Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΜΕΡΟΣ Β: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΣΟΦΡΩΝΙΣΜΟΣ

Καλημερα διαδικτυακοι μου φιλοι!
Μετα απο τον εποικοδομητικο διαλογο στην προηγουμενη αναρτηση, η αληθεια ειναι πως ειμαι ακομα πολυ μπερδεμενη και δεν εχω καταληξει σε τελικα συμπερασματα γυρω απο τη θανατικη ποινη και γενικα το θεμα εγκλημα και τιμωρια.

Φυσικα, το ιδανικο σε μια ιδανικη κοινωνια θα ηταν οι εγκληματιες, των οποιων τα εγκληματα δεν ειναι τοσο απεχθη, να σοφρωνιζονται και να επιστρεφουν στην κοινωνια "καινουργιοι" ανθρωποι, με ισες ευκαιριες με τους υπολοιπους να ξεκινησουν απο την αρχη. Αυτο θα προϋπεθετε μια υποδομη καταλληλων κτιριων, σχολειων μεσα στις φυλακες, εναν μεγαλο αριθμο ειδικων ψυχολογων και κοινωνικων λειτουργων και φυσικα εξαιρετικα αυστηρο ελεγχο σε σχεση με τη χρηση και διακινηση οπλων, ουσιων κλπ.

Ναι! Και μετα ξυπνησαμε! Αυτη τη στιγμη οι φυλακες για τους μισους ειναι ενα διαρκες βασανιστηριο, ενας επικινδυνος τοπος οπου κινδυνευουν ανα πασα στιγμη να βρεθουν σφαγμενοι, βιασμενοι κλπ και που μετρανε τις ημερες να βγουν εξω. Για τους αλλους μισους, τους πιο δικτυωμενους, ειναι ενα απλο διαλειμμα στην εγκληματικη τους δραση, αφου μεσα στη φυλακη απολαμβανουν προνομια, ειναι μελη συμμοριων, εκφοβιζουν τους αλλους κρατουμενους, εχουν προσβαση σε ναρκωτικα, οπλα, κινητα τηλεφωνα και κανουν τα "νταλαβερια" τους κατω απο τη μυτη των αστυνομικων και μερικες φορες με την ανοχη η τη συνεργασια τους.
Χωρια τις αθλιες συνθηκες, τα κελια 2Χ2 για ποσα ατομα, τις αρρωστιες, τη βρωμα... 

Ετσι, ακομα και με το σχολειο που λειτουργει στη φυλακη, ειναι ελαχιστοι αυτοι που θα εχουν ατσαλενια θεληση και θα καταφερουν να επιβιωσουν ΚΑΙ να σοφρωνιστουν.


Οσον δε αφορα εγκληματιες που εχουν διαπραξει ιδιαιτερα ειδεχθη εγκληματα, καλη ωρα οπως το τελευταιο, εχουν ακουστει πολλα. Περαν της απλης ισοβιας καθειρξης εχει ακουστει συχνα η ιδεα των καταναγκαστικων εργων. Ειναι μια ιδεα που μου αρεσει πολυ και για να ειμαι ειλικρινης, πιστευω θα μπορουσε να εφαρμοζεται- με διαφορετικο τροπο και διαρκεια- απο την απλη κατοχη κανναβης μεχρι και το φονο. Ομως, στη χωρα μας τουλαχιστον δεν προβλεπεται κατι τετοιο και δεν ξερω αν υπαρχει πεδιο εφαρμογης και αν θα μπορουσε να υπαρξει η απαιτουμενη οργανωση για κατι τετοιο.


Ακουγεται επισης, για περιπτωσεις σαν του πατερα της Αννι, η ιδεα της απολυτου απομονωσης ισοβιως, με ελαχιστη τροφη και νερο. Αυτο ομως, δεν εμπιπτει στην κατηγορια των βασανιστηριων; Δεν ειναι αργη αλλα σταθερη φυσικη και ψυχολογικη εξοντωση; Δεν τοποθετει και παλι την κοινωνια και την δικαιοσυνη σε ρολο τιμωρου εκδικητη; Κι αν ειναι να εξοντωσεις καποιον με αυτον τον αργο και βασανιστικο τροπο, δεν ειναι πιο εντιμο αλλα και πιο ανθρωπινο να το κανεις μια κι εξω;

Τελος, υπαρχουν κι εκεινοι που υποστηριζουν πως αυτα τα αποβρασματα ειναι ανθρωποι ασθενεις, διαταραγμενοι, που ισως και να μπορουσαν να θεραπευθουν με την καταλληλη θεραπεια. Κι οτι ο ρολος μας ως κοινωνια ειναι να τους παρεχουμε αυτη ακριβως τη θεραπεια. Εγω προσωπικα, παρολο που θεωρω πως οντως ειναι αρρωστοι αυτοι οι ανθρωποι και πως οντως υπαρχει καποια βαθυτερη αιτια που τους οδηγει στις πραξεις αυτες, δεν πιστευω πως σε τετοιες κτηνωδεις περιπτωσεις υπαρχει περιπτωση ανακαμψης και θεραπειας, για αυτο και δεν τους θελω μεσα στην κοινωνια, αλλα απομονωμενους ωστε να μην αποτελουν μονιμο κινδυνο. Επισης, θεωρω οτι το να τους θεραπευσουμε, ακομα κι αν σε ελαχιστες περιπτωσεις εχει ελπιδες, θα εχει ενα κοστος πολυ μεγαλυτερο απο το να προλαμβανουμε αυτες τις καταστασεις, μεσα απο θεσμους οπως η Προνοια, που θα επρεπε να λειτουργει ουσιαστικα.

Εσεις τι πιστευετε για το σοφρωνισμο εν γενει και για το συστημα μας; Τι παρεχει και τι περιθωρια βελτιωσης εχει;
Πως σας ακουγεται η λυση της κοινωφελους εργασιας και των καταναγκαστικων εργων;
Η απομονωση ισοβιως ειναι τελικα λυση;
Η μηπως οφειλουμε ως κοινωνια να βρουμε τροπο να επαναφερουμε και να θεραπευουμε ακομα και τον πιο στυγνο και διαταραγμενο εγκληματια;

Οπως παντα, ελπιζω στα σχολια η συζητηση να ειναι εποικοδομητικη!

Ας ελαφρυνουμε ομως το κλιμα διαβαζοντας την ιστορια της Μαρως.

Καλο Σαββατοκυριακο και Πεταλουδισια Φιλια σε ολους!

8 σχόλια:

  1. Όλα προϋποθέτουν Παιδεία Χριστινάκι μου.
    Είτε ο σωφρονισμός, είτε η πρόληψη. Όπου εκεί θα έπρεπε κάθε κοινωνία να δίνει το βάρος.
    Αλλά πώς να το δώσει όταν εξαρτώνται τόσοι και τόσοι από το έγκλημα; Να πω και κυβερνήσεις; Δεν θα πέσω έξω νομίζω. Γιατί τα ναρκωτικά ( ή την εποχή της ποτοαπαγόρευσης το αλκοόλ) σαν εγκλήματα ποιοι τα γέννησαν και τα διαιώνισαν;
    πού γεννήθηκαν οι γκάνκστερς και η Μαφία;
    Στην καρδιά του Σικάγο την εποχή της ποτοαπαγόρευσης.

    Πρόληψη και Παιδεία.
    Η ύπαρξη αυστηρών ποινών δεν αποτελεί εμπόδιο για κανέναν εγκληματία. κανείς δεν σκέφτεται το "αν με πιάσουν"!

    Στις χώρες που ισχύει η θανατική ποινή το έγκλημα δεν έχει μειωθεί! Αυτό και μόνο του θα έπρεπε να μας προβληματίσει!

    Αυτά από μένα!
    Καλή εβδομάδα μάτια μου!

    Δεν κάνεις ένα refresh στην ανάρτηση να ανέβει στο blogroll να την ξαναδούν οι φίλοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως σε κάθε χώρα, για κάθε τομέα, υπάρχουν τρεις πραγματικότητες: αυτή που υπάρχει ήδη, αυτή που θα θέλαμε κι αυτή που μπορεί να γίνει ή θα γινόταν αν..αν..και αν. Φοβάμαι πως, πέρα από διαπιστώσεις (και φυσικά τις γνώμες μας) δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Η κοινωνία που δεν προλαμβάνει γενικώς, πως θα ιάσει στη συνέχεια; Η πρόληψη σαφώς και είναι Πρόνοια και Παιδεία, όπως λέει και η Αριστέα, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας. Ακόμα όμως κι αν λέγαμε -υποθετικά- ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί το σωφρονιστικό μας σύστημα (και όχι μόνο), σίγουρα δεν θα ήταν αυτή εδώ η κατάλληλη εποχή. Σε μια χώρα που οδηγήθηκε -σκόπιμα!- σε μια χρεοκοπία, ο σωφρονισμός ακούγεται μάλλον ειρωνικά ως όρος. Αγαπητή μου Πεταλούδα, η Ελλάδα προορίστηκε -σκόπιμα και πάλι!- για μια μεγάλη οικονομική και όχι μόνο, κόλαση. Το "ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα" ήταν άλλη μια στημένη φούσκα. Η Ελλάδα πέρα από φυσική ομορφιά, σε ο,τι αφορά τις υποδομές της, Παράδεισος δεν θα γίνει ποτέ. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.

    Υ.Γ Η ανάρτηση σου, πέρα από εμπεριστατωμένη-καλογραμμένη, είναι και βαρύνουσας σημασίας. Ο,τι πρέπει δηλαδή για να..αποτρέψει το αναγνωστικό κοινό. Συγνώμη για την ειλικρίνεια μου, αλλά τα λέω σε σένα, για να τα ακούει το κοινό.. Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ζούσαμε σε μια ευνομούμενη χώρα, με υγιή κοινωνικό ιστό, με τους πολιτικούς μας να μεριμνούν πρωτίστως για τους τομείς παιδείας & υγείας, αν...
    Τότε το εξαιρετικό σου κείμενο με τους προβληματισμούς που θέτεις, θα είχε νόημα, αποδέκτες και απαντήσεις.
    Έτσι όπως είμαστε σήμερα, είναι σαν να συζητάμε στις υποσιτισμένες περιοχές της Αφρικής, αν το φιλέτο το σερβίρουνε σενιάν ή καλοψημένο...
    Πεταλούδα μου, πολύ φοβάμαι πως η λέξη "δικαιοσύνη", θα υπάρχει πλέον ως συλλεκτικό κομμάτι αναμνήσεων στο λεξικό και στο θυμικό μας. Ο νόμος της ζούγκλας προ των πυλών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διάβαζα προχθές σε ένα φιλικό μπλογκ για την Καλιφόρνια. Αντιγράφω:
    Η Καλιφόρνια ξοδεύει ετησίως 8.667 δολλάρια για κάθε μαθητή και 50.000 δολλάρια για κάθε φυλακισμένο. Στην ίδια Πολιτεία από το 1980 μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί 22 φυλακές και 1 Πανεπιστήμιο.
    Καλά δεν είναι;

    Αυτό ότι θα δίνουν ελάχιστη τροφή και νερό σε αυτό το τέρας το θεωρώ σαχλαμάρα. Ίσως επίτηδες διέρρευσε για να γίνει …συμπαθητικός ο ανισόρροπος.

    Στην απομόνωση βάζουν τους ψυχασθενείς για να μη βλάψουν τους άλλους αλλά και τον εαυτό τους. Τους στυγνούς εγκληματίες δεν νομίζω ότι πρέπει να τους αντιμετωπίζει παρόμοια η Πολιτεία.
    Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε αν αυτό το κάθαρμα είναι ψυχικά διαταραγμένος ή στέκει καλά στα μυαλά του. Για να κάνει όσα έκανε, φυσικά και δεν στέκει καλά! Θέλει κουβέντα;
    Πολύ φοβάμαι όμως πως μια «τιμωρία» που περιλαμβάνει καταναγκαστικά έργα ή απομόνωση (όχι τόσο για να τον τιμωρήσουν αλλά για να τον προφυλάξουν από την οργή των υπολοίπων) δεν θα σταθεί ικανό μέτρο για να αποτρέψει μιμητές. Και δεν υπάρχει κανένα μέτρο που θα τον σωφρόνιζε ή θα τον συνέτιζε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @airis
    Αριστεα μου σαφως και ολα ειναι θεμα Παιδειας. Σαφως και πολλα μπορουν να γινουν σε σχεση με την προληψη. Ομως, ηδη αυτη τη στιγμη εχουμε φυλακες γεματες και συνεχη αυξηση στην εγκληματικοτητα, οποτε εκτος απο την προληψη πρεπει να δουμε και την καταστολη.
    Φιλια και καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @πετρα
    Το ξερω πως η εποχη μοιαζει ακαταλληλη, αλλα δεν ειναι. Γιατι αν το σοφρωνιστικο συστημα αναβαθμιστει και αλλαξει απο τα θεμελια και δοθει βαση στην προληψη αλλα και η καταστολη αλλαξει χαρακτηρα, τοτε θα εξοικονομηθουν και παρα πολλα χρηματα απο αυτα που τωρα δαπανουνται για τις φυλακες.
    Δεν παρεξηγω κανεναν Πετρα μου... Ο κοσμος εχει αναγκη απο αναλαφρα θεματα, παλευει αρκετα πραγματα στην καθημερινοτητα του. Αλλωστε, καποιοι ισως απλα να μην εχουν κατι να πουν...
    Παντως τετοιες αναρτησεις με λιγα σχολια, εχω παρατηρησει οτι εχουν πολλες προβολες.
    Την καλημερα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @μαρια κανελλακη
    Κι εγω τους ιδιους φοβους εχω. Και το βλεπουμε ηδη να συμβαινει σε πολλες αλλες χωρες, με Τζιχαντιστες, με τη θεση των γυναικων στις αραβικες χωρες, με τους Αλμπινους, με ολα. Απλα δεν εχει γινει ακομα ζουγκλα η Ελλαδα, αλλα αν δεν κανουμε κατι ΤΩΡΑ θα γινει και πολυ φοβαμαι!
    Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @πετρος
    Κι εμενα αυτο ειναι το κυριο ζητημα μου, ο παραδειγμος των υπολοιπων, η αποτροπη επαναληψης...
    Φυσικα και για τετοια τερατα θεωρω δεν υπαρχει γιατρεια...
    Κι ακομα δεν εχω απρριψει την εσχατη των ποινων ως εσχατη λυση!
    Θλιβερο αυτο με τα πανεπιστημια και τις φυλακες, ειναι η ελλειψη προληψης και παιδειας που λεγαμε.
    Η ισως να μην ειναι τιποτα απο ολα αυτα και να πρεπει να δεχτουμε πως ο ανθρωπος ειναι απλα ενα θηριο!
    Την καλημερα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.