Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Ο ΛΥΚΟΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΑΤΡΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ

 

Με το μικρο αυτο παραμυθι ελαβα μερος στο 6ο Παιζοντας με τις λεξεις, στο μπλογκ της Φλωρας. Η ιστορια ξεκινησε οταν ο γιος μου, διαβαζοντας για την κοκκινοσκουφιτσα και τα επτα κατσικακια, αρχισε να θεωρει τους λυκους κακα πλασματα που θελει να τα σκοτωσει! Θελησα λοιπον να του δειξω οτι, ακριβως οπως στον κοσμο των ανθρωπων, υπαρχουν καλοι και κακοι λυκοι, οτι κανενα ειδος στον κοσμο δεν περισσευει, αντιθετα πρεπει να σεβομαστε καθε μορφη ζωης...αλλα να αποφευγουμε τις κακες παρεες! Κι ετσι, γεννηθηκε η ιδεα ενος καλου λυκου, ενος λυκου που οχι μονο δεν ηθελε να φαει τα αλλα ζωακια, αλλα ηθελε να τα ευεργετησει.
Το παραμυθι στην πραγματικοτητα ειναι μεγαλυτερο, εχει καποιες λεπτομερειες για τη ζωη στο δασος και καποιους παραπανω διαλογους και περιγραφες, αλλα χαρην του παιχνιδιου, το μικρυνα λιγακι, αν και παλι δεν καταφερα να μεινω στο οριο των λεξεων.
Παρολα αυτα, η Φλωρα δεχτηκε να το δημοσιευσει και την ευχαριστω πολυ για αυτο! Ετσι σημερα, με χαρα παραλαμβανω το βραβειο συμμετοχης και σας παρουσιασζω το παραμυθι που εγραψα για το γιο μου, οπως το εστειλα στο παιχνιδι.

Ο λύκος που ήθελε να γιατρεύει τον πόνο.
Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα πανέμορφο δάσος, ζούσαν πολλά ζώα. Λαγοί, σκαντζόχοιροι, σκιουράκια, κάστορες και άλλα πολλά. Ανάμεσά τους, ζούσε και μια οικογένεια λύκων. Η μαμά, ο μπαμπάς και ένα μικρό λυκάκι.
Μια μέρα, το λυκάκι βρήκε στο δάσος πεταμένη μια βαλίτσα γεμάτη με βιβλία και την πήρε στο σπίτι του. Το πρώτο βιβλίο που άνοιξε ήταν γεμάτο εικόνες. Έδειχνε διάφορα ζώα που είχαν τραυματιστεί και κάποιος είχε γιατρέψει τα τραύματά τους. Τις κοίταξε μία προς μία με θαυμασμό και καταλάβαινε ότι είχε μπροστά του κάτι πολύ σπουδαίο, αν και δεν ήξερε ακριβώς τι. Αποφάσισε να ρωτήσει τους γονείς του ποιος είχε περιποιηθεί αυτά τα ζώα και γιατί. Μόλις είδαν τις εικόνες, του είπαν πως ένας γιατρός, ένας κτηνίατρος είναι αυτός που μπορεί να κάνει καλά τις αρρώστιες των ζώων και να τα βοηθάει να μην πονάνε. Ενθουσιασμένος ο μικρός λύκος, ανακοίνωσε με στόμφο ότι μόλις κι αυτός μεγαλώσει θα γίνει κτηνίατρος. Στην αρχή, ο λύκος και η λύκαινα γέλασαν μαζί του και δεν του έδωσαν σημασία. Ο μικρός όμως το είχε βάλει πείσμα. Όπου στεκόταν και βρισκόταν έλεγε πως θα πάει να σπουδάσει να γίνει γιατρός. Τα ζώα του δάσους  τον κορόιδευαν. «Όλα τα ‘χε η Μαριωρή, ο φερετζές της έλειπε!» του έλεγαν περιπαιχτικά. «Έχεις δει εσύ ποτέ λύκο να πηγαίνει στο πανεπιστήμιο; Αυτά είναι για τους ανθρώπους!» Το λυκάκι όμως δεν είχε σκοπό να το βάλει κάτω. Κάθε βράδυ, όταν όλοι κοιμόνταν, εκείνο μελετούσε  σκληρά ό,τι έπεφτε στα χέρια του. Με κόπο πολύ, κατάφερε τελικά να μάθει να διαβάζει, να γράφει και να μιλάει τη γλώσσα των ανθρώπων. Ακόμα, έμαθε μαθηματικά, φυσική, βιολογία και χημεία. Τα χρόνια πέρναγαν και το λυκόπουλο μεγάλωνε, μελετώντας διαρκώς. Όταν πια ενηλικιώθηκε, πήρε τα βιβλία του, το χαρτζιλίκι  που μάζευε όλα αυτά τα χρόνια και κίνησε στα κρυφά για την πόλη.
Όταν έφτασε εκεί, οι άνθρωποι δεν τον καλοδέχτηκαν. Φοβήθηκαν πως είχε έρθει να τους κάνει κακό ή να τους ρημάξει το βιος. Ο λύκος όμως, τους μίλησε με ανθρώπινη λαλιά και τότε εκείνοι παραξενεμένοι, στάθηκαν να τον ακούσουν.
«Δεν έχω έρθει να σας πειράξω, μη φοβάστε. Θέλω μόνο να γιατρεύω τον πόνο. Ήρθα να σπουδάσω, να γίνω γιατρός.»
Οι άνθρωποι τότε ξέσπασαν σε γέλια! «Άκου γιατρός! Μα καλά, έχεις δει εσύ ποτέ ζώο στο πανεπιστήμιο; Αχαχαχαχαχα!»
Ο λύκος που ήταν έξυπνος και ετοιμόλογος τους είπε «Γιατί μήπως έχετε δει εσείς ξανά ζώο να μιλάει τη γλώσσα των ανθρώπων;» Μιλιά οι κάτοικοι της πόλης. Σαν να τους αποστόμωσε κομματάκι. «Θέλω μόνο μια ευκαιρία. Βάλτε με να κάνω ό,τι θέλετε, να λύσω τα πιο δύσκολα προβλήματα, ό,τι μου ζητήσετε θα το κάνω και θα σας αποδείξω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Θέλω  μόνο μια ευκαιρία…» είπε και δάκρυα άρχισαν να πλημμυρίζουν τα μάτια του. Οι άνθρωποι  συγκινήθηκαν και τον άφησαν να σπουδάσει. Ο λύκος αποδείχτηκε εξαιρετικός σπουδαστής. Αρίστευσε σε όλα τα μαθήματα κι έγινε σιγά σιγά αγαπητός κι αποδεκτός από όλους.
Όταν τελείωσε την Ιατρική, μάζεψε τα πράγματά του και συγκινημένος αποχαιρέτισε τους φίλους του και ξεκίνησε για το σπίτι του στο δάσος. Μόλις έφτασε, τα υπόλοιπα ζώα σχεδόν δεν τον αναγνώρισαν τόσο που είχε αλλάξει. Οι γονείς του πήραν τέτοια χαρά, που έστησαν γλέντι τρικούβερτο!
Ο καλός μας λύκος, έφτιαξε ένα ιατρείο και βοηθούσε αφιλοκερδώς όλα τα άρρωστα ζώα. Κανείς ποτέ πια δεν τον κορόιδεψε. Όλοι μιλούσαν με θαυμασμό για το μικρό λύκο που είχε κυνηγήσει τα όνειρά του και με το πείσμα και την επιμονή του τα κατάφερε!
Όταν πέθανε, γέρος πια και πολύ ευτυχισμένος, τον έβαλαν σε ένα όμορφο σπιτάκι στο δάσος κι έγραψαν απ’ έξω « Εδώ κοιμάται ο λύκος που ήθελε να γιατρεύει τον πόνο».
 
 Καλο Σαββατοκυριακο σε ολους! Πεταλουδισια φιλια!


42 σχόλια:

  1. Αυτή σου η απόπειρα να γράψεις ένα παραμύθι από την πλευρά του λύκου είναι μία από τις αγαπημένες μου τεχνικές παραγωγής δημιουργικού προφορικού λόγου του Τζιάνι Ροντάρι, τα Παραμύθια από την ανάποδη. Είχα την τύχη να τη διδαχθώ -μαζί με πολλές άλλες τεχνικές- στα παιδαγωγικά μαθήματα του προγράμματος σπουδών μου. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πεταλουδιτσα μου δικο σου ηταν;;
    Συγχαρητηρια!!!
    Το βρηκα εξαισιο!
    Το εγραψα και εκει αλλωστε!
    Μπραβο μπραβο μπραβο!

    θελω να πω οτι δε σε ψηφισα γιατι η επιλογη των τριων ηταν δυσκολη για μενα ετσι κι αλλιως γιατι ολα ηταν ξεχωριστα αλλα το δικο σου το εβαλα σε αλλη κατηγορια και το κρατησα φυλαχτο στην καρδια μου.

    το ειπα κι εκει αλλωστε!

    φιλακια πολλα! καλο σκ να εχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τυχερό το παιδάκι σου γλυκό μου πεταλουδάκι! Αυτό έχω εγώ να πω μόνο κι όλα τα άλλα έπονται! Εκείνο σίγουρα σου δίνει άριστα δέκα, γιατί έχει μια τέτοια μαμά, τρυφερή και με δημιουργική φαντασία! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχο παραμύθι, συγχαρητήρια!
    Καλό βράδυ και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο για το υπέροχο παραμύθι..ο λύκος στα παραμύθια έχει επωμιστεί όλους τους αρχέγονους φόβους του ανθρώπου με αποτέλεσμα να γίνεται αντιπαθής..
    Νομίζω πως με το δικό σου παραμύθι τον έκανες συμπαθητικό!
    Να είσαι καλά...φιλιά πολλά και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ όμορφο το παραμύθι.
    Συγχαρητήρια.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χαίρομαι απίστευτα με την ιστορία που κρύβεται πίσω από την ιστορία σου. Η σκέψη που σε οδήγησε για τη δημιουργία του παραμυθιού με έλιωσα!
    Να'σαι καλά Χριστινάκι μου!
    Φιλάκια και συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επειδή δουλεύω σε νοσοκομείο γνωρίζω πολλούς γιατρούς που ξεκίνησαν άνθρωποι και κατέληξαν λύκοι.
    Το δικό σου παραμύθι από την ανάποδη, δυστυχώς είναι η ίδια η ζωή.
    Βρίσκω εξαιρετικό τον τρόπο με τον οποίο προσπαθείς να βγάλεις τα στερεότυπα από το μυαλό του παιδιού σου. Να του πεις ότι είναι πολύ τυχερό. Όταν έρθει η ώρα θα το καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαίρομαι πολύ που σε γνωρίζω ακόμα καλύτερα!Είσαι καταπληκτικός Άνθρωπος και πολύ τυχερό το παιδάκι σου που σ' έχει μητέρα!Να 'στε καλά και πάντα ευτυχισμένοι!!!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κοπελάρα μου πραγματικά ήταν υπέροχο!!
    Και η αφορμή που σου έδωσε ο γιός σου ήταν το καλύτερο κίνητρο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πεταλούδα μου,
    το παραμύθι σου ήταν υπέροχο! Μου άρεσε πολύ και τώρα που διαβάζω το λόγο για τον οποίο γράφτηκε, με κάνει να το αγαπώ ακόμα περισσότερο!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @λιζα
    Καλε Νομικη δε σπουδασες εσυ; Παντως ειναι ενδιαφερονν, δεν ηξερα οτι υπαρχει τετοια τεχνικη! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @εκφρασου
    Καλε το ειδα στης Φλωρας το σχολιο σου και παρα πολυ χαρηκα, κρατηθηκα με το ζορι να μη σου απαντησω! Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @πετρα
    Πετρα μου τι να πω τωρα! Ευχαριστω κι ελπιζω να φανω ανταξια αυτου του δωρου της μητροτητας, με ολα τα λαθη και τα σωστα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @funky monkey
    Καλημερα Ελλη! Σε ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @μαρια
    Αυτος ηταν ο σκοπος μου! Αν και θεωρω τα παραμυθια απαραιτητα για ενα παιδι, καποια στερεοτυπα που δημιουργουν με εκνευριζουν! Φιλια!Κι ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όχι, δίνω τώρα κατατακτήριες στη Νομική. Το πρώτο μου πτυχίο(που πήρα πριν 4 μήνες) είναι ρωσικής φιλολογίας :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Μαρια Ελενα
    Να εισαι καλα! Καλη σου μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @αριστεα
    Να εισαι καλα ευαισθητο Αριστακι μου! Φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Πετρος Κ.
    Πετρο μου τα σχολια σας μου δινουν δυναμη!
    Οσο για τον κλαδο, ξερω κι εγω τετοιες περιπτωσεις... Ομως ξερω και τις αλλες, εκεινες που παρεμειναν ανθρωποι, που πολλες φορες συμπληρωνουν ελλειψεις με δικα τους χρηματα... Εσυ τα ξερεις καλυτερα, αφου τα ζεις. Κριμα ειναι να αλλαζει ο ανθρωπος με το χρημα...
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @νικος
    Νικο τι να πω με συγκινεις! Ειναι μεγαλη ευθυνη να μεγαλωνεις παιδι, ειμαι πολυ αγχωμενη αν κανω το σωστο, ειμαι σιγουρη πως συχνα κανω λαθη, αλλα εστω προσπαθω...Ελπιζω μεγαλωνοντας τουλαχιστον αυτο να μου το αναγνωρισει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @μαρθα
    Μαρθουλα μου χαιρομαι πολυ που σου αρεσε! Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @παλομα
    Παλομιτα μου ομορφη, σε ευχαριστω πολυ!Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @λιζα
    ΑΑΑ!Κι εγω νομιζα οτι τελειωσες Νομικη κι εδινες εξετασεις για καποιο μεταπτυχιακο προγραμμα!
    Ρωσικη φιλολογια; Απιθανο! Και που μενεις ειπαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολλά συγχαρητήρια για την ιδέα και τα μηνύματα που περνάς!
    Καλό μεσημέρι φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολύ ωραίο το παραμύθι, Πεταλούδα μας καλή!

    Και πολύ σπουδαίος ο λόγος για τον οποίο το έγραψες.

    Συγχαρητήρια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. αυτός ο Λυκος με εκανε τιγρη πσο πολυ μου αρεσε το ξερεις δεν χρειαζεται να το ξαναπω χιλια φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @katerina verigka
    Να εισαι καλα! Χαιρομαι που σου αρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. @χαμομηλακι
    ΩΩ! Γλυκο μου Χαμομηλακι ποσο με τιμα το σχολιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @marilise
    Να εισαι καλα κοριτσι μου και σε ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χριστίνα μου το θυμάμαι απ' το παιχνίδι της Φλώρας. Μου είχε κάνει εντύπωση αυτό το ανατρεπτικό παραμύθι απ' την πρώτη ανάγνωση. Τώρα που το ξαναδιαβάζω καθώς και το λόγο που το έγραψες, παίρνει άλλες διαστάσεις και αποκτά μεγαλύτερη αξία. Συγχαρητήρια για τη διαφορετική και αντισυμβατική σου ματιά καθώς και την τόλμη σου να γράψεις έναν κόντρα ρόλο στον παραδοσιακό κακό των παραμυθιών, το λύκο. Πλήρες νοημάτων & διδακτικό για τη διαφορετικότητα.
    Θερμά συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. πολύ ωραίο και διδακτικό για τα παιδιά!Δεν ξέρω πόσο χρονων ειναι τώρα ο γιος σου ,αλλά υπαρχει κι ενα ωραιο βιβλιο του Τριβιζά ''Τα τρία μικρά λυκάκια'' που ανατρεπει κι αυτό τον μύθο με τον κακό λύκο!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @μαρια κανελλακη
    Μαριω μου σε ευχαριστω παρα πολυ! Εχεις παντα μια γλυκια κουβεντα να αφησεις! Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @νασια
    Καλησπερα! Ευχαριστω για τη βιβλιοπροταση, αγαπω τον Τριβιζα!
    Ειναι 5 ετων ο μικρος μου!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ''πολύ ωραίο και συγκινητικό το παραμύθι σας !Μακάρι να έβγαινε και σε βιβλίο!''Πέτρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. @νασια
    Το να ακουω κατι τοσο γλυκο απο ενα παιδι σαν εσενα Πετρο μου ειναι η μεγαλυτερη επιβραβευση!
    Ευχαριστω!

    Υ.Γ. Νασια μου... ΤΙ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ!!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Τι υπέροχο διδακτικό παραμύθι! Τίποτα δεν πρέπει να έχει ταμπέλα. Όλα πρέπει να κρίνονται από τις πράξεις τους και τη καρδιά τους! Έτσι είναι.
    Να είστε καλά θα το λέω κι εγώ αυτό το παραμύθι.
    Καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Πόσο όμορφο και γλυκό παραμύθι. Φαντάζομαι τη φατσούλα του παιδιού να χαμογελά σαν άκουγε για τα κατορθώματα του λύκου. Υπέροχο ήταν Πεταλούδα μου. Να είσαι πάντα καλά και δημιουργική να πλουτίζεις τους λογισμούς του !
    Σε φιλώ.
    Στη αναρτηση ΤΟ ΠΙΟ ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ ΨΕΜΑ σου έχω άφησει το λινκ που μου ζήτησες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @mary pertax
    Χαιρομαι πολυ που θα σε συντροφευει! Καλως ορισες στο κουκουλι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. @σταυρουλα
    Τις πρωτες μερες ηθελε να του το λεω συνεχεια ξανα και ξανα! Ε μετα το βαρεθηκε!! Χαχαχα!
    Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Αρκετά πρωτότυπο το παραμύθι σου και με ωραία μηνύματα για μικρούς και μεγάλους φίλους!
    Να έχεις μια όμορφη μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @καθε μερα
    Ευχαριστω και καλωσορισες στο κουκουλι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.