Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

ΧΙΝΤ ΧΟΥΣΕΪΝΙ

Η Χιντ Χουσεϊνι γεννηθηκε στην Ιερουσαλημ στις 25 Απριλιου του 1916. Ηταν εγγονη ενος πλουσιου Παλαιστινιου και ξαδερφη του Φαϊζαλ Χουσεϊνι, ο οποιος συμμετειχε στις διαπραγματευσεις ειρηνης στην Μαδριτη, αλλα και στην Ιντιφαντα.
Η Χιντ ηταν μια πολυ δυναμικη και μορφωμενη γυναικα, που πιστευε στη χειραφετηση των γυναικων και στο δικαιωμα τους να μορφωθουν και να σπουδασουν. Ειχε την αποψη πως ο κοσμος μπορει να αλλαξει μονο μεσα απο την παιδεια και την αναδειξη σε ηγετικες θεσεις φωτισμενων μυαλων.
Το 1948 βρηκε κυριολεκτικα παρατημενα στο δρομο 55 παιδια, σχεδον ολα κατω των 9 ετων. Ειχαν επιζησει της σφαγης στο ΝτειρΓιασιν και τα ειχαν εγκαταληψει εκει. Η Χιντ νοικιασε δυο δωματια στην περιοχη για τα παιδια και τα επισκεπτοταν καθημερινα. Μετα απο προτροπες, αποφασισε να τα μεταφερει σε καποια μονη της περιοχης, καθως ηταν επικινδυνο τοσο για εκεινη να διασχιζει την Παλια Πολη οσο και για τα ιδια τα παιδια. Πραγματι δεκα μερες μετα, τα δωματια που ειχε νοικιασει βομβαρδιστηκαν...Τα παιδια γλιτωσαν απο το θανατο δυο φορες μεσα σε λιγες μερες.
Επειτα απο αυτο το περιστατικο, αποφασισε να τα μεταφερει στην παλια επαυλη που ειχε χτισει ο παππους της στην αλλη ακρη της Ιερουσαλημ. Εκει τους παρειχε στεγη, τροφη και μορφωση. Ιδρυθηκε τοτε το Νταρ ελ Τιφελ, ενα σχολειο που εμελλε να διαδραματισει μειζονα ρολο για πολλα χρονια στην πολη.
Η ακουραστη αυτη γυναικα απευθυνθηκε σε καθε τοπικο ηγετη, σε καθε ανθρωπο με επιρροη, ακομα και σε ξενους επιχειρηματιες, προκειμενου να εξασφαλισει τις απαραιτητες χορηγιες ωστε να λειτουργησει το ορφανοτροφειο. Αρχικα, φιλοξενουσε ορφανα του πολεμου, αργοτερα λειτουργησε και ως οικοτροφειο για παιδια που οι οικογενειες τους για οποιοδηποτε λογο δεν μπορουσαν να τα κρατησουν. Εξελιχθηκε σε σχολειο θηλεων, ενω φιλοξενουσε και αγορια προσχολικης ηλικιας, εως εξι ετων.
Στο Νταρ ελ Τιφελ αλ Αραμπ (Αραβικο Σπιτι για τα Παιδια), τα κοριτσια δεν βρηκαν απλως ενα σχολειο, αλλα ενα σπιτικο, μια πραγματικη οικογενεια. Η ιδια η Χιντ τα περιεβαλε με μεγαλη αγαπη, ωστε ολα τα παιδια την αποκαλουσαν Μαμα Χιντ. Τις εμαθε να αγαπουν η μια την αλλη σαν αδερφες, τους εδωσε ολα τα εφοδια για να συμμετεχουν στην ανωτατη παιδεια, τις διδαξε να ζουν με αξιοπρεπεια.
Το 1982 μεσα στο οικοτροφειο λειτουργησε και το πρωτο Πανεπιστημιο Θηλεων, ως παραρτημα του Πανεπιστημιου της Ιερουσαλημ. Την δυσκολη περιοδο του πολεμου αλλα και της Ιντιφαντα, πανω απο 300 κοριτσια φοιτουσαν στο ιδρυμα.
Η Χιντ Χουσεϊνι αφιερωσε τη ζωη της στο Νταρ ελ Τιφελ και στο Συνδεσμο Γυναικων Αραβιας, μαχομενη για την χειραφετηση των γυναικων στον Αραβικο κοσμο. Η ζωη και η δραση της δεν περασαν απαρατηρητες, αντιθετως ελαβε διακρισεις και βραβεια, οπως το Ιταλικο Μεταλλιο Αντελαϊ Ντιστορι, που απονεμεται σε πρωτοπορες γυναικες ανα τον κοσμο (1980) και το Αστερι της Ιορδανιας για την εκπαιδευση (1985).
Ομως, ουτε τα βραβεια ουτε η παγκοσμια φημη δεν αντανακλουν το μεγεθος της κληρονομιας αυτης της γυναικας. Ο αντικτυπος στις ζωες των "κοριτσιων της" οπως τα αποκαλουσε, οι τοσες ζωες που κυριολεκτικα εσωσε απο το θανατο, οι ευκαιριες που δοθηκαν μεσα απο τη δραση της σε νεαρες γυναικες, το φωτεινο παραδειγμα ζωης που χαρισε στον κοσμο ολο, οι παιδικες ψυχες που γεμισε με αγαπη, τα λαμπρα μυαλα που εστειλε ανα τον κοσμο, τα βοηθησε να σπουδασουν και να διακριθουν, η λατρεια και η συγκινηση των μαθητριων της οταν μιλουν για εκεινη... Ολα αυτα ειναι το κληροδοτημα της και αλλα πολλα που τα λογια δεν μπορουν να χωρεσουν...
Η "Μαμα Χιντ" εφυγε απο τη ζωη το Σεπτεμβριο του 1994 ηττημενη απο τη λευκαιμια. Ο θανατος της απαοσχολησε για μερες τα ντοπια και διεθνη μεσα μαζικης ενημερωσης.
Το οικοτροφειο περασε στα χερια των κοριτσιων που κατα καιρους ειχε υιοθετησει και κυριως της Χινταγια Χουσεϊνι. Λειτουργει μεχρι σημερα, με τον ιδιο τροπο μεσω δωρεων, ο αριθμος των μαθητριων ομως εχει μειωθει στις μολις 35.
Η ιδια η Χιντ δεν παντρευτηκε ποτε ουτε απεκτησε βιολογικα παιδια.

Περισσοτερες πληροφοριες εδω:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hind_al-Husseini
http://www.wrmea.org/wrmea-archives/235-washington-report-archives-2006-2010/may-june-2008/3748-the-legacy-of-hind-al-husseini.html
http://www.dartifl.org/new/index.php?option=com_content&view=article&id=93&Itemid=176

Καλημερα και καλη εβδομαδα! Πεταλουδισια φιλια!


15 σχόλια:

  1. Καλημέρα πεταλουδίτσα!
    Δεν την ήξερα και χάρηκα πολύ που μας την γνώρισες!
    Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να ήμασταν έτσι και να είχαμε τα αποθέματα που είχε εκείνη.
    Πολλά φιλιά την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι περισσότεροι ήρωες μένουν αφανείς. Ίσως να χρειαστεί ένα άρθρο σε εφημερίδα, ένα βιβλίο ή μια ταινία για να ανακαλύψουμε ότι από αυτόν τον πλανήτη πέρασαν και σημαντικοί άνθρωποι.
    Καμία σχέση με τους ασήμαντους που συνέχεια αυτοπροβάλλονται.
    Πριν από 2 χρόνια είχα αναδημοσιεύσει ένα άρθρο για την Ιρένα Σέντλερ. Θα σου πρότεινα να το διαβάσεις.
    Καλό μήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν ήξερα την ιστορία της και σ' ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να τη γνωρίσω.
    Αξιοθαύμαστη!
    Καλό βράδυ Πεταλουδένια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω πω, τι άνθρωποι υπήρξαν (και υπάρχουν), αλλά -εκτός του ότι είναι σπάνιοι- ακριβώς επειδή είναι τόσο σημαντικοί, μένουν στην αφάνεια... Να είσαι καλά Πεταλούδα μου, μου έμαθες κάτι σημαντικό σήμερα. Γλυκά φιλιά :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ωραία παρουσίαση!! Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση! Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ελενα λ.
    Πραγματι μακαρι να ειχαν περισσοτεροι τα αποθεματα ψυχης και αγαπης τετοιων ανθρωπων. Να εισαι καλα, φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @πετρος
    Την ξερω την ιστορια της, πολυ ομορφο το αφιερωμα σου. Ετσι ειναι οι ηρωες, δεν αντιλαμβανονται την ηρωικοτητα τους, ειναι στο αιμα τους, βγαινει σαν κατι απολυτα φυσικο...
    Την αναρτηση σου την εκανα λνκ, αν δεν σε πειραζει στην επομενη αναρτηση μου.
    Καλη Κυριακη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ηφαιστιωνας
    Πραγματι και αξιζει να το γνωριζουμε!Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @μαρια κανελλακη
    Να εισαι καλα Μαρια μου!Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @πετρα
    Χαιρομαι που σου εδωσε κατι η αναρτηση αυτη! Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.