Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Καλημερα διαδικτυακοι μου φιλοι!

Ειναι καποια θεματα που ειναι πραγματικα ανεξαντλητα. Οσο και να τα αναλυεις, να τα πιανεις απο καθε πλευρα, να τα βλεπεις και να τα ξαναβλεπεις, τελικα σε σαφη συμπερασματα δεν μπορεις να καταληξεις. Μπορεις μονο να προβληματιστεις, να παρεις κατι απο καθε αποψη που διαβαζεις, ειτε συμφωνη ειτε αντιθετη με τη δικη σου και να προσπαθησεις να βγεις εστω ενα τσακ καλυτερος και σοφοτερος μεσα απο το διαλογο.

Καπως ετσι, εφτασε στο τελος κι η δικη μου "αναζητηση της αληθειας" σχετικα με
-τη θανατικη ποινη για πολυ ειδεχθη εγκληματα
-το σωφρονιστικο συστημα και την δικαιοσυνη
-την ευθυνη της κοινωνιας και των μμε

Για τη θανατικη ποινη δεν εχω απολυτα καταληξει. Ειναι ο,τι χειροτερο μπορει να συμβει σε μια κοινωνια να γινει φονιας του φονια, αλλα ακομα σκεφτομαι πως ισως σε καποιες περιπτωσεις ειναι η εσχατη λυση, αλλα η μοναδικη...

Οσον αφορα το σωφρονισμο, ξερω πως σε καιρο κρισης ακουγεται γελοιο να μιλαμε για αυτο, αλλα αν το καλοσκεφτεις, ενα συστημα πιο δικαιο και πιο ανθρωπινο, αλλα και πιο αυστηρο και λειτουργικο, θα εξοικονομουσε πολλους πορους απο τα χρηματα που δαπανουνται για τις φυλακες, αλλα και θα δημιουργουσε μεσω προληψης μια πιο υγιη κοινωνια. Αυτο βεβαια προϋποθετει μακροπροθεσμο σχεδιασμο και αλλα πολλα που δεν ειναι της παρουσης.

Αυτο ομως που πραγματικα με ξεπερναει, ακομα πιο πολυ κι απο την διαστροφη των απεχθεστερων εγκληματιων, ειναι η σταση της κοινωνιας μας. Η αδιαφορια σε ολα τα σημαδια- γιατι υπαρχουν παντα σημαδια!- απο τη μια, η φραση "κοιτα τη δουλεια σου και μη μιλας", ενω απο την αλλη καταναλωνουμε σαν σαρκοβορα ορνια την καθε ανατριχιαστικη, σχετικη η ασχετη, πληροφορια που μετατρεπει την ειδηση σε οσκαρικο θριλερ. Εκει βεβαια το "κοιτα τη δουλεια σου" παει περιπατο, αφου ξαφνικα δουλεια μας γινεται να γνωριζουμε τα παντα, χωρις να ψαχνουμε πιο βαθια, την ουσια, τα αιτια, την δικη μας ευθυνη - οπου αυτη υπαρχει!

Γιατι πισω απο τα παιδια που δολοφονησαν τον Αλεξ στη Βεροια, υπηρχαν καποιοι γονεις που εκαναν τραγικα λαθη η που αγνοησαν τα σημαδια. Πισω απο τον πα-ΤΕΡΑΣ της Αννι, υπηρχε μια γυναικα που αφησε το παιδι της μαζι του, υπηρχε μια εμφανως αρρωστημενη κατασταση που πολλοι την ειχαν δει αλλα κανεις δεν εκανε κατι για αυτο.
Κι αν η "ενημερωση" μας μας οδηγουσε στο να ανακαλυψουμε τα λαθη και τα αιτια και να προφυλαχθουμε σαν κοινωνια απο τετοιες καταστασεις, τοτε ναι, θα αξιζε τον κοπο...
Ομως, εμεις δεν αλλαζουμε καν! Ισα ισα, κανουμε τον σταυρο μας που δεν ειμαστε εμεις αυτοι, που εμεις ειμαστε καλυτεροι απο αυτους... και συνεχιζουμε τη ζωη μας με τον ιδιο ακριβως τροπο...

Ομως, οπως ειπα και στην αρχη... αυτα τα θεματα ειναι ανεξαντλητα, οσο μιλαμε, τοσα θα εχουμε να πουμε...
Θα τα κλεισω λοιπον εδω και θα σας ευχαριστησω ολους για την επικοινωνια και το διαλογο, για την ανταλλαγη αποψεων! Και θα κρατησω μια ελπιδα πως ολοι κατι πηραμε απο αυτο, εστω το ελαχιστο!

Πεταλουδισια φιλια σε ολους!

12 σχόλια:

  1. Όντως ανεξάντλητα θέματα Χριστίν αμου.
    Για μένα πρέπει να στραφεί η Πολιτεία στην οικογένεια. Και η κάθε οικογένεια στα παιδιά της ! Γιατί αν γλιτώσει το παιδί ...υπάρχει ελπίδα!
    Φιλιά !

    (αναμένω ιστορία της Νύχτας☺)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δύσκολα τα θέματα αυτά Κάτια μου και θέλουν πολύ σοβαρή αντιμετώπιση από την κοινωνία μας για να βρεθούν λύσεις.
    Αυτή την στιγμή όμως δεν είναι έτοιμη να κάνει κάτι.
    Δεν ξέρω πότε, απλά ελπίζω να μην είναι πολύ αργά.
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστινάκι μου ήθελα να πω, άκου Κάτια!
    Βλέπεις ότι και εγώ δεν πάω καλά έχω χαζέψει!
    Μάλλον θέλω διακοπές!!
    Χαχαχαχα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα ξεκινάνε από την οικογένεια και πως μεγαλώνουν τα παιδιά.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παρόμοια θέματα όπου οι απόψεις διίστανται είναι τα πλέον δυνατά (και από τα αγαπημένα μου για συζήτηση). Ένας γόνιμος διάλογος βοηθάει πάντα, μιας και ξεδιπλώνονται όλες οι απόψεις.
    Δεν θα κουραστώ να λέω ότι τα πάντα ξεκινούν και τελειώνουν στην Παιδεία που παίρνουμε όλοι από το σπίτι μας και το άμεσο οικογενειακό μας περιβάλλον. Το ότι δεν οδηγηθήκαμε όλοι στο έγκλημα, το ότι δεν παρακολουθούμε ή δεν επηρεαζόμαστε όλοι από το χαζοκούτι, καθώς και το αίσθημα τιμιότητας και δικαιοσύνης, αποτελούν σημάδια σωστής διαπαιδαγώγησης και «φίλτρων».
    Κάτι αντίστοιχο (αλλά και ακόμη περισσότερο εμπλουτισμένο) οφείλουμε να μεταδώσουμε στα δικά μας παιδιά.
    Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν άλλο λόγο ύπαρξης ενός γονιού, αν δεν φροντίζει νύχτα-μέρα για την Παιδεία των παιδιών του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόνο αν δυναμώσει η σχέση σχολείου και γονιών, αν υπάρχει ενημέρωση & συνεργασία για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κινδύνων που υπάρχουν σήμερα, μπορούμε να ελπίζουμε σε μια κοινωνία που δεν θα θρηνεί παιδική κακοποίηση. Είμαστε μίλια μακριά απ' αυτό το μοντέλο και φοβάμαι ότι οι συνθήκες όσο πάνε κι αγριεύουν.
    Καλό βράδυ Χριστινάκι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @αριστεα
    Εννοειται πως το ΠΑΙΔΙ ειναι η ελπιδα! Ευχαριστω!
    (αργησα αλλα τα καταφερα!)
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ελενα
    Η κοινωνια μας ειναι ανωριμη και αμφιβαλω αν θα ωριμασει ποτε, αλλωσετ ποτε ιστορικα εχει ωριμασει;
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ελενα λ.
    Ναι, βρε το καταλαβα! Διακοπες ε;; Καλωσηρθες στο κλαμπ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @μαρια ελενα
    Δεν μπορω να διαφωνησω... Ομως κι αυτο δεν ειναι η απαντηση σε ολα, γιατι υπαρχουν λογοι που η οικογενεια δυσλειτουργει...
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @πετρος
    Κι εμενα ειναι τα αγαπημενα μου! Και θα σταθω στο τελευταιο που ειπες, ειναι το υπερτατο καθηκον καθε γονιου!!!!
    Καλο απογευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @μαρια κανελλακη
    Ναι, ειμαστε οχι απλα μιλια αλλα ετη φωτος μακρυα απο αυτο! Και δεν βλεπω να πλησιαζουμε ποτε! τι θλιβερο...
    Τα φιλια μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.