Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΔΑΙΜΟΝΕΣ!!!

Μια νεαρη βασίλισσα στο Μεσαίωνα έρχεται αντιμέτωπη με όλα της τα πιστεύω, με τον ίδιο της τον εαυτό, όταν αναγκάζεται να κρίνει την τύχη μιας νεαρής επίσης μάγισσας, οπαδού του Σατανά, που θυσιάζει τις παρθένες του βασιλείου σε τελετές οργίων.
Ένας θίασος γεμάτος προοπτικές στην Νέα Υόρκη του σήμερα, μια χούφτα νέα παιδιά που κυνηγούν το όνειρό τους να παίξουν στο Μπρόντγουαίη. Ανάμεσά τους μια εξαιρετικά ταλαντούχα ηθοποιός και ένας ανατρεπτικός σκηνοθέτης, ερωτευμένοι κι ευτυχισμένοι.
Μια κατάρα που χάνεται στο βάθος του χρόνου, σε μια άλλη ζωή, κάποια άλλη στιγμή...

Όποιος δεν έχει δει τη συγκεκριμένη παράσταση, ας σπεύσει να το κάνει όσο είναι καιρός! Είναι μια καταπληκτική παράσταση, εντελώς διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει, είναι η μοναδική όπερα στην Ελληνική γλώσσα. Τα σκηνικά είναι υπέροχα, η ιδιοφυής μουσική του Νίκου Καρβέλα με ζωντανή ορχήστρα ιδιαιτέρως επιβλητική, αλλά όλο το παιχνίδι πάιζεται στις εξαιρετικές ερμηνείες.
Η Εβελίνα Παπούλια στο ρόλο της μάγισσας πραγματικά μεταμορφώνεται. Πάει καιρός που έχει ξεφύγει από το μοτίβο της ανάλαφρης ξανθιάς που την είχαμε πρωτοδεί στο "Δυο Ξένοι" και έχει αποδείξει τόσο την υποκριτική όσο και τη χορευτική της αξία, αλλά στους Δαίμονες είναι μια πραγματική αποκάλυψη! Και φωνητικά, αν και δεν είναι σοπράνο, στέκεται παραπάνω από αξιοπρεπώς.
Στο ρόλο του Ντάνιελ, του σκηνοθέτη δηλαδή, βλέπουμε έναν Παναγιώτη Πετράκη όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί και όπως εγώ προσωπικά δεν περίμενα να τον δω ποτέ. Ο ρόλος του στα Μυστικά της Εδέμ ήταν αρκετά γλυκανάλατος και δεν θα μάντευα ποτέ τις υποκριτικές του ικανότητες αν δεν έβλεπα αυτό το έργο. Τόσο φωνητικά, όσο και σωματικά αλλά και εκφραστικά με εντυπωσίασε τόσο που δεν μπορώ να το περιγράψω!
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Άννα Βίσση. Τι να πει κανείς για αυτήν την ερμηνεύτρια; Παρακολουθώ την πορεία της εδώ και πάνω από 20 χρόνια και ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει. Είτε ροκ, είτε ποπ, είτε λαϊκά, ό,τι μα ό,τι και να τραγουδήσει το τραγουδάει άψογα, η φωνή της είναι μαγική και κάθε ερμηνεία της βγαίνει από την ψυχή της. Θεωρώ ειλικρινά πως καμία, μα ΚΑΜΙΑ τραγουδίστρια δεν διαθέτει το εύρος και την πολυπλοκότητα της φωνής της. Επομένως μπορώ με σιγουριά να πω ότι ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετική, αλλά αυτό δεν με εντυπωσίασε, γιατί απλά δεν περίμενα τίποτα λιγότερο!

Είχα δει το έργο και το 1991 που πρωτοανέβηκε και παρόλο που ήμουν παααάρα πολύ μικρή, θυμάμαι ακόμα απ' έξω σχεδόν όλους τους στίχους, τόση εντύπωση μου είχε κάνει! Φυσικά το ριμέικ είναι σκάλες ανώτερο, καθώς χρησιμοποιούνται μέσα που δεν είχαν τότε στη διάθεσή τους.

Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 20 μέχρι 50 ευρω. Καλό θα ήταν να εκμεταλευτείτε -όπως κι εγώ- την προσφορά που ισχύει για Τετάρτη και Πέμπτη, όπου πληρώνεις ένα εισιτήριο και παίρνεις δυο, οπότε ουσιαστικά σου έρχεται στη μισή τιμή. Η παράσταση είναι στο Παλλάς και αξίζει να πάρεις μια καλή θέση, γιατί το θέατρο είναι μεν αμφιθεατρικό, αλλά είναι και πολύ μεγάλο!
Όπως και να έχει πάντως, το συστήνω ανεπιφύλακτα ακόμα και στους πιο δύσπιστους θεατρόφιλους και μη! Πρόκειται για μια παράσταση που δεν υστερεί σε τίποτα συγκριτικά με μεγάλες ξένες παραγωγές! Δεν υπάρχει περίπτωση να σας απογοητεύσει!

ΔΑΙΜΟΝΕΣ













Οι συντελεστές:
Δημιουργός: Νίκος Καρβέλας
Ιστορία-στίχοι: Σταύρος Σιδεράς
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας
Μουσική Διεύθυνση: Αλέξιος Πρίφτης
Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης
Χορογραφίες: Ζωή Τατόπουλος
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Βοηθός σκηνοθέτη: Νουρμάλα Ήστυ
Βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Φιλίππου
Βοηθοί ενδυματολόγου: Κατερίνα Τσακότα, Έβελυν Τρύφων
Πρωταγωνιστούν:
Άννα Βίσση, Εβελίνα Παπούλια, Παναγιώτης Πετράκης, Νικόλαος Καραγκιαούρης

Θέατρο Παλλάς
Βουκουρεστίου 5, City Link
Τηλ.: 2103213100

13 σχόλια:

  1. Μήπως θα ήταν πιο άρτιο - και πιο προσβάσιμο - σαν κινηματογραφική ταινία, παρά σαν "όπερα";
    Ξενούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ηφαιστιωνας
    Καλημερα και σε σενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ξενουδης
    Σαν οπερα νομιζω δεν εχει να ζηλεψει σε αρτιοτητα τις οπερες του εξωτερικου. Σαν ταινια πιστευω οτι θα ηταν εκπληκτικη, εχω ομως δυο μονο επιφυλαξεις. Πρωτον, η ατμοσφαιρα στο θεατρο προσθετει στο συναισθημα και δευτερον, το μιουζικαλ σαν ειδος δεν εχει πλεον μεγαλη επιτυχια, ειδικα και με μουσικη οπερας. Εγω παντως θα το εβλεπα με μεγαλη χαρα!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κείμενό σου ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Είναι ακριβώς όπως τα λες. Άψογη παράσταση και εγώ δεν μιλώ θεωρητικά αλλά ουσιαστικά μιας και έχω δεί την παράσταση ήδη 5 φορές και θα την ξαναδώ τουλάχιστον άλλη μια . Μια εξαίσια παραγωγή σε όλους τους τομείς, μουσική , σκηνικά, φώτα, κοστούμια αλλά το σημαντικότερο οι ερμηνείες όλων . Πρέπει οπωσδήποτε να την δείτε γιατί μια τέτοια παραγωγή δεν έχετε ξαναδεί στην Ελλάδα και δεν υπερβάλλω καθόλου. ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ ΣΤ' ΑΛΗΘΕΙΑ . ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!! ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΑΝΝΑ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΞΑΝΑΑΝΕΒΑΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΌ 22 ΧΡΟΝΙΑ. Γιατί δική της ήταν η ιδέα και θέληση. Παραμέρισε το γνωστό ρητό ότι ό,τι έχει κάνει μεγάλη επιτυχία δεν το αγγίζεις και το έκανε. Και τώρα κάνει ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία . Αυτή η γυναίκα είναι ίσως η μοναδική αληθινή καλλιτέχης στην Ελλάδα. Όσοι ξέρουν τι θα πει επί της ουσίας ''καλλιτέχνης'' καταλαβαίνουν τι εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ανωνυμος
    Στην Ελλαδα επικρατουν τα ακρα και για αυτο βιαζομαστε παντα να δαιμονοποιησουμε ανθρωπους και καταστασεις, να βαλουμε ταμπελες, να κρινουμε κουλτουρες και γενικα να χωριστουμε σε στρατοπεδα, λες κι οποιος αγαπαει τον Καζαντζιδη δεν γινεται να αγαπαει και τους Μπιτλς, τον Ελβις και τον Καρρα! Οποιος εχεις ανοικτα ματια και ανοικτο μυαλο ξεχωριζει την τεχνη ως τεχνη, χωρις ταμπελες και χωρις προκαταληψεις. Η Βισση ειναι κορυφαια, ακομα και αν δεν σου αρεσει το ειδος της, δεν γινεται να αμφισβητησεις το ταλεντο της. Οταν την ειδα την παρασταση εδωσε να καταλαβουμε οτι ηδη κατι καινουργιο ετοιμαζει για μετα. Για να δουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μπορώ να πω πως δε θα ήθελα να το δω...θα ήθελα, αλλά δε γίνεται..
    Χαίρομαι πάντως που σου άρεσε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ήθελα να το δω.. Λατρέυω την Άννα. Είχα δει την παλιά εκδοχή και την θυμάμαι σας όνειρο.. ήμουνα πολύ μικρή...
    Φαντάζομαι να είναι πολύ καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά, αυτό δεν το ξαχάχαν ανεβάσει πριν κάμποσα χρόνια οι Καρβέλας-Βίσση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @πτωχος
    ΑΑΑ θα σε μαλωσω! Δεν με διαβαζεις επισταμενα και με την αμεριστη προσοχη σου στραμμενη πανω μου!!!
    Καλε αφου σου λεω και πριν 20 χρονια το ειχα ξαναδει!Τελειο ηταν και τοτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @μαρια
    Εσυ κοριτσι μου εκει που μενεις βλεπεις ομορφιες ασυγκριτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ποντικι
    Κι εγω τη λατρευω!Βεβαια τοτε κι εγω ημουν παιδι και το ειχα δει και δεν τρομαξα, τωρα ειναι πολυ πιο τρομακτικο, δεν θα πηγαινα ενα παιδακι κατω των 15-16 να το δει! Καλε εδω εγω και σκιαχτηκα σε καποια σημεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μ’ αρέσει να με διορθώνουν!
    Βελτιώνομαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.