Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ!

Εδω και αρκετο καιρο παρατηρουμε τη ζωη μας να ακριβαινει επικινδυνα! Και μαλιστα, η ακριβεια ερχεται σε πραγματα πρωτης αναγκης! Τα αυτοκινητα ελαχιστα εχουν ακριβυνει τα τελευταια χρονια, τα επιπλα το ιδιο, αναλογικα παντα με τον πληθωρισμο...Ομως προϊοντα οπως το ψωμι και το γαλα, προϊοντα επιβιωσης, εχουν καταντησει απλησισαστα! 80 λεπτα το μισο κιλο ψωμι! Το διανοειστε; Δηλαδη 270 δραχμες! 1,20- 1,30 το εναμισι λιτρο γαλα! Δηλαδη 400-450 δραχμες! Ας μη μιλησουμε για τα φρουτα! Πηρα τις προαλλες εναμισι κιλο βερυκοκα και πληρωσα 6,5 ΕΥΡΩ! Καλη ηλιθια ειμαι κι εγω! Παιδια βρισκουν και τα κανουν και καλα να παθουμε! Παμε στο Σ/Μ και τα προϊοντα στα ραφια που ειναι φθηνα τα σνομπαρουμε...εχει με καποιο τροπο εμποτιστει το μυαλο μας με την ιδεα οτι καθε τι φθηνο ειναι και κακης ποιοτητας. Δε λεω βεβαια, ο,τι πληρωνεις παιρνεις, αλλα αλλο πραγμα η ποιοτητα και αλλο η αισχροκερδεια. Δεν ειναι αναγκη να φτασουμε στο αλλο ακρο και να ψωνιζουμε ο,τι πιο φθηνο κυκλοφορει, αλλα μπορουμε να βρουμε προϊοντα με μια μεσαια τιμη, που και καλα ποιοτικα να ειναι και να μην μας γδερνουν!
Οποιος συμφωνει, ας συμμετασχει στο μποϋκοταζ του γαλακτος, στο οποιο ηδη συμμετεχουν 18 οργανωσεις καταναλωτων. Η ιδεα εχει ως εξης: απο 9 εως 14 Ιουνιου, δεν αγοραζουμε γαλα με τιμη απο 1 Ευρω και πανω. Με αυτο τον τροπο στοχευουμε να πιεσουμε τους εμπορους να ριξουν τις τιμες. Περισσοτερες πληροφοριες στο παρακατω λινκ:
http://indy.gr/newswire/18-enseis-katanalotn-dimioyrgisan-metopo-kata-tis-akribeias/mpoikotaz-sto-fresko-gala-tel_s3c7edio-1.jpg

Εγω θα το παω και ενα βημα παραπερα. Τι κακο ουσιαστικα θα παθουν οι βιομηχανιες και οι εμποροι γαλακτος απο αυτο το μποϋκοταζ; Θα αποσυρουν μερικες χιλιαδες μπουκαλια απο τα ραφια και μετα θα τα κανουν σοκολατουχα και θα μας τα ξαναπασαρουν για φρεσκα. Και στην τελικη, γιατι να περιοριστουμε μονο σε μερικες ημερες και μετα να αρχισουμε παλι να καταναλωνουμε ακριβα προϊοντα; Γιατι να μην μας γινει συνηθεια να προσεχουμε και την τιμη, τουλαχιστον στα ειδη πρωτης αναγκης; Γιατι 9 με 14 Ιουνιου και οχι καθε μερα; Εγω πιστευω οτι μονο αν αλλαξουμε εντελως και μονιμα τις καταναλωτικες μας συνηθειες, θα μπορεσουμε ουσιαστικα να επηρεασουμε την αγορα και τις τιμες. Για να τους δουμε ολους αυτους τους κυριους να τους μενουν τα γαλατα αμανατι 2 και 3 μηνες και θα σου πω εγω πως ριχνουν την τιμη! Ο μονος δρομος για εμας τους πολιτες ειναι να αντιδρασουμε, να γινουμε πιο ενεργοι, να διεκδικησουμε αυτο που μας αξιζει! Εχουμε τον τροπο, εχουμε και τη δυναμη!

22 σχόλια:

  1. Καλησπερα Χριστινα.Τι κανεις.Εγω παλι ψωνιζω ευχαριστως φθηνα προιοντα,αλλα και παλι το πορτοφολι αδειαζει.Τελος παντων αλλο σε ηθελα.Περνα απο το μπλογκ μου.Υπαρχει κινηση αγαπης για τους σεισμοπληκτους και θελω την βοηθεια σου!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω απόλυτα ότι "...μονο αν αλλαξουμε εντελως και μονιμα τις καταναλωτικες μας συνηθειες, θα μπορεσουμε ουσιαστικα να επηρεασουμε την αγορα και τις τιμες."

    Καλή σου ημέρα πεταλουδίτσα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @kwstask
    Θα περασω Κωστα μου, αλλα με το τρεξιμο που εχω τωρα αμφιβαλλω αν θα σου φανω χρησιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ αμαλθεια
    Καλημερα γλυκια μου Κρητικοπουλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Butterfly
    εμεις εχουμε αλλαξει συνηθειες εδω και πολλα χρονια .Τωρα μαλιστα που ζουμε και σε χωριο των 100 κατοικων και παιρνουμε κατ ευθειαν απο την πηγη παρα πολλα πραγματα...το σουπερ μαρκετ μας ειναι χρησιμο πια για πολυ λιγα.Ελαχιστα θα ελεγα.

    τα φιλια μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @faraona
    Το ποσο σε ζηλευω δεν λεγεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ κι επαυξάνω! Ένας λόγος για τον οποίο δεν έκανα ανάρτηση σχετική με το θέμα ήταν γιατί ενστερνίζομαι την άποψή σου..Τα ημίμετρα δε λύνουν το πρόβλημα..Δραστικές και μακροχρόνιες λύσεις λοιπόν..Καλησπέρες αγωνιστικές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @οναρ
    Τα ημιμετρα σιγουρα δεν ειναι λυση...ειναι ομως εστω μια αρχη.
    Καλησπερες αγωνιστικες κι απο μενα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι νομίζω πως μια πιο σταθερή και υπεύθυνη στάση μας ως καταναλωτές είναι μάλλον καλύτερη από ένα "πυροτέχνημα" λίγων ημερών, όμως και αυτό επειδή ίσως πάρει δημοσιότητα να ξυπνήσει μερικούς από εμάς που ακόμη κοιμόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ¨Ηδη κάνω κι εγώ μπουκοτάζ με τη σειρά μου, το πρόβλημα είναι, όπως ανέφερα και στο μπλογκ μου, ότι δεν διαδόθηκε από τα ΜΜΕ αυτή η προσπάθεια. Φυσικά όλοι φανταζόμαστε τους λόγους.
    Σε πολλά προϊόντα κι εγώ ψωνίζω από τα φτηνά , ο καθένας ας κάνει τα πειράματά του και ας δει ποια προιόντα μπορεί να ψωνίσει απο τις φθηνές μάρκες.
    ΕΕεεμμ.. εκεί ήταν όλοι και ψώνιζαν το γάλα τη Δευτέρα , η τιμή του οποίου κάθε μήνα ανεβαίνει και 20 λεπτά ... άξιοι της μοίρας μας είμαστε, ναι.. :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ σωστή σε βρίσκω butterfly μου..Ελπίζω οι νεοέλληνες να ακολουθήσουν το μποικοτάζ και να δείξουμε οτι δεν είμαστε ηλίθιοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @mahler
    Πολυ χαιρομαι που σε βλεπω εδω καλε μου! Ναι, ειναι μια αρχη, αλλα χρειαζεται αποφασιστικοτητα και διαρκεια για να πετυχουμε κατι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @griz
    Και καλα κανεις! Ενταξει υπαρχουν προϊοντα που η τιμη τους αξιζει τον κοπο, αλλα τις περισσοτερες φορες ειναι απλη αισχροκερδεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @νικος
    Ηλιθιοι μπορει να μην ειμαστε κατα βαθος, αλλα φερομαστε σαν κοπανοι επενειλλημενως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όντως το μποϊκοτάζ ειναι μια καλή λύση και υπαρχουν αρκετα παραδειγματα στο παρελθόν που έχει αποδειχθει χρήσιμο..
    Παρόλα αυτα νομίζω οτι ο Ελληνας σκεφτεται μονο τον έαυτο του κι όχι το σύνολο και γι αυτό το λόγο σπάνια έχει πραγματοποιηθει ενα πετυχιμένο μποϊκοταζ στη χώρα μας..
    Τέλος πάντων αξίζει η προσπάθεια..

    Α!να αναφερω επίσης οτι στην Ιταλια έκαναν μποϊκοταζ στα μακαρόνια για μια εβδομάδα στο οποιο συμμετείχαν πάνω απο 2 εκατομμύρια νοικοκυριά. το αποτελεσμα ήταν να μειωθεί άμεσα η τιμή των ζυμαρικών κατα 15%..

    Καλημέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @vagsiok
    Αφου μπορεσαν να απαρνηθουν οι Ιταλοι τα μακαρονια γαι 2 εβδομαδες...ε τοτε ολα γινονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χριστινα αν θες να βοηθησεις αναδημοσιευσε το ποστ του μπλογκ μου,στο δικο σου.Να διαδωθει οσο γινετε περισσοτερο!Προς ολους:Στο kinwniawramiden2.bllogspot.com υπαρχει κινηση αγαπης για τους σεισμοπαθεις της Ηλειας και για να γινει πραξη η Κινηση Αγαπης χρειαζομαι την βοηθεια ολων!Περαστε μια βολτα απο το μπλογκ.Ειναι ζητημα ανθρωπιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλησπέρα.
    Εχουμε νεο Blogg http://zdoub.blogspot.com/
    εκτος του http://radiopoint.blogspot.com/
    Εαν θέλεις ρίξε μια ματιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δυναμη εχουμε συνείδηση δεν εχουμε?
    Και αν εχεις δει εσυ πουθενα καταναλωτικη συνειδηση και τη πουλανε κιολα πες μου παω και γω μια βολτα...
    Με τον ιδιο τροπο που ψωνιζουμε , ψηφίζουμε... η κανω λαθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @kwstas k
    OK

    @marios
    Καλημερα! Θα περασω με την πρωτη ευκαιρια.

    @εκτακτο περιστατικο
    Μωρε πολυ καλα τα λες εσυ, αλλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.