Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ VOL. 2

Αν παντα στη ζωη μου πιστευα σε κατι, αυτο ηταν η δυναμη της αγαπης και της καλοσυνης.
Αν και γενικα θεωρω πως οι καλες πραξεις που κανουμε πρεπει να μενουν αφανεις, για να εχουν αξια -κανε το καλο και ριξτο στο γιαλο- θελω να μοιραστω μαζι σας μια ιστορια που μου συνεβη πριν απο δυο βδομαδες περιπου.
Πρωτα ομως, θα ηθελα να σας μιλησω για μενα, για το παρελθον μου και τον τροπο που μεγαλωσα, πιστευω πως εχει σημασια.
Μεγαλωσα λοιπον σε μια οικογενεια με μια σχετικη οικονομικη ανεση, εξ' ου και το ιδιωτικο δημοτικο σχολειο. Καπου στην αρχη της εφηβειας, μερικοι λαθος χειρισμοι του πατερα μου, μας οδηγησαν στην οικονομικη καταστροφη. Την εποχη εκεινη οι γονεις μου ηταν σε διασταση. Θυμαμαι να ακουω παντα τους γονεις μου να μου λενε για καθε τι που εκανα "προσεχε τι κανεις, προσεχε τι θα πει ο κοσμος, η γνωμη των αλλων, η γειτονια" κλπ κλπ, με μια ιδιαιτερη αποστροφη, η οποια εκεινα τα χρονια ενισχυθηκε κι εγινε πεποιθηση να κανω αυτο ακριβως που θελω, χωρις να με ενδιαφερει η γνωμη των αλλων, ιδιως των ξενων. Γιατι, με ελαχιστες εξαιρεσεις, δεν θυμαμαι οταν ειχαμε ενα καρο προβληματα, οικονομικα και οικογενειακα, να μας χτυπησε κανεις απο τους "κοινωνικους σχολιαστες" της γειτονιας την πορτα να δει αν ειμαστε καλα η αν χρειαζομαστε κατι...Τεσπα, καλη καρδια... Η γειτονια μου σημερα ειναι πολυ πιο ανθρωπινη νομιζω...
 Λιγο αργοτερα, ο πατερας μου διαγνωστηκε με XAΠ (Χρονια Ανεπαρκεια Πνευμονων), μια ασθενεια ιδιαιτερα σοβαρη και επωδυνη. Τοτε η μητερα μου αποφασισε να τον φερει πισω στο σπιτι και του σταθηκε σαν να μην ειχαν χωρισει ποτε. Η γυναικα αυτη δουλεψε σαν το σκυλι, σα μανα και σαν πατερας μαζι, για να κρατησει ορθιο το σπιτικο μας, να μη μας λειψει τιποτα. Και δεν μας ελειψε. Κι ομως, παρολες τις δυσκολιες, θυμαμαι παντα να υπαρχει στο σπιτι μας κατι για τους αλλους, τους λιγοτερο τυχερους. Θα ηταν ισως ενα βιβλιο, ενα παιχνιδακι τα Χριστουγεννα, ενα πυτζαμακι το Πασχα, κανενα τετραδιο στην αρχη της σχολικης χρονιας, κατι τελος παντων απο τη μητερα μου για τα πιο φτωχα παιδιακια της γειτονιας. Αυτο ποτε δεν το ξεχασα! Μεγαλωνοντας, ειχα την τυχη να γνωρισω πολλους ανθρωπους ιδιας φιλοσοφιας, γεματους αλληλεγγυη και αγαπη...στα δυσκολα. Κι οσο κι αν με απογοητευει ο κοσμος, ειναι η φωτεινη υπαρξη αυτων ακριβως των ανθρωπων που με κανει να μη χανω εντελως την πιστη μου στον Ανθρωπο, να πιστευω πως αξιζει ο κοσμος μας να υπαρχει...
Κλεινει η παρενθεση της ιστορικης αναδρομης και παμε στα πιο προσφατα.
Πριν λιγους μηνες, το Σεπτεμβρη, ειχα ανεβασει μια αναρτηση για την Επανασταση της Καλοσυνης. Την εχω υποστηριξει πολυ συχνα, ομως.... και τοτε σε καποια σχολια και εκτοτε σε πολλες συζητησεις, εχω βρεθει μπροστα σε μια... δυσπιστια; Ενα φοβο; Μια αισθηση γενικα οτι ολο αυτο ειναι ουτοπικο και δεν μπορουμε να αλλαξουμε κανεναν με το παραδειγμα μας. Η αληθεια ειναι οτι τελευταια ειχα αρχισει κι εγω να το πιστευω.
Κι ερχεται μια στιγμη, μια μαγικη στιγμη, που σου αποκαλυπτεται η πραγματικοτητα, που η ουτοπια παυει να ειναι ουτοπικη... Κι ας ειναι κατι τοσο δα μικρο, ας ειναι ασημαντο, στα ματια σου μοιαζει τεραστιο, μεγαλειωδες...
Ειναι Σαββατο μεσημερι, ειμαι στη δουλεια, πειναω, παω διπλα να παρω ενα πιτογυρο (Αριστεα μη σχολιαζεις ακουω να μουρμουρας!) Σε ενα τραπεζακι καθονταν δυο γυναικες, η μια ηλικιωμενη και η αλλη ακομα πιο ηλικιωμενη, υπεθεσα απο τα λεγομενα οτι ηταν μανα και κορη. Πρεπει να ηταν βαρυκοες γιατι μιλουσαν πολυ δυνατα, οπως συνηθως κανουν οσοι δεν ακουν καλα. Ρωτησε το σερβιτορο ποσο κανουν δυο σουβλακια ετσι κι ετσι, οπως τα ηθελε τελοσπαντων και της ειπε 4,20. Μετα ρωτησε ποσο κανει η κοκα κολα και της ειπε 1,20. Το συνολο δηλαδη 5,40. Γυρισε στη μανα της και ειπε, φωναχτα ειναι η αληθεια "ασε δε φτανουν για κοκα κολα, 5 ευρω εχω, θα τα αφησω τι να κανω, ενταξει;" Κι η αλλη εγνευσε συναινετικα. Οταν ο σερβιτορος τους πηγε τα σουβλακια, του εδωσε το πενταευρο και του ειπε να κρατησει τα ρεστα (ας μη σχολιασουμε εδω το μεγαλειο αυτης της κινησης!).
Ενιωσα ασχημα. Δυο ηλικιωμενες γυναικες να μην μπορουν να ευχαριστηθουν μια κοκα κολα με το γευμα τους; Ντροπη! Πηγα στο σερβιτορο ενα κουτακι κοκα κολα, του το εδωσα και του ειπαηψιθυριστα "μολις φυγω, πηγαινε την στις γριουλες οκ;" και τον πληρωσα. Στην αρχη με κοιταξε σαν να μην το καταλαβε. Και μετα εγινε αυτο το μαγικο που λεγαμε. Η δικη μου μικρη κινηση, που μου στοιχισε μολις 1,20 ευρω, σαν να ξυπνησε κατι μεσα του. Πηγε, ανοιξε το ψυγειο, εβγαλε αλλο ενα κουτακι κοκα κολα και τα πηγε και τα δυο στο τραπεζακι με τις γριουλες. Ημουν σχεδον στην εξοδο οταν τον ακουσα να λεει "αυτο απο την κοπελα και αυτο απο το μαγαζι". Επιασα με την ακρη του ματιου μου την εκφραση της νεοτερης εκ των δυο. Εκπληξη, διαπλατα τα ματια και το στομα. "Για εμας; Μας κερνατε;" Κι επειτα ενα τεραστιο χαμογελο! "Μας κερασαν, κοιτα μας κερασαν"! Σαν το μικρο παιδι εκανε! Την ιδια στιγμη, χαμογελασε ολο το μαγαζι. Εφυγα... Χαμογελωντας. Η Επανσταση της Καλοσυνης ζωντανεψε, μπροστα στα ματια μου...
Μια κινηση αγαπης, ενα ξυπνημα καλοσυνης, μια τοση δα μικρη πραξη που εδωσε μια μεγαλη χαρα και που -κυριως!- παρακινησε εναν αλλο ανθρωπο να μεταδωσει τη δικη του καλοσυνη.
Ποσο κοστιζει τελικα η Επανασταση της Καλοσυνης; 1,20 ευρω και λιγο αυθορμητισμο! Τοσο απλο!

Πεταλουδισια Φιλια σε ολους! Καλο Πασχα, Καλη Ανασταση, με ολους τους τροπους! Αγαπη και υγεια σε ολους!

42 σχόλια:

  1. Να σου πω, τα παιδάκια μου τρελαθήκανε με την ιστορία σου...

    Μετα να τους τα πω αρχήσανε με μαμά αυτό και το άλλο, και πως έγινε, και τα γιατί... και μας πήρε τρία τέταρτα!!!

    Φιλιά!

    SOY ESPAÑOLA, PERO HE PASADO TIEMPO EN ATENAS ESTUDIANDO E INVESTIGANDO PARA LAS TESIS DOCTORALES, AMBAS CON TEMAS GRIEGOS :)))

    Un beso.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα και στα λιγοστά
    κρύβεται το μεγαλείο!!!!

    Καλή Ανάσταση και Πάσχα Αγάπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία ιστορία!
    Καλό Πάσχα γλυκιά μου καλά να περάσεις!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μικρή Ανάσταση έκανα απόψε με τη διήγησή σου. Μπράβο ρε Πεταλούδα, είσαι λεβεντιά!
    Το κόστος είναι ελάχιστο, αλλά η απόδοση είναι στον Θεό...
    Καλό Πάσχα να έχεις σου εύχομαι ολόψυχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειλικρινά, όλο το νόημα είναι συσσωρευμένο και στον τίτλο σου ακόμα. Εννοείται ότι υπάρχουν τέτοιες στιγμές στην καθημερινότητα, δεν αρκούν όμως για να βγάλουν από το πηγάδι εκείνον τον κόσμο που δεν έχει κανέναν πόρο. Αυτό είναι χρέος της πολιτείας, η οποία είναι ανύπαρκτη... (Τι έχεις περάσει κι εσύ χαρά μου ως παιδάκι..) Καλό Πάσχα και πολλά γλυκά φιλιά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διάβασα την ανάρτησή σου με κρατημένη την ανάσα για ένα και μόνο λόγο .Για την ουτοπία που δεν είναι ουτοπική .Σπουδαία φράση Πεταλουδένια μου !!
    Ποτέ δεν θα πάψω να υποστηρίζω την επανάσταση της καλοσύνης έστω και αν με λένε γραφική και αφελή.
    Καλό και ολόλαμπρο Πάσχα και Καλή Ανάσταση στις ψυχές μας.
    Φιλιά της αγάπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πεταλουδίτσα μου σε χάρηκα πάρα πολύ!! Και πόσες τέτοιες πράξεις ανθρωπιάς δεν γίνονται καθημερινά!!! Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι!!
    Να σαι καλά κοπέλα μου!!
    Καλή Ανάσταση σου εύχομαι από καρδιάς!! Υγεία κι αγάπη!!!
    Φιλάκια πολλά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ άρχησα πριν απο πολύ λίγο να πιστέυω στην αγαπης και την καλοσυνη, πριν απο δύο χρόνια που αλάζαμε χωριό! Εδώ βρήκαμε παρά πολύ καλούς ανθρώπους!

    Besos y cafelito.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πόσο χάρηκα με αυτό που διάβασα σήμερα εδώ στον χώρο σου! Σε ευχαριστώ που κάνεις τον κόσμο ομορφότερο!
    Καλή Ανάσταση με υγεία σε σένα και την οικογένειά σου, Πεταλούδα μου! Να περάσετε όμορφα! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με Υγεία και χαρά να γιορτάσετε την
    ΑΝΑΣΤΑΣΗ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα ξαναπεράσω για την ιστορία σου ! Λίγο πρόλαβα...δεν έχω λόγια!

    Καλή Ανάσταση Χριστινάκι μου γλυκό!
    Καλά να περάσεις με όσους αγαπάς! :)))
    Τα φιλιά μου ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλό Πάσχα
    με αγάπη υγεία χαρά και δημιουργία!
    Φιλιά Χριστινάκι
    ότι ποθείς ευχή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξαναήρθα βέβαια! Δεν θα το έχανα με τίποτα!
    Χριστός Ανέστη Χριστίνα μου !
    Χρόνια πολλά με υγεία και καλοσύνη!
    Προσπερνώ το πιτόγυρο και τις κόκα κόλες και μένω στην ουσία!
    Στο αίσθημα σου όταν βγήκες στο δρόμο!
    Επειδή το έχω νιώσει θέλω να σου πω ότι σε συμμερίζομαι! Ξέρω ότι είχες φτερά και πετούσες!
    Συνέχισε να πετάς πεταλούδα μου ! ♥

    Φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όταν έχουμε βιώσει δυσκολίες κι άσχημες εμπειρίες, τότε μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την ανθρώπινη στέρηση κι ανάγκη.Καμιά αλληλεγγύη και καλοσύνη δεν είναι ουτοπική, καλή μου Χριστίνα ειδικά στις μέρες που βιώνουμε!Και τέτοιες ενέργειες εκτός από χαρά που μας δίνουν, μας βοηθούν πάνω απ' όλα να κοιμόμαστε ήσυχοι!
    Χριστός Ανέστη σ' όλες τις ψυχές μας και Χρόνια Πολλά και καλά με υγεία πάνω απ' όλα σε σένα και σ' όλον τον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Άντε, και του χρόνου με υγεία γλυκιά Χριστινούλα.
    Τώρα... καλό καλοκαίρι και με πιο καλοκαιρινές ιστορίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. υπεροχο πεταλουδιτσα μου!!!

    Χρονια πολλα! Χριστος Ανεστη! Και του χρονου με υγεια!
    Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @censura siglo XXI
    Hola amiga!Que bonito! Los ninos tienen la corazon abierta! Las questiones que hacen son...increibles!!!Muchas gracias para tus palabras y por dar tanta importancia en la historia de mi hijo!Me haces muy feliz y...como se dice συγκινημενη!
    He estudiado tu lenguaje muchos anos antes. Pero ahora no recuerdo mucho. Puedo leer y escribir, pero hablar??? No, no lo creo!
    Estoy muy feliz porque ahora, si no es un problema para ti, puedo usar y recordar la lenguaje.
    Todas las correciones y obseravasiones seran muy utiles!
    Gracias por todo!

    Αληθεια, πως λενε Χριστος Ανεστη στα Ισπανικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ποιω ελενη
    Να μη σου πω ΜΟΝΟ στα λιγοστα κρυβεται...
    Χριστος Ανεστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ελενα λ.
    Να εισαι καλα Ελενα μου! Τη μοιραστηκα μαζι σας γιατι νομιζω εχει κατι να μας δωσει...
    Χριστος Ανεστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @μαρια κανελλακη
    Τι ομορφο σχολιο Μαρακι μου, ευχαριστω! Κι ειναι τοσες αληθεια καθημερινα οι "μικρες αναστασεις", αλλα καμια φορα δεν τις παρατηρουμε...
    Χριστος Ανεστη! Και του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @αριαδνη
    Χριστος Ανεστη Αριαδνη μου και του χρονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @joan petra
    Φυσικα και ειναι χρεος της πολιτειας να παρεχει στου πολιτες τα βασικα και αυτονοητα! Δεν μπορουμε να καλυψουμε αυτο το κενο, αλλα αυτο δε σημαινει οτι αυτες οι μικρες καθημερινες ανασες δεν ομορφαινουν τη ζωη και τον κοσμο μας! Εκει θελω να εστιασω, οτι ειναι στο χερι μας να συμπαρασυρουμε κι αλλους σε εναν πιο ανθρωπινο και ομορφο κοσμο!
    (Περασα κι εγω, αλλα σε γενικες γραμμες νιωθω τυχερος ανθρωπος, πηρα κι εδωσα στη ζωη μου πολλη αγαπη).
    Χριστος Ανεστη και απο εδω, σε φιλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @νικολ
    Μα τελικα τι οριζεται ως ουτοπικο και απο ποιον; Δεν ειναι η ψυχη μας αρκετα μεγαλειωδης και δυνατη να κανει τα αδυνατα δυνατα και τα ονειρα πραγματικοτητα;
    Χριστος Ανεστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @μαριλενα
    Ακριβως! Υπαρχουν! Κι οσο υπαρχουν και τις βλεπουμε, μπορουμε να παιρνουμε και να δινουμε παραδειγματα προς μιμηση! Και ποιος ξερει, ισως αλλαξει ο κοσμος ολακερος αν ο καθενας αλλαξει λιγακι...
    Χριστος Ανεστη! Σε ευχαριστω για ολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @μαρια ελενα
    Χριστος Ανεστη! Να εισαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @censurasigloXXI
    Ειναι μεγαλο πραγμα να ζεις σε μερος με καλους, αληθινα καλους ανθρωπους!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @παλομα
    Παλομιτα, δεν εχω λογια για το σχολιο σου! Εγω; Κανω τον κοσμο ομορφοτερο; Δεν το πιστευω... Πιστευω πως για να δωσεις οτιδηποτε πρεπει να υπαρχουν καταλληλοι αποδεκτες... Και εδω μεσα εχω βρει πολλα υπεροχα πλασματα σαν εσενα για να ξεδιπλωθουμε παρεα!...
    Χριστος Ανεστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @λυγερη
    Χριστος Ανεστη Λυγερη μου! Σε ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @αριστεα
    Χριστος Ανεστη και απο εδω Αριστεα μου! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @roadartist
    Φιλια πολλα Αρτιστακι μου! Αντευχομαι!
    Χριστος Ανεστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. @αριστεα
    Ειμαι σιγουρη οτι το εχεις νιωσει! Και ναι ειναι ακριβως αυτο που περιγραφεις! Σαν να μην πατας στη γη! Η ψυχη εχει βγει και ταξιδευει και ονειρευεται εναν κοσμο διαφορετικο! Αλλωστε τι αξια εχει η καλοσυνη αν μενει στα λογια;
    Σε φιλω!Και σε ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. @νικος
    Χριστος Ανεστη Νικολα! Να χαιρεσαι την οικογενεια σου!
    Πραγματι, οσο περισσοτερες εμπειριες και βιωματα εχει κανεις, ακομα και δυσκολα και ζορικα, τοσο πιο ευκολα προσπαθει για κατι καλυτερο...
    Ομως στην ουσια, δεν θελει και καμια ιδιαιτερη προσπαθεια, αυτο λεω. Η φυσικη ροπη της ψυχης ειναι προς το καλο, αν την αφησουμε να ρεει ανεμποδιστα εκει θα παει. Απλα μερικες φορες, ισως και οχι ηθελημενα, την κραταμε πισω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ψονθο
    Αστα αυτα που ξερεις, οι ιστοριες με ημιγυμνα κορμια σε ερημικες παραλιες ειναι δικο σου χωραφι, νταξ'; Μην πας να ξεφυγεις τωρα και να αφοσιωθεις στα ποδοσφαιρικα!
    Χριστος Ανεστη και απο εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @εκφρασου
    Να εισαι καλα εκφραστικη μου Κικιτσα! Φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δεν θα πώ τιποτα..
    Δες μόνο αυτό το βίντεο..

    https://www.youtube.com/watch?v=nwAYpLVyeFU

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @martha
    Kαλε το εχω δει σε λεω! Και φυσικα το λατρευω! Ευχαριστω! Χριστος Ανεστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δεν θα πω τίποτα για τη δική σου κίνηση, δεν το έχεις ανάγκη.

    Μου θύμισες όμως μια αληθινή ιστορία που διάβασα σε τοπική εφημερίδα πριν 1,5 χρόνο (προπαραμονές Χριστουγέννων).
    (δεν θυμάμαι καλά τα ποσά, στο περίπου τα αναφέρω)
    Πήγε ένας παππούς σε κατάστημα με ρούχα κρατώντας τα δύο εγγονάκια του απ’ το χέρι για να τους ψωνίσει. Όταν έφτασε στο ταμείο η υπάλληλος του είπε πως τα δύο ρούχα που αγόρασε στοιχίζουν 25 ευρώ.
    Είχε ένα 20ευρω.
    Έκανε την κίνηση να τα επιστρέψει στα ράφια και τότε αυτή βγαίνει από το ταμείο, του παίρνει το 20ρικο και του βάζει στο χέρι ένα 5ευρω.
    «Τα ρέστα σας», του είπε.
    Με δάκρυα στα μάτια την ευχαρίστησε και έφυγε.

    Θέλω επίσης να διαβάσεις και αυτό το καταπληκτικό.


    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. @πετρος κ
    Και πολυ καλα κανεις! Δεν ειναι αυτο οπως σωστα επισημαινεις το ζητουμενο, το ζητουμενο ειναι ακριβως να μοιραστουμε ιστοριες αληθινης καλοσυνης και να πιστεψουμε οτι ολα ειναι δυνατα!!!ΟΛΑ!!!
    Υπεροχες οι ιστοριες που μου αφησες σε ευχαριστω!
    Χριστος Ανεστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Λες να το κάνω ... "στρίβειν δια του ποδοσφαίρου";
    Λέω αυτό το καλοκαίρι να μην το ρίξω στα ημίγυμνα και σοκολατένια κορμιά των παραλιών.
    Μουντιάλ και τουρισμός σε εξωτικά μέρη της Ανατολής (στα μέρη του "Μυστικού Ισλάμ") βλέπω να με κερδίζουν.

    Θα φάω τις τελευταίες μου οικονομίες μέχρι σεντ, και το χειμώνα προγραμματίζω καταθλιψάρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @πτωχος
    Κι εγω καταθλιψαρα ετοιμαζω αλλα για το καλοκαιρι!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.