Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ο ΦΥΛΑΚΤΗΣ

Μου ηρθε το παρακατω μεηλ απο τη φιλη μου την Παραξενη, εναν "φυλακτη", κι ειπα να το μεταφρασω και να το μοιραστω μαζι σας, για την ομορφια των μηνυματων του, για την υπενθυμιση των σημαντικων που τοσο χρειαζομαστε ολοι σημερα, μεσα σε αυτη την ακρως ανθρωπιστικη κριση:

"Μεγάλωσα στις δεκαετίες 40-50, με γονεις πρακτικους. Με μια μητερα που, ο Θεος να την ευλογει, επλενε τα αλουμινενια ταψια μιας χρησης μετα το μαγειρεμα, ωστε να τα ξαναχρησιμοποιησει. Ηταν η "βασιλισσα της ανακυκλωσης" πριν ακομα χρησιμοποιηθει η λεξη ανακυκλωση. Με εναν πατερα που ηταν ευτυχεστερος οταν επιδιορθωνε τα παλια του παπουτσια, παρα οταν αγοραζε καινουργια.

Ο γαμος τους ηταν καλος, τα ονειρα τους στοχευμενα. Οι καλυτεροι φιλοι τους εμεναν μια ανασα παραδιπλα. Σαν να τους βλεπω αυτη τη στιγμη, ο μπαμπας με παντελονι, ενα μπλουζακι και καπελο και η μαμα με ενα καθημερινο φορεμα, τη μηχανη του γκαζον στο ενα χερι και την πετσετα για τα πιατα στο αλλο. Ηταν η εποχη που τα πραγματα επισκευαζονταν. Ενα κουρτινοξυλο, το ραδιοφωνακι στην κουζινα, η πορτα του φουρνου, η ραφη ενος φορεματος... πραγματα που τα φυλαμε.

Ηταν ενας ολοκληρος τροπος ζωης και μερικες φορες με τρελαινε! Ολες αυτες οι επισκευες, οι ανα-νεωσεις, ηθελα εστω για μια φορα να ειμαι σπαταλος. Η σπαταλη σημαινε αφθονια. Το να πετας πραγματα σημαινει πως ξερεις οτι δεν θα ξεμεινεις, πως παντα υπαρχει κι αλλο.

Αλλα μετα πεθανε η μητερα μου και εκεινη την καλοκαιρινη νυχτα, μεσα στη ζεστασια του δωματιου στο νοσοκομειο, με χτυπησε σκληρα η διαπιστωση οτι καποιες φορες απλα δεν υπαρχει αλλο...

Μερικες φορες, ο,τι αγαπαμε περισσοτερο στον κοσμο σπαταλιεται και φευγει...και δεν ξαναεπιστρεφει ποτε...Γι' αυτο, οσο το εχουμε καλο ειναι να το αγαπαμε...και να το φροντιζουμε...και να το φτιαχνουμε οταν σπαει...και να το γιατρευουμε οταν ασθενει...

Αυτο ειναι αληθεια, αυτο ισχυει...για το γαμο μας...για το παλιο αυτοκινητο...για τα παιδια που φερνουν κακους βαθμους...για το κουτσο σκυλο η την κουτση γατα μας...για τους γονεις μας οταν γερνανε...και για τους παππουδες μας. Τους φυλαμε γιατι το αξιζουν, γιατι εμεις το αξιζουμε. Καποια πραγματα τα φυλαμε. Οπως εναν φιλο που μετακομισε καπου μακρυα η εναν συμμαθητη που μεγαλωσαμε παρεα.

Υπαρχουν καποια συγκεκριμενα πραγματα που κανουν τη ζωη να αξιζει, οπως καποιοι ανθρωποι που ειναι ξεχωριστοι για εμας...

Περαστε το μηνυμα σε οσους θεωρειτε "φυλακτες" και να θυμαστε οτι οι καλοι φιλοι ειναι σαν τα αστερια. Δεν μπορεις παντα να τους δεις, αλλα ξερεις πως ειναι παντα εκει. Φυλαξτε τους κοντα σας!...



Πεταλουδισια φιλια και καλη εβδομαδα σε ολους!

32 σχόλια:

  1. Καλό να είναι να τα έχουμε υπόψη μας.. όλα αυτά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η πικρή αλήθεια είναι ότι ξεχνάμε εύκολα. τελικά, η ζωή μας δεν ορίζεται μόνο από τις επιλογές μας, αλλά και από τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας. σχεδόν πάντα, δεν έχει άλλο. τίποτα δεν κρατά αιώνια. ίσως γι' αυτό είναι καλό να εκτιμάμε και να προσέχουμε αυτούς που αγαπάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολυ αληθινο.Τους αληθινους φιλους πρεπει να τους φυλαμε σαν τα πολυτιμα διαμαντια.Καλη εβδομαδα να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακρως αληθινό... και πρέπει να το λάβουμε υπόψιν!!!
    Καλή βδομάδα Χριστινάκι!!!
    Φιλιάαα!!!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ηφαιστιωνας
    Ναι, καλο ειναι...γιατι εχουμε αρχισει και χανομαστε σε λαθος προτεραιοτητες...
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @cook
    Οσο αληθινη κι η αγαπη του "φυλακτη" που μου το εστειλε! Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @u.s
    Θειο καλημερα! Οι ανθρωποι που εχουμε κοντα μας βοηθουν πολυ στη διαμορφωση μας, αρα επηρεαζουν και τις επιλογες μας. Ολα κυκλος ειναι, απλα καποτε ο κυκος κλεινει κι ειναι καλυτερα να κλεισει οταν ειναι τεραστιος και γεματος παρα μικρος και αδειος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @JK
    Καλημερα! Οι αληθινοι φιλοι ειναι σπανιοι και για αυτο πολυτιμοι! Οπως πολυτιμοι ειναι ολοι οι ανθρωποι που γεμιζουν με αγαπη την καρδια μας. Εκει ειναι η ολη ουσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @leviathan
    Λεβι μου καλημερα! Καιρο εχω να περασω απο τα μερη σου...Θα επανορθωσω. Χαιρομαι που σου αρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ειρηνη
    Ρηνουλα μου βλεπουμε ανθρωπους που φαινομενικα εχουν τα παντα να παθαινουν καταθλιψη. Ξερεις γιατι; Γιατι ποτε δεν ειναι σιγουροι αν οι ανθρωποι τους περιτριγυριζουν απο αγαπη η απο συμφερον και νιωθουν ετσι τεραστια μοναξια. Πρεπει να επαναπροσδιορισουμε τις αξιες μας και να ξαναβρουμε τον εαυτο μας, γιατι ο κοσμος μεταμορφωνεται σε ενα πολυ ασχημο μερος!...
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φανταστικό κείμενο, το διάβασα, το ..έκλεψα για να το στείλω σε φίλες.Ευχαριστούμε καλή μου..πεταλουδίτσα..τι κάνει το μέλλον ..πεταλουδάκι σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αχ αυτά τα απλά αλλά τόσο σημαντικά που χωρούν μέσα στις στιγμές της καθημερινότητας και πολλαπλασιάζονται, μεγεθύνονται όταν μοιράζονται απλόχερα με αγαπημένους.
    Η σημαντότητα της λεπτομέρειας είναι αυτή που αντέχει στο χρόνο και την κρατάει η μνήμη.
    Μια μνήμη άδεια από λεπτομέρειες είναι φτωχή σε γεύσεις, μυρωδιές ακούσματα,χρώματα αγγίγματα .. Όταν οι συγκλονιστικές εμπειρίες κλείνουν τον κύκλο τους οι λεπτομερείς αναμνήσεις μένουν και γλυκαίνουν την πίκρα της απώλειας….
    Καληνύχτα όμορφή μου πεταλούδα που όπου πετάς κι αγγίζεις αφήνεις χρώμα κι άρωμα ζωής αληθινής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @αχτιδα
    Καλημερα Αχτιδουλα μου! Κι εγω ετσι ενιωσα οταν το διαβασα, γι' αυτο αντι να το προωθησω με μεηλ σκεφτηκα να το αναρτησω να το δειτε ολοι! Καιρος να σκεφτουμε λογο ΟΛΟΙ που παμε και τι αξιζει πραγματικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @λυγερη
    Η ζωη θελει δυνατα αισθηματα, γεματα οπως λες με μυρωδιες και με χρωματα που δεν ξεθωριαζουν στο χρονο! Μυρωδιες απο το αρωμα της μαμας, της φρεσκοψημμενης πιττας, της καλης κολωνιας του μπαμπα, του μωρουδιακου λαιμου...Χρωματα απο την ΚΑΘΑΡΗ θαλασσα, τα λουλουδια στον κηπο, το πρωτο ηλιοβασιλεμμα αγκαλια!
    ΑΓΑΠΗ Λυγερη μου! Τι ειναι η ζωη χωρις αγαπη;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι θα επι πραγματικός φίλος.Κατά ένα περίεργο τρόπο, είχα πάντα δίπλα μου ελάχιστους αλλά καλούς φίλους.Σήμερα περισσότερο απο κάθε άλλη φορά, καταλαβαίνω την αξία τους και είμαι πολύ ευτυχής γιατί έχω κοντά μου ένα ζευγάρι αδελφικών φίλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αααα... κι εγώ έχω εμμονή με τα παλιά!
    Συνδέομαι μαζί τους συναισθηματικά και δεν θέλω να τα αποχωριστώ ποτέ!
    Τα καινούργια και φανταχτερά δεν μου λένε τίποτα...

    Λίγο με τους ανθρώπους έχω ένα μικρό πρόβλημα.
    Δεν τους δείχνω την αγάπη που αξίζουν και όταν τους χάνω με κυριεύουν τύψεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλια:
    Απο τα πιο πολυτιμα συναισθηματα!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι πολύ άσχημο να παίρνουμε για δεδομένο οτιδήποτε, άνθρωπο, σχέση, γάμο, παιδί δουλειά, κατάσταση...
    Κακό, πολύ κακό...


    Καλό ΣΚ και στα τρία σας!!!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @λεοντοκαρδος
    Οταν εχεις πραγματικους φιλους και οχι μονο φιλους, ανθρωπους γενικα να σε αγαπανε, νιωθεις πολυ πιο δυνατος, η αγαπη λειτουργει σαν ασπιδα προστασιας.
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ασκαρδαμυκτι
    Πρεπει να το δουλεψεις αυτο, γιατι οι ανθρωποι ειναι που κανουν παλια και καινουργια να εχουν αξια!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ρικη
    Ρικακι μου, δυστυχως καποιοι δεν την εκτιμουν οσο πρεπει και μετα βαρανε το κεφαλι τους στον τοιχο! Κριμα...αλλα ετσι ειναι η ζωη!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @κικοπ
    Κικοπακι καλημερα!
    Ναι, ειναι πολυ κακο σε οποιαδηποτε μορφη σχεσης, οχι μονο φιλια!
    Φιλια σε ολη την Κικοποοικογενεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @λεβιαθαν
    Καλημερα Λεβι μου! Καλη εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Συμφωνώ μαζί σου μιας και η φιλία είναι πάρα πολύ σημαντική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. @ιωαννης κ
    Καλημερα Ιωαννη! Ολες οι σημαντικες κι αληθινες σχεσεις στη ζωη μας θελουν προφυλαξη και στοργη, για να μην τις χασουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Έχουμε ξεχάσει που πάμε και τι κάνουμε.
    Επιστροφή χρειαζόμαστε, επιστροφή σ'αυτά που πραγματικά έχουν σημασία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @κιτσος μητσος
    Ακριβως! Ψηλα το κεφαλι λοιπον. Δεν θα πω το κλισε οτι η κριση ειναι απο μονη της ευκαιρια, θα πω να την κανουμε ευκαιρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.