Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Καλημερα!
Το παρακατω αρθρο μου ηρθε με μεηλ και μου φανηκε πολυ διαφωτιστικο και χρησιμο. Εμενα τουλαχιστον μου ελυσε πολλες αποριες και με εκανε να συνειδητοποιησω πως αθελα μου κανω πολλα λαθη που δεν διευκολυνουν καθολου την ανακυκλωση.
Στα άδυτα των μπλε κάδων
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ

Το ΟΙΚΟ έκανε «βουτιά» σε δεκάδες κάδους σε όλη την Αθήνα και έμαθε... από τα λάθη μας. Φαίνεται πως μετά από πέντε χρόνια «γνωριμίας», η σχέση μας με την ανακύκλωση συσκευασιών παραμένει ένα μυστήριο. Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουν τι ακριβώς πετάμε στους μπλε κάδους και πώς. Αφού διαπιστώσαμε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη, συντάξαμε τον οδηγό του καλού ανακυκλωτή. Καλή επιτυχία.

ΤΑ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ
1. Βρόμικες συσκευασίες
Είναι ένα λάθος που εντοπίσαμε σχεδόν σε όλους τους κάδους. Μπουκάλια μισογεμάτα με χυμούς και αναψυκτικά, κεσεδάκια με απομεινάρια από γιαούρτι, σκεύη αλουμινίου από έτοιμα αγορασμένα γεύματα -με το φαΐ που περίσσεψε-, συσκευασίες με το λάδι που έχει μείνει από το περιεχόμενό τους, καλαμάκια με το σουβλάκι που δεν φάγαμε και πολλά άλλα. Το πρόβλημα που δημιουργείται από αυτά είναι ότι αυξάνουν το μικροβιακό φορτίο στα εργοστάσια διαλογής και έτσι εκτίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι σε αυτά. Η λύση δεν είναι βέβαια να σαπουνίσουμε τη συσκευασία - μη γινόμαστε υστερικοί ούτε σπάταλοι στο νερό. Ενα μικρό ξέπλυμα ή ένα σκούπισμα με τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιήσαμε είναι αρκετό.
2. Σφιχτοδεμένες σακούλες
Η λογική των μπλε κάδων θέλει τα σκουπίδια χύμα. Bέβαια, κάτι τέτοιο θα είχε νόημα αν άδειαζαν τους κάδους κάθε μέρα και δεν σωρεύονταν σακούλες με ανακυκλώσιμα γύρω και έξω από αυτούς. Με τα προβλήματα που υπάρχουν, όμως, στην αποκομιδή, μπορούμε να ελιχθούμε ανάλογα με την περίπτωση. Αν πετύχουμε τον κάδο άδειο, αδειάζουμε μέσα τη σακούλα με τα ανακυκλώσιμα. Αν είναι γεμάτος, την αφήνουμε επάνω στο σωρό με κάποιο χαλαρό δέσιμο, για να μη χυθεί στο δρόμο το περιεχόμενο και να είναι εύκολο να ανοίξει από τον υπάλληλο στο κέντρο διαλογής.
3. Ελλιπής διαχωρισμός
Για να λειτουργήσει εύρυθμα η αλυσίδα της ανακύκλωσης, είναι καλύτερα να πετάμε τα υλικά όσο πιο διαχωρισμένα γίνεται. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει χαρτί ενωμένο με πλαστική μεμβράνη ή με σκληρό πλαστικό, όπως συμβαίνει σε διάφορα παιχνίδια, καλλυντικά ακόμα και στο πακέτο των τσιγάρων, ας κάνουμε τον κόπο να τα διαχωρίσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τα γυάλινα μπουκάλια (και όχι απαραίτητα τα πλαστικά) που έχουν πλαστικά ή μεταλλικά καπάκια, αλλά και για το χαρτί της σοκολάτας, που δεν πρέπει να το τσαλακώνουμε μαζί με το αλουμινόχαρτο.
4. Λάθος υλικά
Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα, γιατί πολλοί συνεχίζουν να πετούν τα αποφάγια και άλλα ακατάλληλα υλικά στην ανακύκλωση συσκευασιών. Το να πετάμε οργανικά είδη, τα οποία «δηλώνουν» την ύπαρξή τους με μια έντονη μυρωδιά, είναι η αιτία ή η δικαιολογία που χρησιμοποιούν οι δήμοι για να αδειάζουν τους μπλε κάδους με τα κοινά απορριμματοφόρα. Δεν είναι όμως μόνο τα αποφάγια. Οι κάδοι είναι γεμάτοι από διάφορα άλλα υλικά: μικρά έπιπλα, ρούχα, αφρολέξ, μπουκάλια μπίρας -που, όπως είναι γνωστό, επιστρέφονται και μάλιστα με αντίτιμο και ξαναχρησιμοποιούνται-, αποτσίγαρα, προφυλακτικά, βιοδιασπώμενες σακούλες. Ακόμα και μαρμάρινο νεροχύτη εντοπίσαμε!
5. Ογκώδη αντικείμενα
Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε κάδους γεμάτους μέχρι επάνω με λίγες χαρτόκουτες. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν οι κάδοι βρίσκονται κοντά σε καταστήματα που παραλαμβάνουν εμπορεύματα και πρέπει μετά να ξεφορτωθούν τις κούτες. Σε κάποιο σημείο μάλιστα, στου Ζωγράφου, όπου υπάρχουν πέντε κάδοι σε παράταξη, έμαθα ότι εξυπηρετούν κυρίως ένα μαγαζί: το μανάβικο που βρίσκεται πίσω τους. «Τώρα πια δεν έχουμε ξύλινα τελάρα που επιστρέφονται και γεμίζουμε χαρτόκουτες. Ε, αντί να τις πετάμε στα κοινά σκουπίδια, ζήτησα από τον δήμο να φέρει την ανακύκλωση», μας εξομολογήθηκε ο μανάβης. Πολύ καλά έκαναν και οι δύο, όμως με ένα άλλο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα δοχείο ανακύκλωσης, που θα είναι μόνο για χαρτί, και με τις κούτες να μπαίνουν μέσα τσακισμένες, δεν θα χρειάζονταν τόσοι μπλε κάδοι - που όπως διαπιστώσαμε λείπουν από την υπόλοιπη γειτονιά.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΤΗ
ΤΙ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΤΑΞΟΥΜΕ.
Να είναι άδειες από τροφές και υγρά.. Να τις ξεπλύνουμε, αν χρειαστεί, ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια κ.λπ.. Να τσακίζουμε τις χαρτόκουτες για να μην πιάνουν όλο το χώρο.. Οταν υπάρχει χώρος, να ρίχνουμε χύμα τις συσκευασίες και όχι μέσα σε σφιχτοδεμένες σακούλες, για να βοηθάμε τη διαδικασία του διαχωρισμού στο εργοστάσιο.. Στους φακέλους για εύθραυστα αντικείμενα -αυτούς που έχουν πλαστική επένδυση με τις φουσκαλίτσες αέρα για ασφάλεια- είναι καλύτερα να διαχωρίζουμε μόνοι μας το χαρτί από το πλαστικό. Στην ίδια λογική, βγάζουμε τα καπάκια από τις γυάλινες συσκευασίες - στις πλαστικές δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί διαχωρίζονται αργότερα στη διαδικασία ανάκτησης.. Να συμπιέζουμε τα πλαστικά μπουκάλια, όταν μπορούμε, για να εξοικονομούμε χώρο.. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να πετάμε σπασμένα τζάμια ή καθρέφτες, γιατί η διαλογή γίνεται στο χέρι και είναι επικίνδυνο για τους εργάτες.

ΤΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ.
Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.. τις βιοδιασπώμενες σακούλες (αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια γιατί, όταν η σακούλα διασπάται, επιταχύνεται ο χρόνος αποδήμησης).. τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί δεν ανακυκλώνονται, αλλά επειδή δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους).. Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.. Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

ΤΙ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ.
Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.
Ολες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.
Ολες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά, λάδι, αποσμητικά, απορρυπαντικά, δοχεία από τις μπογιές που βάφουμε, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα σπασμένα χαρακάκια του παιδιού, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι, το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, το περιτύλιγμα από τις πάνες και όλα τα σχετικά είδη, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν κ.λπ. Πλαστικά αντικείμενα: κρεμάστρες σπασμένες, την πλαστική κουτάλα που χάλασε, τις πλαστικές σακούλες που δεν θα χρησιμοποιήσουμε, τα πλαστικά εργαλεία γραφείου, τις θήκες από τα CD, τις παλιές κασέτες που δεν ακούμε κ.λπ.
Συσκευασίες τετραπάκ.
Ξύλινες συσκευασίες: κουτάκια από ποτά ή δώρα, οδοντογλυφίδες, ξύλινες κουτάλες που χάλασαν, κρεμάστρες ρούχων κ.λπ.. CD, DVD - ανεξάρτητα από το είδος της μουσικής που έχουν.

ΣΥΜΠΙΕΖΩ: Τα πλαστικά μπουκάλια του νερού είναι καλό να συμπιέζονται, όπως βλέπετε στη φωτογραφία, προκειμένου να μην πιάνουν χώρο. Στην περίπτωση των μπουκαλιών αυτών δεν χρειάζεται να βγάζετε το καπάκι.
ΠΛΕΝΩ:Πλαστικές συσκευασίες από γιαούρτια, όπως αυτή, αλλά και μπίρες, αναψυκτικά ή άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να ξεβγάζονται ώστε να μην έχουν υπολείμματα τροφών, λάδια ή άλλα υγρά.
ΔΕΝ ΣΚΙΖΩ:Αποκόμματα εισιτηρίων, αποδείξεις, σκισμένες σελίδες και γενικά, χαρτιά που είναι μικρότερα του μεγέθους Α4 δεν ανακυκλώνονται - όχι γιατί δεν γίνεται, αλλά γιατί δεν έχει μεριμνήσει η ΕΕΑΑ για την ανακύκλωσή τους.
ΒΓΑΖΩ ΚΑΠΑΚΙΑ:Καλό είναι να ξεπλένετε τα γυάλινα μπουκάλια αναψυκτικών ή ποτών, ενώ όταν διαθέτουν μεταλλικά καπάκια, θα πρέπει να τα βγάζετε για να διευκολύνετε τον διαχωρισμό των υλικών.

Μπραβο στα παιδια που εκαναν τον κοπο να μαζεψουν ολες αυτες τις πληροφοριες και να τις κοινοποιησουν σε ολους μας.
Φιλια σε ολους!

18 σχόλια:

 1. glykia buuterfly kalhmera!
  poly xrhsimo na einai mazemenes oles aytes oi plhrofories!mprabo tous

  pantws den arkei mono h dikh mas swsth topothethsh klp klp stous kadous..kserw 2 dhmous ths athinas pu emena kai to KANONIKO SKOUPIDIARIKO mazi me tous kanonikous kadous,epairne thn idia stigmh k tous kadous anakyklwshs..

  opote ti psaxnoume na broume..phra thlefwno ston dhmo na rwthsw k mu elegan den eixan idea klp,epsaxna edw,epsaxna ekei k sto telos akrh den brhka

  to kommati apla ta spaei!!

  poly romantiko

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημέρα!!!
  Εδώ δεν έχουμε βέβαια τέτοια πολυτέλεια! Είναι όμως πολύ χρήσιμες πληροφορίες και μας αφορούν όλους! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @λαπλασακος
  Ρομποτακο καλημερα! Κι εγω το εχω δει αυτο. Πηρα τηλεφωνο στο Δημο και μου ειπαν οτι οι εντολες τους ειναι, αν μεσα στους καδους ανακυκλωσης βρισκονται εστω και ελαχιστα μη ανακυκλωσιμα σκουπιδια, συλλεγονται μαζι με τα αλλα, γιατι λεει διαφορετικα η συμβαλλομενη εταιρεια δημιουργει θεμα. Τωρα αν ισχυει δεν ξερω...ξερω ομως οτι δεν υπαρχει ακομα η υποδομη και απο τα ανακυκλωσιμα τα 2/3 οντως ανακυκλωνεται.
  Το κομματι ασχετο με το θεμα, αλλα ναι τα σπαει και το λατρευω κτλ κτλ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @ηφαιστιωνας
  Δεν εχετε ανακυκλωση εκει Ηφαιστιωνακο;;;
  Χμμμ...για κανε αν θες ενα κοπο να υποβαλεις με μεηλ μια ερωτηση στο Δημο για το θεμα. Ξερεις, αν εντασσεται σε καποιο προγραμμα, αν ειναι στα σχεδια, ποτε κτλ. και πες μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Είμαι σε χωριό βρε, δεν έχουμε! Δυο-τρείς φορές την εβδομάδα περνάνε για τα σκουπίδια..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. @ηφαιστιωνας
  Να σου ξαναπω ποσο σε ζηλευω;;;
  Και να μου πεις κι εσυ τωρα "τοτε τι καθεσαι εκει ακομα ρε κοπελια;"
  Και να σου απαντησω "αβυσσος η ψυχη της Χριστινας"...Χεστα κι αστα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. χεχε Αν σου πω ότι και εγώ σε ζηλεύω;; Θέλουμε τα αντίθετα μάλλον! :)
  Θα συμφωνήσω.. άβυσσος!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. χρ΄σιμες οι συγκεντρωμένες πληροφορίες σου γιατί βλέπουμε, ακούμε και συνεχώς ξεχνάμε.

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. @ηφαιστιωνας
  Μωρε καλα λενε οτι ειμαστε ανικανοποιητοι! Ο,τι κι αν εχουμε, θελουμε κατι αλλο...
  Ειναι και το αγνωστο...
  Βεβαια, εγω εχω ζησει σε χωριο 1 μιση χρονο, χωριο των 100 κατοικων λεμε τωρα και μου αρεσε παρα πολυ!
  Εσυ δεν ξερω αν εχεις ζησει στην Αθηνα ποτε...αν δεν το εχεις δοκιμασει, σου λεω πως ειναι πολυ ωραια απο καποιες αποψεις αλλα χαλια απο καποιες αλλες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. @φυρδην-μιγδην
  Που εισαι εσυ Γλαρενια μου; Αναρρωσες; Ερχομαι απο εκει!
  Φιλια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. εύγε! χρησιμότατο! περιοδικά, κουτάκια από αναψυκτικά κλπ πετώ συνέχεια. δεν ήξερα για το πλαστικό και το χαρτί (πχ στα πακέτα τα τσιγάρα) ούτε καν για το τσαλάκωμα και το σχίσιμο των σελίδων! αλλά γιατί ανακυκλώνεται το πακέτο πχ και όχι το εισιτήριο που πάνω κάτω το ίδιο μήκος έχουν;
  :) καλημέρες πολλές! ηλιόλουστες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. @basnia
  Ελα ντε; Οπως και γιατι ανακυκλωνεται τελικα μονο τα 2/3 των απορριματων που στελνουμε για ανακυκλωση; Οπως και γιατι ΔΕΝ ανακυκλωνεται κι αφαλατωνεται το νερο της Ψυτταλειας, ωστε να χρησιμοποιηθει για αρδευση;
  Θες κι αλλα γιατι;;;
  Καλημερα, καλε μου, με ηλιο και γελαστη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. στο μυαλό μου το άι ντοντ γουανα μις α θινγκ συνδέεται άμεσα με την ανακύκλωση!λολ! σαν να λέμε να μην πάει τίποτα χαμένο!
  τα ανακυκλωμένα φιλιά μου!
  και όλο μου θυμίζεις να έχω οικολογική συνείδηση εντονότερα!
  μόνο στο χαρτί κάνω συστηματικά..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Με το που ξεκίνησα να διαβάζω ...συγχύστηκα!!
  Δεν ήξερα ότι τα ανακυκλώσιμα τα παραλαμβάνουν ...κουστουμάτοι και τα τοποθετούν πάνω στα γραφεία τους! Επίσης δεν μου αρέσει να αφήνω στοιχεία από λογαριασμούς και αλληλογραφία για αυτό σκίσω σε κομματάκια τα χαρτιά!
  Καλά, με τα χέρια τα διαλέγουν??, θα περίμενα κάτι αυτοματοποιημένο να τα ξεχωρίζει και μετά να πλένονται πάντα υπό την εποπτεία κάποιου.
  Και αυτή τη δικαιολογία που τα μαζεύουν τα συμβατικά σκουπιδιάρικα δεν με πείθει...
  Μήπως να αλλάξουν εταιρία? Θα ήταν η πιο φτηνή προσφορά μάλλον &^$#%^%^@@

  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. @tovene
  Καλα Τοβενιτο, τωρα με εστειλες!!!! Ουτε καν το ειχα σκεφτει αυτο για το τραγουδι! Τυχαια ηταν η επιλογη, επειδη το λατρευω, αλλα τελικα τιποτα δεν ειναι τυχαιο!!!!
  Φιλια και καλημερα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. @radiomarconi
  Μαρκονακο καλημερα!
  Μεχρι πριν ελαχιστο καιρο η ανακυκλωση ηταν αγνωστη λεξη στους περισσοτερους δημους...οποτε παλι καλα που εστω και χειροκινητα κατι γινεται, γιατι αν περιμεναμε οι "κουστουματοι" να το ψαξουν για αυτοματοποιημενα συστηματα, ακομα στο περιμενε θα ημασταν για καμια 60ρια χρονια! Ευκαιρια για κωλοβαρεμα ψαχνουν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Καλησπέρα Butterfly!
  Πρέπει να γίνεται πιο σωστή ενημέρωση του κόσμου, αλλά και να υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση στην αποκομηδή από τους Δήμους!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. @γιωτα
  Ετσι ειναι Γιωτα μου! Ας αρχισουμε απο την ενημερωση. Η γνωση ειναι η καλυτερη προστασια απο καθε επιτηδειο αλλα και απο τον εαυτο μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.