Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΑ 6-4-2008

ΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥ!!!
Επειδή η κατάσταση με τα αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα δεν πάει άλλο
Επειδή δεν παζαρεύουμε ούτε τη ζωή μας ούτε την ποιότητα ζωής μας
Επειδή απλά αγαπάμε το ποδήλατο και τον ποδηλατικό τρόπο ζωής
Επειδή βαρεθήκαμε να ακούμε όλο σχέδια και κούφιες υποσχέσεις

Αποφασίσαμε να βγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμά μας στην ποιότητα ζωής, στην υγεία, στην ελευθερία, στην ασφαλή μετακίνηση, στην καθαρή ατμόσφαιρα, στην αξιοπρέπεια

ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ!
Τοπικές ομάδες και κινήματα ποδηλατών από όλη τη χώρα οργανώνουν Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας την Κυριακή 6 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι με αίτημα τη ένταξη του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις.
Τα ποδήλατα θα κατέβουν στους δρόμους ταυτόχρονα σε Δράμα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο, Καμένα Βούρλα, Μυτιλήνη, Καρπενήσι, Χίο, Πάτρα, Κόρινθο, Αθήνα, Πόρτο Ράφτη, Καλαμάτα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο … και σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας που αγαπάει το ποδήλατο.
Λεπτομέρειες για τα αιτήματα των ποδηλατών και πληροφορίες για τα σημεία συνάντησης σε κάθε πόλη http://www.podilates.gr/
Video-πρόσκληση στην Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία
http://www.youtube.com/watch?v=eSvk2H2FHSY

ΤΟ ΙΧ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΛΛΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΠΙΑ!
ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ – ΠΟΛΗ ΔΙΧΩΣ ΜΕΛΛΟΝ

Παρακαλούμε προωθήστε αυτό το κείμενο

Ακολουθεί δελτίο τύπου...

1 ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ
Να υλοποιηθεί η μελέτη του αναπληρ. καθηγητή Ε.Μ.Π. Θ. Βλαστού για ποδηλατόδρομο που συνδέει το κέντρο της Αθήνας (οδός Γ' Σεπτεμβρίου) με το παραλιακό μέτωπο. Η μελέτη παραμένει στα συρτάρια του Δήμου Αθηναίων παρόλο που έχει εγκριθεί από το 2003. Να γίνει πράξη η περσινή εξαγγελία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την δημιουργία ποδηλατοδρόμου από τον Πειραιά ως τη Βάρκιζα. Η προκαταρκτική μελέτη έχει πέσει σε γραφειοκρατικό κενό- έχει παραδοθεί από τους μελετητές αλλά δεν έχει ακόμη παραληφθεί από το υπουργείο. Να μελετηθεί η πρόταση της Ομάδας Εργασίας των ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΩΝ για τη δημιουργία ποδηλατικών αξόνων στο Λεκανοπέδιο. Τα μέλη της ομάδας, ειδικοί επιστήμονες και ποδηλάτες, χάραξαν επτά ποδηλατικές αρτηρίες που, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, θα λειτουργήσουν ως κορμός ενός ευρύτερου δικτύου και θα βοηθήσουν το ποδήλατο να διασχίσει με ασφάλεια την πόλη. Σημείωση Οι εξαγγελίες για ποδηλατοδρόμους στα πάρκα δεν μας καλύπτουν. Ζητούμε παρεμβάσεις εκεί όπου το ποδήλατο έχει ανάγκη προστασίας, όχι εκεί όπου ήδη κινούμαστε με άνεση.
2 ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ-ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Να επιτραπεί η μεταφορά ποδηλάτων στους συρμούς του μετρό. Η είσοδος των ποδηλάτων δεν απαιτεί καμία απολύτως τροποποίηση στους συρμούς και στα βαγόνια. Τα ποδήλατα μπορούν να φθάνουν στις αποβάθρες με τις σκάλες και με τους ανεκλυστήρες και να γίνονται δεκτά τις ώρες που υπάρχει χώρος στα τρένα. Ποδήλατα μεταφέρονται εδώ και δεκαετίες στους υπόγειους σιδηροδρόμους της Ευρώπης και της Αμερικής. Να βελτιωθεί η υποδομή για το ποδήλατο στους σταθμούς του ΗΣΑΠ (ηλεκτρικού). Σε αρκετές σκάλες και πεζογέφυρες αρκεί να τοποθετηθούν απλές ράμπες. Να επιτραπεί η είσοδος των ποδηλατών στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ όταν ο οδηγός κρίνει ότι υπάρχει αρκετός χώρος. Ιδιαίτερα στα δρομολόγια όπου υπάρχει συχνά άνεση χώρου όπως τα νυχτερινά. Το ιδανικό μέτρο, που έχει υιοθετηθεί σε κάποιες πόλεις του εξωτερικού, θα ήταν να τοποθετηθούν σχάρες για τη μεταφορά ποδηλάτων στα λεωφορεία, ιδίως σε αυτά που διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Να επιτραπεί η είσοδος ποδηλάτων στους συρμούς του ΟΣΕ. Οι συρμοί του ΟΣΕ που μεταφέρουν ποδήλατα είναι όλο και λιγότεροι και η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρώπης ως προς την πρόσβαση ποδηλάτων στα τρένα. Σημειώνεται ότι οι ποδηλατικές εκδρομές είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους γνωριμίας με τον κόσμο του ποδηλάτου. Τα ποδήλατα μεταφέρονται εδώ και δεκαετίες στα τρένα της Ευρώπης. Σημείωση Φορείς εχθρικοί προς το ποδήλατο, όπως η ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας), ισχυρίζονται ότι μας βοηθούν τοποθετώντας θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων έξω από κάποιους σταθμούς. Οι θέσεις στάθμευσης δεν υποκαθιστούν τα ουσιαστικά μέτρα. Επιπλέον οι θέσεις στάθμευσης που εγκαθίστανται χωρίς τη συμβουλή των ποδηλατών είναι άχρηστες όπως έχει ήδη αποδείξει η εμπειρία
3 ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΕΙ Ο ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΗ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟΣ Κ.Ο.Κ.
Ο ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν λαμβάνει υπόψη το ποδήλατο και δεν περιέχει ειδικά σήματα κυκλοφορίας που να ρυθμίζουν την κυκλοφορία ποδηλάτων. Η λογική του Κ.Ο.Κ. πρέπει να αλλάξει ώστε να προστατεύει και να προωθεί την μετακίνηση με ποδήλατο. Να ενσωματωθούν στον Κ.Ο.Κ. οι τροποποιήσεις που έχουμε καταθέσει.
4 ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ
Τα υβριδικά αυτοκίνητα που καταναλώνουν ελαφρώς λιγότερη βενζίνη από τα συμβατικά είναι πολύ λιγότερο φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο απ' ότι το ποδήλατο. Κι όμως επιβραβεύονται με την κατάργηση των τελών κυκλοφορίας. Ζητούμε την κατάργηση του ΦΠΑ για την αγορά ποδηλάτου (19% σήμερα). Η ποδηλατική μετακίνηση δεν είναι οικονομία μόνο για τον ποδηλάτη αλλά και για τη χώρα. Ζητούμε να επιχορηγείται η αγορά ποδηλάτου

18 σχόλια:

  1. Κάνε μια βόλτα απο το blog μου πεταλουδίτσα μου,σε καλώ σε παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποδηλατάκηδες της Ελλάδος ενωθείτε..Καλημέρες αθλητικές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα...Χριστίνα εδώ και πολύ καιρό θέλω να πάρω ένα ποδήλατο και να αφήσω το αυτοκίνητο αλλά συνεχώς το αναβάλω… Πρέπει να πάρω την απόφαση κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα πεταλουδίτσα μου :)

    Εγώ δεν μπορώ να συμμετέχω αλλά είμαι ΥΠΕΡ της κίνησης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως είπα και σε κάποιον άλλο συμπλογκιστή που ασχολήθηκε με το θέμα, οι πόλεις μας δεν είναι για να ποδηλατούμε, δυστυχώς! Στο άμστερνταμ όταν πήγα, τα ποδήλατα είχαν προτεραιότητα ακόμη και επί των πεζών (στους ποδηλατόδρομούς τους)

    σε φιλώ από τη βροχερη θεσσ/κη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειμαι fan των ποδηλατων κι εδω που ειμαι, ειναι οτι πρεπει.
    Εχω ενα με τρεις ροδες και καλαθι για τα ψωνια μου.

    Καλο βραδυ ,φιλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χριστινιώ αν συμμετείχες στη διοργάνωση περιμένουμε ανταπόκριση!!!
    Καλή εβδομάδα κοριτσάκι και πολλά πολλά φιλιά!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μπραβο! αυτο ειναι σωστο!Ειναι κριμα να προσπαθεις να πεις πραγματα που αλλου ειναι αυτονοητα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ax τι ωραίο κείμενο! Μπράβο σε όποιον το έφτιαξε και σε σένα που το διαδίδεις! Ο μόνος ποδηλατόδρομος που έχω δει προσωπικά , είναι στην Ξάνθη και συνδέει την άκρη της πόλης με τις εστίες των φοιτητών (4χμ), μια ευθεία είναι παράλληλα με το δρόμο και με νησίδα στη μέση ώστε να μην υπάρχουν ατυχήματα.
    Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να μπαίνει αυτή η νησίδα στην Ελλάδα γιατί οι οδηγοί μας δεν είναι και το παράδειγμα των νομοταγών πολιτών και θα υπάρξουν πολλά ατυχήματα διαφορετικά!
    Δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο μπορεί να γίνει στην Αθήνα ποδηλατόδρομος αλλά αφού λέτε ότι ήδη υπάρχει μελέτη..
    Στις επαρχιακές πόλεις τσαντίζομαι ΠΟΛΥ διότι χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα πραγματικά ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ. Δε μπορούν να πάνε 5 στενά πιο πάνω με τα πόδια ή με ποδήλατο.. χρειάζονται και το αυτοκίνητο.. ΕΛΕΟΣ.
    Μακάρι να έχει ανταπόκριση το κάλεσμα..
    Φιλάκια πεταλουδίτσα..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @νικος
    Καλημερα, τωρα ερχομαι!

    @ Δηιανειρα
    Το ειδα και ανταποκριθηκα ηδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @οναρ
    Καλημερα και καλωσορισες!

    @ουτοπιος
    Εγω παλι που δεν ξερω ποδηλατο και εχω φαγωθει να μαθω, αλλα κανεις δεν με μαθαινει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @νικος κ.
    Κατι σου χρωσταω εσενα, αλλα εχω ενα θεματακι με τη φωτογραφικη. Μολις το φτιαξω, θα ανταποκριθω!

    @αμαλθεια
    καλημερα και φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @equilibrium
    αστα να πανε! ο ελληναρας μεχρι πριν λιγο καιρο οχι μονο δεν προσεχε τον ποδηλατη, αλλα του κολλαγε απο διπλα να τον τρομαξει κιολας! Ευτυχως τελευταια κατι αλλαζει σιγα σιγα σ' αυτον τον τοπο!

    @faraona
    Στο εχω ξαναπει ποσο τυχερη εισαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @cinderella
    Πολυ θα το ηθελα, αλλα δεν εχω κανει ποτε ποδηλατο, οποτε....

    @εκτακτο περιστατικο
    εδω ειμαστε το κλουβι με τις τρελες! Τα αυτονοητα θεωρουνται παραλογα και το αντιστροφο! Μεγαλη κουβεντα ανοιξες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @griz
    Ναι ρε παιδι μου! Πανε κι αγοραζουν αμαξαρες και μετα τις παιρνουν για να πανε μεχρι το περιπτερο! Ε να μην το δειξουμε το εργαλειο;!

    @ νικος
    Ξανα καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.