Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ

Σημερα ειναι η παγκοσμια ημερα δασοπονιας. Σε μια χωρα σαν την Ελλαδα, αλλοτε πλουσια σε δασικο και φυσικο πλουτο, δεν εχει συνταχθει ακομα δασολογιο, δεν εχουν συνταχθει δασικοι χαρτες, δεν εχει ξεκαθαριστει ποιος τελικα εχει την αρμοδιοτητα να προστατευει τα δαση. Στη χωρα της προχειροτητας, ακομα εκκρεμουν εδω και δεκαετιες απαλλοτριωσεις περιοχων που θα μπορουσαν σιγουρα να ελαφρυνουν τη βαρια ατμοσφαιρα στις μεγαλουπολεις με τη δημιουργια χωρων πρασινου. Η Ελληνικη Βουλη για μια και μονη φορα ψηφισε με απολυτη ομοφωνια τη συσταση του Ενιαιου Φορεα Δασοπροστασιας, αποτελουμενου απο την Πυροσβεστικη και τη Δασικη Υπηρεσια σε συνεργασια, ομως για λογους που δεν εχουν διευκρινιστει, αυτο το σχεδιο δεν ολοκληρωθηκε ποτε. Την ιδια στιγμη, εκτασεις οπως το Ελληνικο και ο Ελαιωνας βρισκονται στο ελεος των οικοδομικων και επιχειρηματικων σχεδιων διαφορων επιτηδειων, χωρις να εχει καν εκπονηθει καποια ουσιαστικη επιστημονικα τεκμηριωμενη περιβαλλοντικη μελετη. Ειδικα για το Ελληνικο, υπαρχουν φοβοι για μολυνση του υπεδαφους, που αν δεν εξουδετερωθει, κινδυνευει να επεκταθει και στον αερα η το νερο της περιοχης. Ορισμενοι επιστημονες που εχουν ασχοληθει με το θεμα, κρουουν τον κωδωνα του κινδυνου για δυο ζητηματα: πρωτον, η μολυνση αυτη, με ηπιες προς το περιβαλλον μεθοδους, για να εξουδετερωθει θα πρεπει να περασουν τουλαχιστον 5 χρονια, οποτε δεν πρεπει σε καμια περιπτωση να γινουν βιαστικες κινησεις και δευτερον, οτι η μονη ουσιαστικη λυση ειναι να μην υπαρξει στην περιοχη οικιστικη δραστηριοτητα, αλλα δεντροφυτευση και δημιουργια αστικου αλσους. Ταυτοχρονα, ολες οι εξαγγελιες για αναδασωσεις μετα τις καλοκαιρινες καταστοφες εκατονταδων χιλιαδων στρεμματων δασους, εχουν μεινει στα λογια. Το ιδιο και ολες οι υποσχεσεις για προληψη και οργανωση. Το καλοκαιρι πλησιαζει ταχυτατα κι εμεις, για αλλη μια φορα θα μεινουμε αποσβωλομενοι θεατες, να παρακαλουθουμε τις πυρινες γλωσσες να καταβροχθιζουν το λιγο οξυγονο που μας εχει απομεινει! Ως ποτε ομως θα μενουμε αμετοχοι; Παρε κι εσυ πρωτοβουλια! Υπαρχουν τροποι να βοηθησεις, να αντιδρασεις, να δρασεις. Γινε ενεργος πολιτης. Ψαξε, μαθε, ενημερωσου, ενδιαφερσου. Ανελαβε κι εσυ τις ευθυνες σου. Ενας κουκος δεν φερνει την ανοιξη, πολλοι μαζι ομως μπορουν να φερουν ακομα και το καλοκαιρι! Ειναι στο χερι μας να διεκδικησουμε τη ζωη που μας αξιζει!
Υ.Γ. Η εικονα ειναι εμπνευση της ομαδας του http://www.oikologio.gr/

13 σχόλια:

  1. Μπραβο κοριτσι μου για την αναρτηση σου,ετσι πρεπει να κανουμε ολοι μας για να παει λιγο μπρος αυτος τοπος.
    \φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aν κατάλαβα καλά οι πεταλούδες ανησυχούν για τα δάση τους και ζητάνε την προστασία τους; ;)
    Kαλημέρα φανταστικό κορίτσι..Καλό Σ/Κ να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @faraona
    Αρκει να μη μενουμεμονο στις αναρτησεις. Και η καμπανα χτυπαει πρωτα για μενα, που πολλες φορες με παιρνει η μπαλα της καθημερινοτητας και παραμελω πολλα σημαντικα πραγματα, ενα εκτων οποιων και η φυση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @νικος
    Πολυ καλα καταλαβες! Κι επειδη εμεις οι πεταλουδες τους αγαπαμε τους ανθρωπους...αυριο θα πουμε και για το νερο!Για σας δουλευουμε βρε!
    Καλο ΣΚ και σε σενα ευγενικε κυριε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτή η μέρα είναι σημαντικότερη από φέτος και θα άξιζε να δώσουμε όλοι τη προσοχή μας ύστερα κι από τις καταστροφές του καλοκαιριού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Στη χωρα της προχειροτητας, ακομα εκκρεμουν εδω και δεκαετιες..." ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ!!

    :) Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακόμα περιμένουμε να μας κάνετε μάθημα για το νερό..Απο την άλλη σας προλάβαμε εμείς..
    Πολλά φιλάκια πεταλουδίτσα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρέπει ο κάθε άνθρωπος πραγματικά από την αρχή της ζωής του να έχει την κατάλληλη παιδεία ώστε όταν μεγαλώσει να επιλέγει όχι το δρόμο του κέρδους αλλά του κοινού καλού.
    Καλησπέρα πεταλουδίτσα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @νικος κ
    Την καλημερα μου! Ξερεις πως αισθανομαι με αυτα τα θεματα;Ειδικα οταν απευθυνομαι σε αρμοδιους κτλ; Κατι σαν "στου κουφου την πορτα οσο θελεις βροντα"! Δυστυχως τωρα πια ολα μετρωνται με φραγκα!

    @αμαλθεια
    Καλημερα κοπελια! Τοσα πολλα που εχουμε χασει το λογαριασμο!

    @ νικος
    Εχεις δικιο...αλλα ημουν αρρωστουλα! Παει η μερα του νερου την εχασα, αλλα το θεμα ειναι παντα επικαιρο, οποτε επιφυλασσομαι σε επομενο ποστ. Εντω μεταξυ, θα περασω να δω τα δικα σου.

    @griz
    Εμ γι' αυτο χτυπιομαστε στο Οικολογιο για ενταξη της περιβαλλοντικης αγωγης στα σχολεια! Ουσιαστικης περιβαλλοντικης αγωγης, οχι τι παραγει η Θρακη και τι βαρος σηκωνει το σκαθαρι!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Περαστικά γλυκιά μου.Ελπίζω να είσαι καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλυτερα ειμαι Νικολακη, απλα επεσαν κανα δυο ιωσεις μαζι και σε πολυ λαθος στιγμη! Βλεπεις, την Κυριακη αρραβωνιαστηκα με τον καλο μου, αλλα ημουν με πυρετο και γαστρεντεριτιδα, οποτε ουτε να φαω τιποτα μπορουσα ουτε να πιω! Γκρρρρρρ!!!!!
    Ασε που θελαμε να φυγουμε απο Παρασκευη να παμε καπου ρομαντικα και ημουν τεζα!
    Ξανα Γκρρρρρρρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΩΩΩ...ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΝΕΑΑΑΑ...Πολύ χαίρομαι..Να ζήσετε βρέ και καλά στέφανα..Μην ανησυχείς..Θα έχετε πολλά Σ-Κ να το γλεντήσετε..Εσύ να σαι καλά κούκλα μου.Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να'σαι καλα Νικολα! κι εσυ Ο,ΤΙ ΜΑ Ο,ΤΙ επιθυμεις...να το παθεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Καλωσορισες στο κουκουλι μου.