Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΤΑΓΚΟ ΤΗΣ ΔΑΝΑΗΣ

Δεν ξερω τι με εκανε να μην μπορω να αφησω το βιβλιο της Μαρινας Πετροπουλου "Το ταγκο της Δαναης". Το αρχισα εχτες στις 8 το απογευμα και το τελειωσα στη 1 μετα τα μεσανυχτα, σχεδον χωρις διακοπη.
Δεν ειναι η ιστορια που με καθηλωσε. Ειναι το κλασικο τριπτυχο Ερωτας-Προδοσια-Καθαρση, οχι κατι το διαφορετικο...
Ειναι ο τροπος που ξετυλιγονται οι χαρακτηρες, με τις ανατροπες και τις αδυναμιες τους.
Ο Οδυσεας...ο μεγαλος γιος της Δαναης, μεσηλικας σχεδον, ευνουχισμενος κατα καποιο τροπο απο την αγαπη μια μητερας που στο προσωπο του εβλεπε τον πατερα του, ευσεβης μα οχι θρησκος, γεματος απο μια καλυμμενη ευαισθησια και τρυφεροτητα και απο ανιδιοτελη αγαπη...ο,τι αγαπησε το αγαπησε για παντα.
Ο Αχιλλεας, ο μικροτερος γιος, ο ερωτυλος επαναστατης, που αλλαζε τις γυναικες σαν τα πουκαμισα, ωσπου πιστεψε πως βρηκε το μεγαλο ερωτα στα αθωα και αδολα ματια μις καστανης φοιτητριας απο την επαρχια. Ο Αχιλλεας που πιστευε πως η επανασταση του ηταν η εκδικηση προς μια αυταρχικη μητερα, ενω στην ουσια δεν αποζητουσε αλλο απο την αποδοχη και τη ζεστασια της.
Ο Μιγκελ, ο Αργεντινος οικονομος που η Δαναη μεγαλωσε και σπουδασε σαν δικο της παιδι. Ερωτευμενος απο μωρο ακομα με ενα απιαστο ονειρο, μια σκια που τον καταδιωκε σε ολη σχεδον την ενηλικη ζωη του, που τον κρατουσε σκλαβο της ανημπορο για καθε αντιδραση. Εγκλωβισμενος σε μια αγαπη αρρωστημενη, αλλα και απολυτα αγνη, μια προσφορα ανιδιοτελη και ολοκληρωτικη.
Η Μαρια, η νεαρη συζυγος του Μιγκελ. Μια ερωτευμενη γυναικα, που βιωνει την αρνηση, την απορριψη και την προδοσια, αλλα καταφερνει ακομα και να αγαπησει τελικα τη γυναικα που το φαντασμα της μπαινει αναμεσα σε κεινη και τον αγαπημενο της, καταφερνει να κανει τον πονο δυναμη και να σταθει πανω και περα απο ολα στυλοβατης του γαμου της.
Η Νανα, η πορνη που εγινε φιλη, συμβουλατορας, αποδεκτης ολης της στοργης της Δαναης, αλλα και αγρυπνο ματι που φυλαγε τους γιους της. Μια δυνατη φιλια, που εμεινε κρυφη για πολλα χρονια, λογω κοινωνικων επιταγων, που ομως αντεξε σε ολες τις δοκιμασιες.
Η Μελινα, το κλασικο κοριτσι απο την επαρχια, που ερωτευτηκε τον πλουσιο γοητευτικο αντρα, εκλεψε την καρδια του με την ευθυτητα και τις αξιες της, μοιραστηκε αναμεσα σε δυο αντρες, εχασε καπου το δρομο της και τα ονειρα της θαμπωμενη απο τη μεγαλη ζωη και στο προσωπο της Δαναης βρηκε αρχικα μια αντιζηλο και στη συνεχεια το μεντορα της, το δρομο της επιστροφης της σε οσα αληθινα αξιζουν.
Το μεγαλο μυστηριο, η πρωταγωνιστρια, αυτος ο χαρακτηρας που με αφησε ωρες ολοκληρες μετα να σκεφτομαι και να αναρρωτιεμαι, το πιο αμφιλεγομενο προσωπο ειναι η Δαναη.
Ποια ειναι τελικα η Δαναη; Απο τη μια, μια γυναικα αδιστακτη, σκληρη επιχειρηματιας, ιντριγκαδορα, υαινα που αρνειται να απογαλακτισει τα παιδια της, με τα οποια τη δενει ενα αδιορατο Οιδιποδειο συμπλεγμα, που γινεται εντονα φανερο μονο μια φορα το χρονο, μεσα απο ενα παθιασμενο Αργεντινικο ταγκο, το "ταγκο της Δαναης". Μια πανεμορφη γυναικα, που η ομορφια αποτελει για εκεινη μεσο και αυτοσκοπο, αρνειται να γερασει και για να επιβεβαιωσει τη θηλυκοτητα της δεν δισταζει να κανει το ο,τιδηποτε, αδιαφορωντας για το ποιον πληγωνει.
Πληγωνει...ομως μηπως πληγωνεται περισσοτερο η ιδια; Γιατι κατω απο το αδιστακτο περιτυλιγμα ξετυλιγεται μια πολυ ευαλωτη και πληγωμενη γυναικα, προδομενη απο τον ερωτα, γεματη ευαισθησιες, μια πανταχου παρουσα μητερα, μια εξαιρετικη φιλη, υπερπροστατευτικη με οσους αγαπαει, αλλα ικανη να τους αγαπαει μεχρι τελους, μια τρυφερη ψυχη, δοτικη, διορατικη και μοναδικα δυνατη. "Καθε μερα ειναι μια αρχη, οχι μια συνεχεια..."
Τι ειναι τελικα η Δαναη; Αγγελος η δαιμονας; Η οπως ολοι μας, ενας συνδυασμος και των δυο, που ομως το παθος της για ζωη, η αναγκη της για ομορφια και η προσπαθεια της να δειχνει ατρωτη δυναμωνουν τις αντιθεσεις;

26 σχόλια:

  1. Θα το διαβάσω σίγουρα Χριστινάκι. Αφού το προτείνεις κι εσύ και το περιγράφεις τόσο όμορφα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο φαίνεται, τώρα τελευταία βέβαια κλίνω προς αυτά με πολύ μυστήριο...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τώρα κλείνεις με μια ερώτηση που για να απαντηθεί πρέπει να διαβάσουμε όλοι το βιβλίο!
    γενικά πάντως πιστεύω πως όλοι είμαστε από όλα με ορισμένες κεντρικές γραμμές που δύσκολα αλλάζουν.
    το ποια πτυχή ακριβώς θα ξεδιπλώσουμε νομίζω είναι αποτέλεσμα πειστάσεων, συνθηκών, βιωμάτων, ανθρώπων που έχουμε δίπλα ή απέναντι.
    το θετικό είναι ότι ακόμη τα χέρια μας που και που πιάνουν και κανά βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @γιωτα
    Με προβληματισε ειναι η αληθεια! Ωραιο, ευχαριστο αναγνωσμα, με μια πικρη γευση στο τελος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ηφαιστιωνας
    Ναι και αυτα ειναι ωραια! Θα παρω και του Αντωνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @tovenito
    Τοβενουλη ειναι σημαντικο να διαβαζουμε, ειδικα τωρα που απο παντου μας βομβαρδιζουν με ο,τι σκουπιδι μπορει να κανει τη σκεψη να αδρανησει!
    Οσο για το οτι ολοι ειμαστε ολα, αυτο ειναι μαλλον αληθεια...αυτη η εντονη εναλλαγη της Δαναης με εκανε να προβληματιστω ποσο ευκολο ειναι να περασεις απο τη μια στην αλλη πλευρα και να δω για αλλη μια φορα πως δεν υπαρχει ασπρο και μαυρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα θεματα πανω κατω ειναι ολα ιδια γλυκια μου
    Εκεινο που κάνει διαφορετικο ενα βιβλιο ειναι ο τρόπος γραφής του και προφανως αυτο ειναι που σε τραβηξε στο συγκεκριμενο βιβλιο
    Φιλιαααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το σημειώνω Χριστινάκι μου και θα το πάρω μόλις διαβάσω μερικά που αγόρασα πρόσφατα.
    Σ' ευχαριστούμε γλυκιά μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Χριστινάκη μου, και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Σε φιλώ γλυκά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μας έβαλες στο θέμα ...
    Τώρα μένει να βρούμε
    χρόνο να το διαβάσουμε, γιατί όχι !!!
    Καλή βδομάδα εύχομαι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πολύ όμορφη παρουσίαση...με βάζεις για να το ψαξω...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ρικη ματαλλιωτακη
    Πανω κατω ναι, εχεις δικιο.
    Ο τροπος γραφης ειναι που κανει τη διαφορα...εχω πολλα βιβλια στη λιστα μου ακομα να διαβασω και καποια που εχω διαβασει. Ελπιζω να μπορεσω να τα παρουσιασω ολα.
    Καλημερα! Φιλιαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @μαργαριτα
    Ναι, νομιζω αξιζει να διαβαστει. Γενικα, οσο περισσοτερα βιβλια, τοσο το καλυτερο! Καλημερα Μαργαριτακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @bear
    Αρκουδακο, τα εννοω...Τα λοιπα λογια ειναι φτωχεια! Πως εισαι καλε μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @side21
    Ειναι ενα θεμα ο χρονος...αλλα νομιζω παντα αξιζει τον κοπο να βρισκουμε χρονο να διαβαζουμε, οποιοδηποτε βιβλιο.
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @cook
    Καλο μου!!! Που εισαι εσυ; Πως τα περνας; Ολο ωραιες συνταγες βαζετε στο μπλογκ και μου τρεχουν τα σαλια!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μη μας το λες καλέεε για να το αγοράσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @αχτιδα
    Δε λεω αλλα...ισα να σας εξαψω την περιεργεια!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. τα μυθιστορηματα της νεας ελληνικης λογοτεχνιας μοιαζουν τοσο μα τοσο μεταξυ τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @suspect
    Χμμμ...ετσι κι ετσι. Μπορει να ισχυει σχεδον παντα το τριπτυχο που ανεφερα, αλλα καθε βιβλιο πραγματευεται κατι διαφορετικο, απο αλλη σκοπια, αλλες φορες με ιστορικα η θρησκευτικα η επιστημονικα στοιχεια και αλλες εντελως βιωματικα...καποια βιβλια οντως μοιαζουν μεταξυ τους, αλλα οχι ολα...
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλά απίστευτο.
    Εψαχνα ένα βιβλίο για να χαζέψω τώρα το καλοκαίρι και με κάλυψες πλήρως.
    Το τανγκό της Δανάης λοιπόν.
    Τρέχω.
    Την καλημέρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @αστροσυμμοριτες
    Εγω ψαχνω διαρκως για καλα βιβλια, εχω μια ατελειωτη λιστα που δεν εχω καταφερει ακομα να διαβασω!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. αυτό είναι το πάθος με τα βιβλία, ξεκινάς με μια ιστορία, προχωράει κι εσύ ανακαλύπτεις πόσο συνδεδεμένος είσαι με χαρακτήρες και με τις καταστάσεις τους. προσωπικά, δεν αντέχω χωρίς να έχω ένα βιβλίο να διαβάζω, είναι πλέον τρόπος έκφρασης :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @U.S.
    Κι εγω δεν μπορω χωρις βιβλια, ειναι ο παραδεισος μου! Τα ρουφαω κυριολεκτικα!
    Καλημερα Θειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ήταν να το διαβάσω, αλλά τελικά διάβασα ένα άλλο...Ήταν όμως πολύ καλό...Γενικά τρελαίνομαι για βιβλία...Αν είσαι κι εσύ "βιβλιοφάγος" θα ήθελα να ανταλλάξουμε απόψεις επί του θέματος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @λιζα
    Καλωσορισες Λιζα! Ποιο βιβλιο διαβασες εσυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.