τους τουριστες και προφανως να κανει καμια καλη μπαζα, γιατι μολις ειδε οτι ειμαστε Ελληνες και παμε τοσο κοντα αρχισε να εχει μια απαραδεκτη συμπεριφορα, να μας προσβαλει και να λεει διαφορα. Εγω, αν και ηθελα να του πω τιποτα Γαλλικα, ειχα το παιδι μαζι κι ειπα να μην βρισω. Με εφερε στα ορια μου και του ζητησα να σταματησει, να μας αφησει και να μου δωσει τα στοιχεια του να κανω καταγγελια. Ως δια μαγειας, η συμπεριφορα του αλλαξε, ζητησε συγνωμη κι ειπα -παλι λογω του παιδιου- να μη δωσω εκταση. Μολις φτασαμε, πληρωσαμε και βγηκαμε εξω, εβαλε μπρος τρεχοντας, εκανε αναστροφη, ωστε να μην μπορω να δω την πινακιδα κι αρχισε να με βριζει με τον πιο χυδαιο τροπο (πουτανα, καριολα, γαμημενη κλπ) μπροστα στο Δημητρακη!!! Κι επειδη η υπομονη εχει και ορια της, του πεταξα κι εγω ενα μπινελικι, αλλα μετα παγωσα! Δεν θελω να δινω τετοια παραδειγματα στο παιδι! Του ζητησα αμεσως συγνωμη που μιλησα ετσι και λογικα το παιδακι μου, με ρωτησε για ποιο λογο ο ανθρωπος αυτος μας φερθηκε ετσι. Του απαντησα οτι υπαρχουν στη ζωη και καλοι και κακοι ανθρωποι και σημερα συναντησαμε εναν απο τους κακους. Δεν απαντησε και για λιγο εμεινε να προχωραει σιωπηλος, φανερα στεναχωρημενος. Εγω φυσικα εβραζα μεσα μου κι εβριζα θεους και δαιμονες. Ωσπου δυο τετραγωνα μετα, με κοιταει σοβαρα και μου λεει το εξης θεϊκο:


Ξερεις μαμα, ο κυριος αυτος δεν ηταν κακος. Απλα μπερδευτηκε... Ειμαι σιγουρος οτι δεν το ηθελε, κατα λαθος το εκανε...

Δεν εχω σχολια! Ενιωσα απλα τοσο μα τοσο μικρη μπροστα στο μεγαλειο της παιδικης καλοσυνης κι αθωοτητας!

Καλοι μου φιλοι, κρατηστε ζωντανο το παιδι μεσα σας παση θυσια! Μονο αν γλιτωσει το παιδι, υπαρχει ελπιδα!!!

18 σχόλια:

  1. Καλη μας φιλη..ΒΡΗΚΕΣ την αιτια,που εγινα...Πολυτεκνος...!!
    ΜΟΝΟ τα διδαγματα των παιδιων σε κανουν καλυτερο ανθρωπο..!!
    Γιατι δεν εχουν ΜΟΛΥΝΘΕΙ απο τα συμφεροντα των μεγαλων,και τα χρηματα..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ το γλυκό μου!
    Είναι υπέροχο παιδί , όπως όλα τα παιδιά ... μπορούν να μας αποστομώσουν τόσο απλά κι αγνά! ♥
    Να μου τον φιλήσεις ☺

    Καλό μήνα Χριστινάκι μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να τον χαίρεσαι Χριστίνα μου! Και φυσικά τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Θέλει δουλειά πολλή για να έχει ένα παιδί καλοσύνη και ευγένεια ψυχής.
    Καλό φθινόπωρο εύχομαι ολόψυχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μωρέ έχω δει και παιδάκια σκατόψυχα!
    Πιστεύω πως είναι καθαρά θέμα γονέων
    και διαπαιδαγώγησης, (το τελευταίο το λέω
    για να το πάρεις λίγο πάνω σου! χεχε)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @μαχαιρης
    Αχ μωρε Μαχαιρη, πως γινεται να γεννιομαστε τοσο καλοι και να γινομαστε το σκατα; Αχ!
    Καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @αριστεα
    Ναι, ολα τα παιδια! Ειναι υπεροχα, γλυκυτατα, τοσο αθωα! Πως να διαφυλαχτει η αθωοτητα αυτη σε εναν τοσο πονηρο κοσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @μαρια κανελλακη
    Μαριω μου σε ευχαριστω! Σιγουρα το προσπαθω κι εγω, αλλα ειχα δει απο μωρο την εμφυτη καλοσυνη του, καποια πραγματα ειναι και θεμα χαρακτηρα! Ελπιζω να τον μεγαλωνουμε σωστα και να μην γινει μεγαλωνοντας αυτο που λεμε "θυμα"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @πτωχος
    Δεν το παιρνω πανω μου Ψονθο, γιατι δεν μου ανηκουν τα ευσημα. Γεννιομαστε κατα πολυ με εναν ηδη διαμορφωμενο χαρακτηρα...
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γλυκό και τρυφερό, να το χαίρεσαι φίλη μου!
    Η διαπαιδαγώγηση είναι πολύ σοβαρή δουλειά κι έχει ευθύνη!
    Όταν όμως ο γονιός είναι κοντά στο παιδί με ζεστασιά, φροντίδα κι αγάπη, τότε παραδίδει στην κοινωνία έναν σπουδαίο και άξιο ενήλικα! Μου άρεσε ο επίλογος!Καλό μήνα Χριστίνα!
    Έχεις ένα βραβείο από μένα, όποτε ευκαιρήσεις πέρασε να το πάρεις: http://followkoko.blogspot.gr/
    Να έχεις ένα όμορφο απογευματόβραδο!
    Φιλιά πολλά με μια αγκαλιά!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να χαίρεσαι το υπέροχο πλασματάκι σου Χριστίνα μου! :)
    Οφείλουμε να υποκλινόμαστε μπροστά στο μεγαλείο μιας παιδικής ψυχής και μεγαλώνοντας, να μην σκοτώνουμε το παιδί μέσα μας..
    Να έχεις μια όμορφη μέρα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @κατερινα κοκο
    Ευχαριστω πολυ Κατερινα μου! Και για τα ομορφα λογια και για το βραβειακι! Φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @παλομα
    Αυτο το ερμο το παιδι μεσα μας! Ποσο αρνειται να μεγαλωσει και ποσο αρνουμαστε να του δωσουμε χωρο! Φιλια κι ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σου έχω πει πόσο το αγαπώ το πεταλουδάκι σου; Οι ιστορίες που μοιράζεσαι μαζί μας είναι πάντα άκρως απολαυστικές... <3

    Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δε θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε το συνάνθρωπό μας όπως τα παιδιά. Εμείς, μεγαλώνοντας, σφυρηλατηθήκαμε με το μίσος αυτού του σκληρού κόσμου για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.
    Η παιδική αγάπη είναι άδολη και φωτεινή σαν ήλιος.. Ίσως θα έπρεπε να τα παρατηρούμε πιο στενά και να αρχίσουμε να μαθαίνουμε από εκείνα <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @liza
    Καλημερα Λιζακι! Σε ευχαριστω πολυ!
    Σιγουρα εχουμε να διδαχτουμε πολλα απο τα παιδια! Φιλακιααααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γλυκιά μου πεταλούδα... σίγουρα τα παιδιά είναι αθώα και η ψυχή τους γεμάτη καλοσύνη, όμως πάντα παίζει το ρόλο του ο γονιός και ο τρόπος που αξιοποιεί αυτή την καλοσύνη και την καλλιεργεί. Κάνεις καλή δουλειά με το παιδάκι σου κι αυτό εισπράττεις κοπέλα μου!!!
    Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, αν σώσουμε το παιδί μέσα μας, υπάρχει ελπίδα, όπως λέει και το τραγούδι!
    Καλό σου ξημέρωμα φίλη
    Σε φιλώ
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Eγώ δράττομαι της ευκαιρίας να σου στείλω από δω τις ευχές μου για τον ήλιο της ζωής σου ,τον Δημητράκο σου.
    Κατ' αρχήν να είσαι Εσύ καλά, να τον μοσχομεγαλώνεις, και να τον χαίρεσαι σε όλη σου την ζωή, έναν άνθρωπο ολοκληρωμένο,αυτυχισμένο,ευλογημένο και χρήσιμο στην κοινωνία.

    Με την αγάπη μου πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.