Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Για αλλη μια φορα, 8 Μαρτιου 2015, 105 χρονια απο την πρωτη φορα που εορτασθηκε επισημα η σημερινη Ημερα Των Δικαιωματων της Γυναικας.
Γιατι θα επρεπε να γιορταζουμε κατι το αυτονοητο; Ανθρωπος δεν ειναι και η γυναικα;

Καθε χρονο τετοια μερα, αναρρωτιεμαι ειλικρινα, οταν βγαινουν εξω οι γυναικοπαρεες τι ακριβως γιορταζουν. Περα απο το γεγονος οτι ειχαμε την τυχη να γεννηθουμε σε μια χωρα, σε μια κοινωνια, που με ολο το συντηρητισμο και την υποκρισια της, τουλαχιστον κατα βαση σεβεται τη γυναικα, τη μανα, τη συντροφο! Τη σεβεται και την αγαπα... ακομα!

Ομως, στον υπολοιπο κοσμο τι συμβαινει; Αν ειχαμε γεννηθει αλλου; Στη Μεση Ανατολη; Στην Αφρικη;
Καθε 6 λεπτα μια γυναικα θα υποστει κλειτοριδεκτομη! Τι γυναικα δηλαδη, κοριτσι!
Καθε λιγα λεπτα μια γυναικα θα πεσει θυμα βιασμου, κακοποιησης η αγοραπωλησιας!

Καθε λιγα λεπτα! Θες να το ξαναπω να το καταλαβεις; ΚΑΘΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ! 
ΚΑΘΕ ΛΙΓΑ ΛΕΠΤΑ!
Οχι το Μεσαιωνα! Οχι πριν 100 χρονια! Σημερα! Τωρα! Οσο εγω γραφω κι οσο εσυ με διαβαζεις!

Στα πλαισια λοιπον αυτης της ημερας,θελω να σου παρουσιασω τον οργανισμο V-Day! Ειναι μια πρωτοβουλια κυριως μεσω διδικτυου, που εργαζεται πυρετωδως και καλει παγκοσμιως σε ξεσηκωμο και επανασταση για την ιση μεταχειριση των γυναικων, το δικαιωμα τους στην εκπαιδευση και στην αυτοδιαθεση, το τελος της φτωχειας και της εκμεταλλευσης ανθρωπου απο ανθρωπο!
Αν επισκεφθεις το σαιτ θα ανακαλυψεις πως ανα τον κοσμο γινονται πολλες κινησειςαπλων ανθρωπων προς αυτην την κατευθυνση. Θα λυπηθεις να ανακαλυψεις ωστοσο πως η Ελλαδα δεν ειναι ενας απο τους τοπους αυτων των δρωμενων.

Τη στιγμη που οι Τζιχαντιστες προελαυνουν, απαγαγωντας χιλιαδες κοριτσια απο τα σπιτια τους, βιαζοντας και πουλωντας τα, ανακαζοντας τα σε σεξουαλικη δουλεια, χωρις κανενας να τους σταματα, μενοντας εντελως ατιμωρητοι (το ΓΙΑΤΙ; ειναι πολυ μεγαλη κουβεντα!!!!), σε προσκαλω να αναλαβεις κι εσυ τη δεσμευση, να γινεις αρωγος σε αυτη την προσπαθεια, ωστε να ερθει καποτε η μερα που τετοιες επετειοι να ειναι αχρηστες, ανευ ουσιας! Κι αν το θελεις, να οργανωσουμε κι εδω στην Ελλαδα καποιο δρωμενο!

Επισης, θα σε παραπεμψω στο http://www.one.org/international/ που ειναι επισης ενας οργανισμος που παλευει για τα ανθρωπινα δικαιωματα και που μπορεις να συνυπογραψεις το αιτημα για μορφωση και εκπαιδευση των γυναικων ανα τον κοσμο.

Ομως, ας μη γελιομαστε.... Ο κοσμος δε θα αλλαξει με υπογραφες, αλλα με δρασεις! Μικρες καθημερινες, διπλα σου! Ξεσκεπασε τη βια κατα των γυναικων οπου την αντιληφθεις! Απλωσε το χερι και βοηθησε ενα κοριτσι που το χρειαζεται! Προστατευσε οποιον μπορεις απο τους παιδεραστες! Μη γινεσαι αποδεκτης υπηρεσιων που προερχονται απο trafficking! Ψαξε με ποιο τροπο μπορεις να βοηθησεις ωστε η μορφωση και η αυτοδιαθεση να γινουν νομος, παντου! Η απειλη των Τζιχαντιστων δεν ειναι μακρινη οσο φαινεται, αυριο κι εδω εμεις μπορει να βρεθουμε στην ιδια θεση!
Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΗ! Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ!ΜΙΛΑ! ΠΑΛΕΨΕ! ΑΠΑΙΤΗΣΕ! ΟΡΓΑΝΩΣΕ!ΔΡΑΣΕ!

Και για να κλεισουμε αισοδοξα, ας δουμε μια ελπιδοφορα ειδηση! 20 Αφγανοι αντρες φορεσαν μπουργκα και βγηκαν στους δρομους σε μια ενδειξη διαμαρτυριας για την καταπιεση των γυναικων και συμπαραστασης στον αγωνα τους για ισα δικαιωματα!




Αυτο θα πει τολμη και φαντασια! Αφου μπορουν εκεινοι... εμεις;;;;

Πεταλουδισια φιλια σε ολους!

10 σχόλια:

  1. Ελπίζω να σταματήσουν πια κάποια στιγμή αυτά τα φαινόμενα εναντίον των γυναικών αν και είμαι απαισιόδοξη.
    Ελπίζω όμως!
    Πολλά φιλιά την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χριστινάκι μου λυπάμαι που θα σε στεναχωρήσω, αλλά, όχι, δε ζούμε σε μία κοινωνία που σέβεται τη γυναίκα. Ή έστω δεν τη σέβεται ως πολίτη του κόσμου, ισάξιο με τον άντρα.

    Δεν υπάρχει σεβασμός όταν ακόμη ρωτάνε τι φορούσε ένα θύμα βιασμού, δεν υπάρχει σεβασμός όταν για την κοινωνία μια γυναίκα που πάει με πολλούς είναι "τσούλα" -ενώ ο άντρας που φέρεται κατ' αντίστοιχο τρόπο είναι "μάγκας"!- ούτε βέβαια όταν θεωρείται "αναπηρία" το να μην κάνει μια γυναίκα οικογένεια ή όταν θεωρείται εγωιστικό το να κάνει παιδί με δωρεά σπέρματος.
    Για να μην ξεχάσω, βέβαια, την απόλυτο "πηγή του κακού", την αγορά εργασίας, όπου είναι άτυπος κανόνας ότι οι εργοδότες προτιμούν τον άντρα εργαζόμενο -εκτός αν ζητούν μια "εμφανίσιμη" 20άρα κοπέλα- και ότι οι άντρες πληρώνονται καλύτερα από τις γυναίκες για την ίδια δουλειά.

    Ακόμη και ο σεβασμός στη μάνα προέρχεται από τα παιδιά της, όχι από την κοινωνία. Στην καλύτερη περίπτωση και από τον σύντροφο(δεν είναι όλοι οι άντρες σωβινιστικά γουρούνια, να τα λέμε κι αυτά!).
    Δυστυχώς, η κοινωνία μας ξέρει μόνο να σέβεται την πατροπαράδοτη φιγούρα της μάνας. Η εικόνα πχ μιας "καριερίστας" μητέρας ή μιας ανύπαντρης μητέρας ακόμη και σήμερα προκαλεί αντιδράσεις. Ακόμη και σήμερα, ένα εξώγαμο παιδί θεωρείται κάτι το εξωγήινο. Αντιμετώπιση που "τραυματίζει" το παιδί 100 φορές περισσότερο από τη μητέρα.
    Κι αν κάνουμε λόγο για την αντιμετώπιση της μάνας από την πολιτεία, σωθήκαμε!


    Όσον αφορά το τι γιορτάζουν οι γυναίκες κάθε χρόνο, ας είμαστε ειλικρινείς -οι περισσότερες δεν ξέρουν ακριβώς τι γιορτάζουν(γι' αυτό τείνει σε πολλές περιπτώσεις η ημέρα της γυναίκας να γίνει παρωδία).
    Εμείς οι υπόλοιπες, όμως, γιορτάζουμε τους αγώνες που έκαναν οι γυναίκες πριν από εμάς έτσι ώστε να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα "αυτονόητα" δικαιώματά μας. Για να μη θεωρείται το φύλο μας -και το χρωμόσωμα y που μας υπολείπεται- ελάττωμα στη σύγχρονη κοινωνία.

    Σαφώς, ευχαριστώ το Θεό καθημερινά που δε ζω σε μια μεσανατολική ή τριτοκοσμική κοινωνία, που απολαμβάνω το δικαίωμα να μορφωθώ, να κάνω τις δικές μου επιλογές για το μέλλον μου, που δεν αντιμετώπισα ποτέ την απειλή της κλειτοριδεκτομής ούτε θα με συλλάβουν επειδή τόλμησα να οδηγήσω ή να ντυθώ όπως θέλω εγώ. Γι' αυτό, παρόλο που το μοντέλο της δικής μας κοινωνίας απέχει πολύ από το ιδανικό(αναφορικά με την ισότητα των δύο φύλων), ταυτόχρονα με τις δικές μας διεκδικήσεις, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε εκείνες τις γυναίκες. Βεβαίως, μια "υπογραφή" σε μια διαδικτυακή καμπάνια δεν θα κάνει καμιά σπουδαία διαφορά, αλλά είναι 1000 φορές καλύτερη από την αδράνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με την τοποθέτηση σου Πεταλου(λου)δένια μου... Ρατσισμός και υποκρισία, αυτό είναι η ημέρα της γυναίκας και η ουσία είναι δραματική, ειδικά για τις χώρες του "τρίτου κόσμου" (άκου ρατσιστικό όρο που βρήκανε!) Καλό σου βραδάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλη ειρωνεία αυτή η "παγκόσμια μέρα" σε μια εποχή που τα δικαιώματα στο μισό γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη, είναι ανύπαρκτα.
    Σωστή η τοποθέτησή σου και συμφωνώ απόλυτα με το σκεπτικό και τη φωνή που ορθώνεις. Μακάρι αυτές οι κτηνωδίες που παραπέμπουν σε μεσαίωνα, να σταματήσουν οριστικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πεταλούδα μου,
    αν και καθυστερημένα, εξαιρετική η τοποθέτηση σου και οι προτροπές σου!
    Δεν ήξερα γι αυτό που έκαναν οι Αφγανοί άντρες, το οποίο είναι άξιο θαυμασμού! Όσο για τη γιορτή της γυναίκας..η παγκοσμιοποίηση βλέπεις..
    Καλό Σαββατοκύριακο! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ελενα
    Αν χασουμε και την ελπιδα μας, παει χαθηκαμε! Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @λιζα
    Μα εννοειται! δε θα διαφωνησω πουθενα μαζι σου! για αυτο λεω "κατα βαση" τουλαχιστον τη σεβεται, ειδικα δε τη μανα!
    Οχι η πολιτεια ετσι; Οι ανθρωποι!
    Στην αγορα εργασιας παντως, η δικη μου πειρα λεει πως μια γυναικα βρισκει πολυ ευκολοτερα δουλεια απο εναν αντρα, τωρα βεβαια εξαρταται για ποιους τομεις μιλαμε.
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @μια πετρα
    Πετρα μου ειναι τραγικο αυτο που συμβαινε γενικα στον κοσμο με ολους τους "αδυναμους" ειτε αυτοι ειναι οι γυναικες, τα παιδια, τα ζωα,οι φτωχοι κλπ...
    Κτηνος ο ανθρωπος, κτηνος κατα βαθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @μαρια κανελλακη
    Ποιος μεσσαιωνας! Χειροτερα ειναι! Το σωματεμποριο-δουλεμποριο εχει εναν απο τους υψηλοτερους δεικτες οικονομικων απολαβων στον κοσμο, μαζι με οπλα, ναρκωτικα, παιδοφιλια!
    Τι να λεμε τωρα...
    Οσο υπαρχουν ατομα (ανθρωποι δεν ειναι) που χρησιμοποιουν το "προϊον" και αλλα που το ανεχονται, τιποτα δεν θα αλλαξει ποτε!
    Καλημερα και φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @παλομα
    Καλα αυτο με τους Αφγανους ειναι απλα απιστευτο! Βεβαια, μονο 20 μαζευτηκαν! Φαινεται οι υπολοιποι δε συμμεριζονται την αποψη τους η απλα αδιαφορουν... Ειναι ομως μια αρχη! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.