Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

1η ΙΟΥΝΙΟΥ

Καλησπερα και καλο μηνα!

Μετα απο δεκαημερη απουσια απο την εργασια μου λογω ασθματος, επεστρεψα και βρηκα ενα γραφειο οικοδομη κυριολεκτικα, πραγμα που επιδεινωνει την κατασταση του αναπνευτσικου μου, αλλα ευτυχως θα κρατησει μονο λιγες μερες ακομα...περαν αυτου, ακολουθουν εξετασεις για το αναπνευστικο και τη γενικοτερη κατασταση του οργανισμου μου που δεν ειναι και τελεια, παρολο που εκοψα το καπνισμα, αλλα δεν τρεχει και τιποτα, ο,τι και να δειξουν οι εξετασεις δεν θα ειναι ιδιαιατερα σοβαρο, αρκει να παψω να τις αναβαλω και να το παρω αποφαση να παω να τις κανω-φοβαμαι τις βελονες λεμε!!!!
Στο γραφειο εχουν μεινει πισω ολα και εχω πελαγωσει σημερα που τα βλεπω βουνο και δεν ξερω απο που να αρχισω...οποτε με βλεπω να χανομαι λιγες μερες...αλλα δεν πειραζει, για ολα τα σπουδαια και σημαντικα που θα πουμε και για ολα τα καθημερινα και απλα, εχουμε ολο το καλοκαιρι μπροστα μας και γενικα απλετο χρονο...

Σημερα 1η Ιουνιου, ημερα αφιερωμενη στην Αμαλια Καλυβινου. Μια γυναικα, μια νεαρη κοπελα, προτυπο και παραδειγμα προς μιμηση. Μια κοπελα που εχασε τη ζωη της και τη μαχη για την καρκινο, πεφτοντας θυμα ανευθυνων γιατρων και ελεεινης απανθρωπης γραφειοκρατιας. Για οσους δεν γνωριζουν την ιστορια της, η Αμαλια μας επασχε απο καρκινο, ο οποιος θα μπορουσε να ειχε προληφθει, αν ειχε βρεθει καποιος γιατρος να την παρει στα σοβαρα οταν επι χρονια παραπονιοταν για πονους αφορητους στα κοκαλα, αλλα κανεις δεν την πιστευε! Επιθσης, θα μπορουσε να ειχε θεραπευτει, αν το βρωμικο συστημα υγειας δεν ξεχωριζε τους ασθενεις, οχι αναλογα με την σοβαροτητα της καταστασης τους, αλλα με το βαθος και το περιεχομενο της τσεπης τους! Και αφου περασε απο τους ασχετους γιατρους, στους γιατρους που απλα ντροπιαζουν το επαγγελμα τους, οταν τελικα καταφερε να βρει καποιους γιατρους που ηταν πανω απο ολα ανθρωποι, την καταπιε η γραφειοκρατια, που για μηνες ολοκληρους της στερησε το μοναδικο φαρμακο που της εδινε μια ελπιδα ζωης!
Ομως, η Αμαλια δεν εμεινε γνωστη για την περιπετεια της και τη μαχη της με τον καρκινο. Εμεινε γνωστη, αθανατη ισως, για την περηφανεια και την αξιοπρεπεια της, για τη δυναμη, το θαρρος και την αντοχη της, για την μαχη της με το συστημα, για την αρνηση της να υποκυψει στις πιεσεις της απανθρωπιας! Εγινε παραδειγμα προς μιμηση, γιατι τα εβαλε με ολους και ολα, γιατι αγκαλιασε την αρρωστια της και προτιμησε τους πονους της, αρνουμενη να δωσει φακελακι σε κανεναν! Γιατι μπροστα στην απειλη του θανατου, υψωσε αναστημα και αρχισε αγωνα κατα των αλμπανηδων, εναντια σε οσους φερνουν τη σαπιλα, παιζοντας με τον πονο και τη ζωη των ανθρωπων, ανοιξε πολεμο, τους ρεζιλεψε, παλεψε μεχρι την τελευταια στιγμη!...
"Να γινουν οι αλμπανηδες η εξαιρεση ρε παιδια, οχι ο κανονας!" ελεγε συχνα!

Οσοι ειχαμε την τυχη να τη γνωρισουμε ειτε απο κοντα ειτε διαδικτυκα, ειδαμε εναν ανθρωπο που τιποτα δεν θα προδιδε την κακη κατασταση της υγειας του, αν δεν ηταν το σωμα της καταρρακωμενο απο την ταλαιπωρια! Ποτε δεν επιζητουσε οικτο η λυπηση, ηταν μεσα σε ολα, οπως και οσο μπορουσε!


Σημερα, 2 χρονια μετα το θανατο της, σε ηλικια μολις 30 ετων, καμια αλλαγη ουσιαστικη δεν εχουμε να δειξουμε στο συστημα της υγειας. Υπαρχουν χιλιαδες νεοι ανθρωποι με παρομοια προβληματα που αντιμετωπιζουν καθημερινα τις δυσκολιες, τα λαθη των γιατρων, τη γραφειοκρατια...κι ομως δεν το βαζουν κατω...σπουδαζουν, αγωνιζονται, ζουν! Κι ας αντιμετωπιζουν την αμφισβητηση η ακομα και τη χλευη απο μια-μικρη ευτυχως!- μεριδα κοσμου! Αναμεσα τους και η Μαρια, που η ιστορια της και το πεισμα της εχουν αγγιξει αρκετους απο εμας!

Ας θυμηθουμε λοιπον τον αγωνα της Αμαλιας, ας σεβαστουμε τον αγωνα της Μαριας και ας μην αφησουμε να πανε ολα χαμενα! Ας μην ξεχασουμε ποτε, ας μην αφησουμε κανεναν να ξεχασει...αλλα κυριως, ας μη σταθουμε στις μνημες και στα λογια, αλλα να προχωρησουμε στα ερτγα, ξεμπροστιαζοντας καθε αναλογη παρατυπια, παρανομια, απανθρωπια, καταχρηση εξουσιας!

Καλο μηνα σε ολους!!!! Με χαμογελο!
Το καλοκαιρι μολις ξεκινησε! Καλο καλοκαιρι σε ολους!!!

22 σχόλια:

  1. καλό καλοκαίρι καλό μήνα και περαστικά κατ' αρχήν!
    πολύ φοβάμαι πώς τα φακελάκια τα συντηρούμε και εμείς οι ίδιοι. ξέρεις πόσες φορές έχω αναρωτηθεί αν θα έδινα σε μια ανάλογη περίπτωση;
    και ευτυχώς ή δυστυχώς απάντηση δεν έχω..σε αυτή τη χωρά ούτε να πεθάνεις αξιοπρεπώς δεν μπορείς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολλά περαστικά σου. και μην τις φοβάσαι τις βελόνες!!! :))
    για την αμαλία τι να πει κανείς. απίστευτη δύναμη ψυχής. μόνο που όσο περνάει ο καιρός δεν ξέρουμε πραγματικά αν αλλάζει, αν άλλαξε κάτι. ας συνεχίσουμε να έχουμε την ελπίδα ζωντανή. κάτι για το οποίο πάλεψε η ίδια. και παλεύουν τόσοι και τόσοι.
    πολύ καλό σου μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @τοβενιτο
    Καλησπερα! Ευχαριστω!
    Ακριβως το ιδιο σκεφτομαι κι εγω...αν προκειται για την υγεια μου και ακομα περισσοτερο για την υγεια ενος δικου μου ανθρωπου, δεν ξερω αν θα εχω τοση δυναμη και τοση περηφανια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @basnia
    Ναι,καλα! Εχεις κανει εξετασεις στο ΙΚΑ; Εχουν κατι βελονες προπολεμικες, ασε που ειναι αδεξιοι και καθε φορα ολο μου το χερι μπλαβιζει για μερες!!!!
    Δεν ξερω, φοβαμαι πως ελαχιστα εχουν αλλαξει, αφου ελαχιστα αλλαξαμε εμεις!
    Σε ευχαριστω!
    Καλο μηνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλο μηνα κ περαστικα..
    επειδη προσφατα βρεθηκα σε μια αναλογη θεση για ενα συγγενικο μου προσωπο θελω να γραψω οτι ΧΩΡΙΣ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΑΠΛΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ..
    μην βιαστει καποιος να πει/γραψει 'ελα μωρε ,υπερβαλεις'
    το πιστευω..στην ελλαδα αν δεν εχεις λεφτα στην ακρη για μια δυσκολη στιγμη:ΤΗΝ ΕΒΑΨΕΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλό μήνα Πεταλούδα μου και γρήγορα περαστικά σου, όλα να πάνε καλά.
    Όποιος δεν έχει νιώσει απο κοντά, σε συγγενείς και φίλους αυτή την άθλια αρρώστια, δε μπορεί να φανταστεί τι σημαίνει. Δυστυχώς τη γνώρισα μέσα στο σπίτι μου και καλύτερα να μη μιλήσω. Μπράβο πάντως σε εκείνους που την αντιμετωπίζουν με θάρρος και λεβεντιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. makari na allaxoun kapoia pragmata alla xlomo to vrisko..kala kaneis kai ta les..filia kai kalo mina!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @laplace
    Το ξερω Ρομποτακο...αυτο ειναι το θεμα...εχουμε δεχτει και συντηρησει μια κατασταση για τοσα χρονια, που τωρα για να αλλαξει, πρεπει να βρεθουνε ανθρωποι σαν την Αμαλια πολλοι, να παιξουν κορωνα-γραμματα τη ζωη τους, να χαθουν καμποσες ζωες και μετα...αλλα ποιος εχει τη δυναμη να το κανει;;;
    Καλημερα και σε ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @λεοντοκαρδος
    Σε ευχαριστω πολυ!
    Το ξερω...κι εγω τα εχω ζησει απο κοντα...βεβαια, οφειλω να ομολογησω οτι στην περιπτωση του δικου μου ανθρωπου, οι γιατροι εχουν φερθει εξαιρετικα, αλλα ειναι τετοια η σοβαροτητα της καταστασης, που αν δεν ειχε ιδιωτικη ασφαλεια, θα ειχε ηδη πεθανει, οχι επειδη δεν θα θελαν να τον βοηθησουν στο δημοσιο, αλλα επειδη το δημοσιο νοσοκομειο ειναι ενα μπουρδελο και οι ανθρωποι ειναι ηρωες πραγματικα, αλλα δεν προλαβαινουν να ειναι πανω απο καθε ασθενη! αστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @leviathan
    Ειναι δυσκολο ρε γαμωτο...καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. καλό μήνα κοριτσάκι, καλή δύναμη και να προσέχεις λίγο και τον εαυτούλη σου, έτσι;
    μάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Περαστικά σου πεταλουδίτσα μου.
    Άνοιξη βλέπεις με τις μυρωδιές της, τα λουλούδια της αλλά και τις αλλεργείες της.
    Το αφιέρωμα σου στην Αμαλία ένα ακόμη δείγμα της ανθρωπιάς και της ευαισθησίας σου.
    Δυστυχώς τα κακώς κείμενα στην πολιτεία μας έχουν πιάσει βαθιές ρίζες
    Και γω , παρ΄ότι δεν έχου στρώσει με μένα τα πράγματα για να μου επιτρέπεται να φορτσάρω δεν άντεξα
    κι ανεβάζω αύριο μιαν εγγραφή που μ' έχει κάνει και έχω βγει από τα ρούχα μου.
    Να σου ευχηθώ κοριτσάκι μου να τα εκατοστσήσεις αλλά κυρίως κάθε μέρα σου να είναι γιομάτη με περιοχόμενο και οι αξίες σου να μην σε εγκαταλείψουν ποτέ.
    Με πού εκτίμηση κι αγάπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλό μήνα να έχουμε
    και πολλές ελπίδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ασκαρδαμυκτι
    Καλημερα Ασκαρουλη! Ευχαριστω!
    Το παλευω, αλλα οι καταστασεις δεν με βοηθανε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @λυγερη
    Λυγερη μου σε ευχαριστω πολυ και για τα περαστικα μα κυριως για τα ζεστα σου λογια!
    Μα..τι επαθες εσυ; Αρρωστησες; Περαστικα ευχομαι!
    Φιλια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ηφαιστιωνας
    Καλως τον!
    Για να εχουμε ελπιδες πρεπει πρωτα να εχουμε λεπιδες να κοβουμε τα καρκινωματα απο τη ζωη μας! Αυτο ισχυει και τουμπαλιν!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑ ΤΙ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ ΠΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΝΙΚΗΘΗΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @JK
    Σκρουτζακο μου, νικηθηκε μονο το σωμα της, που δεν αντεξε αλλο...το πνευμα της δεν νικηθηκε ποτε και δεν θα νικηθει ουτε τωρα, εκτος αν εμεις το αφησουμε να συμβει...Πρεπει να κρατησουμε ζωντανη τη μνημη της στις καρδιες μας αλλα και να συνεχισουμε τον αγωνα της, για να μην εχει χαθει αδικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γειά σου πεταλουδάκι!!!
    Περαστικούλια βρε!
    Δεν είναι τιποτα βρε, μη φοβάσαι!

    Ξέρεις η αλήθεια είναι πως εμείς συντηρούμε την κατάσταση, αλλά στη στιγμή εκείνη για το αγαπημένο σου πρόσωπο θα έκανες τα πάντα...
    Πρέπει να αλλάξει το σύστημα αυτό!
    Όχι με ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία. Έτσι δεν λύνεται το πρόβλημα!
    Μόνο με πολλά καιάρτια εξοπλισμένα δημόσια νοσοκομεία και με πολλούς και καλά αμοιβόμενους γιατρούς και όχι χασάπηδες!

    Α! και καλόμήνα βρε!
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΠΕΡΑΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙΣ ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @kikop80
    Καλημερα Κικοπακο!!! Που εισαι χαμενος;
    Σε ευχαριστω, το ξερω οτι δεν ειναι τιποτα, τη βελονα φοβαμαι...σημερα εκανα την πρωτη εξεταση κι εφαγα την πρωτη κρυαδα!!!!
    Ξερω οτι ειναι δυσκολο, αλλα πρεπει να προσπαθησουμε να αλλαξουμε κατι...ας σκεφτουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @JK
    Σκρουτζακο μου, βραβειο; Εγωωω; Σε ευχαριστω παρα πολυ!!!! Ερχομαι απο κει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.